Οι αθλητές της Salomon μιλάνε στο MountainAction (Μέρος Α')

Οι αθλητές της Salomon Tom Owens, Jonathan Wyatt & Silvia Serafini μίλησαν στο MountainAction, τον Ιούνιο στα πλαίσια διεξαγωγής της εβδομάδας Kilian's Classik 2012. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α'

Tom Owens 
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο-Σκωτία
Ετών: 30



M.A.: Η Salomon Running Team είναι κάτι περισσότερο από μια ομάδα που αποτελείται από αθλητές;
T.O.: Φυσικά είναι κάτι παραπάνω. Υπάρχει πολύ μεγάλη στήριξη από όλους τους ανθρώπους οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτή την ομάδα τόσο μπροστά όσο και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Υπάρχουν οι υπεύθυνοι ανάπτυξης προϊόντων οι οποίοι δίνουν μεγάλη σημασία στην έρευνα και συνεργάζονται στενά με τους αθλητές. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι φυσιοθεραπευτές μας. Ακόμη πιο σημαντικό ρόλο έχουν οι πρεσβευτές της Salomon από όλο τον κόσμο. Όπως βλέπετε υπάρχει μια ολόκληρη κοινότητα πίσω από τους αθλητές η οποία στηρίζει τη πορεία τους.

M.A.: Πως σε επέλεξε η Salomon και πόσα χρόνια ανήκεις στην οικογένεια της;
T.O.: Το 2008 η Salomon επικοινώνησε μαζί μου για να ενταχθώ στην ομάδα και από είμαι μέλος της. Τότε χορηγός στους αγώνες περιπέτειας ήταν η Saab Salomon και εγώ εκείνη την περίοδο είχα επικεντρωθεί πιο πολύ στους αγώνες αυτούς. Eίχα κάποια καλά αποτελέσματα στο τρέξιμο, στο ποδήλατο και έκανα και κωπηλασία. Ένας από τους πιο απαιτητικούς αγώνες όπου συμμετείχα με χορηγό την Saab Salomon ήταν και ο αγώνας Mountain Cross Race στις Άλπεις 2008 (500 km, non stop race!!!!) όπου συμμετείχαν ομάδες από όλον τον κόσμο. Μετά ακολούθησε ο Abu Dhabi adventure race. To 2009 οι αγώνες περιπέτειας σταμάτησαν λόγω έλλειψης χορηγιών και αφοσιώθηκα στο ορεινό τρέξιμο το οποίο και θεωρεώ πολύ ευκολότερο από άποψη προετοιμασίας και κόστους!

M.A.: Πως επέλεξες το ορεινό τρέξιμο;

T.O.: Όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο γνώρισα τον καλό μου φίλο και συναθλητή Andy Symonds και την περίοδο μάλιστα εκέινη προπονούμασταν και οι δύο για τον μαραθώνιο του Λονδίνου. Ήμουν νέος στο τρέξιμο και το 2004 μου πρότεινε να κάνουμε έναν αγώνα ανάβασης τον Snowdon στην Ουαλία ο οποίος ήταν σκληρός αλλά συναρπαστικός. Αργότερα πήραμε μέρος σε μερικούς ακόμη αγώνες, πιο πολύ περιπέτειας, σε έναν αγώνα snowboard και μετά στις Άλπεις και μετά ήρθε η Salomon και περισσότεροι αγώνες ορεινού τρεξίματος.

M.A.: Ποια είναι η πιο ασυνήθιστη σκέψη που έχεις κάνει κατά την διάρκεια ενός αγώνα;
T.O.: Συνήθως όταν τρέχω δεν σκέφτομαι. Τρέχω για να καθαρίσει το μυαλό μου από τις σκέψεις και τα προβλήματα. Δεν ξέρω, μερικές φορές σκέφτομαι τις γυναίκες!! (γέλια)
Τις πιο πολλές φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα πονάω τόσο που δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα.

M.A.: Πόσες φορές την εβδομάδα προπονείσαι και πόσες ώρες κατά μέσο όρο;
T.O.: Προσπαθώ να τρέχω 2 φορές την ημέρα, χαλαρό τρέξιμο πολύ πρωί και πολύ αργά το απόγευμα. Επίσης 2 με 3 φορές την εβδομάδα κάνω πιο έντονη προπόνηση, γρήγορο τρέξιμο και 2 φορές σε ανηφορικά πεδία. Κατά μέσο όρο θα έλεγα ότι προπονούμαι 12 με 14 ώρες την εβδομάδα. Μερικές φορές οι ώρες αυξάνονται όπως έγινε και τις ημέρες που βρισκόμαστε εδώ στο Font Romeu για στο Kilian's Classik. Εξαρτάται και από τον αγώνα για τον οποίο προετοιμάζομαι.

