Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ)


Περίπου 60-70 χιλιάδες συμπολίτες μας περιμένουν να εξετασθούν μετά από εννέα μήνες από τις Επιτροπές των ΚΕΠΑ και να λάβουν γνωμάτευση για το ποσοστό αναπηρίας ώστε να προχωρήσουν στην κατάθεση εκ νέου των δικαιολογητικών για την έκδοση του επιδόματός τους ή της σύνταξής τους.
Ο ΣΚΛΕ καταγγέλλει την ανωτέρω περιγραφόμενη απαράδεκτη κατάσταση και ζητάει την άμεση επίλυση του προβλήματος των πολύμηνων καθυστερήσεων, δημιουργώντας περισσότερα σημεία ΚΕΠΑ, ενισχύοντας τα με ιατρούς με τις απαραίτητες ειδικότητες και λειτουργώντας ΚΕΠΑ σε κάθε μονάδα Υγείας ΙΚΑ. Ολόκληρη η παρέμβαση του ΣΚΛΕ που ακολουθεί.

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) είναι το Συνδικαλιστικό και Επιστημονικό Σωματείο των 5500 Κοινωνικών Λειτουργών της Χώρας και αριθμεί 30 Περιφερειακά και Τοπικά Τμήματα από τον Έβρο έως την Κρήτη.

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί καθημερινά, από τις θέσεις εργασίας τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα Νοσοκομεία, στα Προνοιακά Ιδρύματα, στις φυλακές, στις δομές Ψυχικής Υγείας και γενικότερα σε κάθε φορέα παροχής Κοινωνικής φροντίδας, καλούνται να ενημερώσουν τους εξυπηρετούμενους πολίτες που ανήκουν στην πλειοψηφία τους στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για τις παροχές που δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία αναφορικά με τα επιδόματα βαριάς αναπηρίας, με τις συντάξεις αναπηρίας και την διαδικασία πιστοποίησης του ποσοστού αναπηρίας.

Σύμφωνα με τον Νόμο 3863/2010 δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ.ΕΤΑΜ, με σκοπό: «την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας».

Η αλλαγή της διαδικασίας δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα καθυστερήσεων και ταλαιπωρίας για τους πολίτες τα οποία αντί να επιλύονται, συσσωρεύονται όλο και περισσότερο. Όπως φαίνεται από πρόσφατα στοιχεία περίπου 60-70 χιλιάδες συμπολίτες μας περιμένουν να εξετασθούν μετά από εννέα μήνες από τις Επιτροπές των ΚΕΠΑ και να λάβουν γνωμάτευση για το ποσοστό αναπηρίας ώστε να προχωρήσουν στην κατάθεση εκ νέου των δικαιολογητικών για την έκδοση του επιδόματός τους ή της σύνταξής τους. Αυτές τις καθυστερήσεις επιτείνουν πολλές φορές και οι ελλείψεις συγκεκριμένων ειδικοτήτων ιατρών – εξεταστών ιδιαίτερα στην επαρχία. Όπως καταλαβαίνετε καθώς για όλους αυτούς τους πολίτες το τυχόν επίδομα ή σύνταξη αναπηρίας που περιμένουν να λάβουν, είναι απαραίτητο ακόμα και για την επιβίωσή τους, οι τεράστιες καθυστερήσεις που υπάρχουν δημιουργούν μεγάλο κοινωνικό ζήτημα. Απειλείται η ακεραιότητα της υγείας τους αφού δεν έχουν τα απαραίτητα φάρμακα και εξετάσεις, τρόφιμα για τη διατροφή τους, κ.ά.

Να τονιστεί ότι τα επιδόματα προβλέπονται για να καλύπτονται στοιχειώδεις ανάγκες που προκύπτουν από την ύπαρξη της αναπηρίας και δεν μπορούν να θεωρούνται εισόδημα. Έτσι η καθυστέρηση της διαδικασίας που περιγράφεται προκαλεί βάναυση προσβολή της αξιοπρέπειας των πολιτών και τους οδηγεί σε κατάσταση εξαθλίωσης.

Καταγγέλλουμε την ανωτέρω περιγραφόμενη απαράδεκτη κατάσταση,- η οποία ενδεχομένως θα χειροτερέψει τραγικά εξαιτίας των σχεδιαζόμενων περικοπών επιδομάτων και συντάξεων - την οποία βιώνουν καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι ανήκουν μάλιστα στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι συμφωνούμε με το νέο σύστημα πιστοποίησης ποσοστού αναπηρίας μέσω των ΚΕΠΑ, όμως παρακαλούμε για την άμεση επίλυση του προβλήματος των πολύμηνων καθυστερήσεων, δημιουργώντας περισσότερα σημεία ΚΕΠΑ, ενισχύοντας τα με ιατρούς με τις απαραίτητες ειδικότητες και λειτουργώντας ΚΕΠΑ σε κάθε μονάδα Υγείας ΙΚΑ. Επειδή από τις πολύμηνες αναμονές οι δικαιούχοι έχουν περιέλθει σε κατάσταση ένδειας και αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους θα μπορούσε να εξετασθεί να καταβάλλονται τα επιδόματα που έχουν ανασταλεί από το Σεπτέμβρη του 2011 και έως ότου βγει η οριστική απόφαση.

Είμαστε στη διάθεση σας.
Κοινοποίηση:
1. Γραφείο Πρωθυπουργού
2. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κύριο Βρούτση,
3. Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κύριο Παναγιωτόπουλο
4. Νέα Δημοκρατία
5. Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
6. Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα
7. Ανεξάρτητοι Έλληνες
8. Δημοκρατική Αριστερά
9. ΚΚΕ
10. Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

www.skle.gr  

Σχόλια