M.A.: Εάν έπρεπε να επιλέξεις έναν αγώνα μεταξύ 40 και 100 km ποια χιλιομετρική απόσταση θα προτιμούσες να τρέξεις;
T.O.: Δεν έχω κάνει πολλούς αγώνες ultra εκτός από τους αγώνες περιπέτειας στο παρελθόν. Θα έλεγα ότι προτιμώ τους αγώνες διάρκειας 2-5 ωρών και οι αποστάσεις ποικίλουν, άρα κάποιον μαραθώνιο. Μου αρέσουν οι αγώνες που έχουν μια εναλλαγή στην υψομετρική. Υπάρχει διαφορά σε σχέση με τους αγώνες που κάνω, μου αρέσει να τρέχω γρήγορα. Στους υπερμαραθώνιους απαιτείται μεγαλύτερη πειθαρχία και ικανότητες.

M.A.: Μετά το Kilian's Classik ποια είναι τα μελλοντικά αγωνιστικά σου σχέδια;
T.O.: Στο άμεσο μέλλον θα λάβω μέρος στους αγώνες Dolomites SkyRace® 22 Ιουλίου και Giir Di Mont Skymarathon® 29 Ιουλίου στην Ιταλία. Επίσης, θα ήθελα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στον κλασσικό αγώνα Sierre Zinal στην Ελβετία, πιθανότατα δεν μου ταιριάζει αλλά είναι στη λίστα μου εδώ και καιρό. Ένας ακόμη αγώνας που θα ήθελα να δοκιμάσω είναι ο Ορειβατικός Αγώνας 23km/ +2.760m στο όρος Kinabalu που θα γίνει για 26η φορά στη Μαλαισία τον Οκτώβρη. Ήθελα να τον κάνω και στο παρελθόν αλλά δεν έτυχε λόγω τραυματισμού.

(O Tom Owens στον αγώνα Dolomites SkyRace® 2012 τερμάτισε στην 7η θέση με χρόνο 02:09:45 ενώ στον μαραθώνιο GIIR DI MONT Skymarathon 32 km τερμάτισε στη 2η θέση με χρόνο 03:21:24)

Jonathan Wyatt 
Χώρα: Ν. Ζηλανδία
Ετών: 40

M.A.: Η Salomon Running Team είναι κάτι περισσότερο από μια ομάδα που αποτελείται από αθλητές;
J.W.: Πιστεύω πως είναι κάτι παραπάνω. Σ'αυτό συντελούν όλες οι διαφορετικές προσωπικότητες που εμπλέκονται στην οικογένεια της Salomon. Όταν φέρνεις κατά καιρούς σε επαφή ένα σύνολο ανθρώπων οι οποίοι ζουν για μικρά χρονικά διαστήματα μαζί, αθλούνται, εργάζονται και διασκεδάζουν μαζί, τότε οι σχέσεις εξελίσσονται και γίνονται φιλικές. Δεν μας ενώνουν μόνο οι αγώνες αλλά και τα απλά καθημερινά πράγματα, είναι οι εμπειρίες ζωής που μοιραζόμαστε μεταξύ μας. Είναι εκπληκτική εμπειρία το να δημιουργείς φιλίες με ανθρώπους που προέρχονται από όλο τον κόσμο.

M.A.: Πως σε επέλεξε η Salomon και πόσα χρόνια ανήκεις στην οικογένεια της;
J.W.: Ανήκω στη Salomon εδώ και 6 χρόνια περίπου. Είμαι από τη Νέα Ζηλανδία αλλά τους περισσότερους αγώνες μου τους έκανα στην Αυστρία. Κατά τη διοργάνωση ενός από αυτούς συναντήθηκα με τους υπεύθυνους της Salomon Αυστρίας οι οποίοι μου πρότειναν, όταν κάποια στιγμή αποδεσμευόμουν από τον προηγούμενο χορηγό μου, να γίνω μέλος της ομάδας τους. Δεν χρειάστηκε όμως να το σκεφτώ πολύ, μέσα σε 5 λεπτά είχα αποφασίσει τι θα κάνω. Ήταν μια πολύ γρήγορη απόφαση και πιστεύω πως και οι δύο πλευρές είναι ευχαριστημένες. Προυπήρχε και η αγωνιστική μου δράση στην Αυστρία που με συνέδεε με την χώρα οπότε ήταν μια απόφαση που με χαροποίησε.

M.A.: Πως επέλεξες το ορεινό τρέξιμο;
J.W.: Είναι μεγάλη ιστορία. Σύντομα θα αναφέρω πως το 1997 πήρα μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στην Αθήνα όπου έκανα έναν πολύ κακό αγώνα. Επέστρεψα λοιπόν στη Νέα Ζηλανδία με ένα αίσθημα απογοήτευσης και χωρίς να έχω πλέον τη θέληση να συνεχίσω να τρέχω. Ένας φίλος μου μου πρότεινε να δοκιμάσω για αλλαγή ασχοληθώ με το ορεινό τρέξιμο με σκοπό να αγωνιστώ στο Διεθνές Πρωτάθλημα και έτσι κι έγινε. Το δοκίμασα, έκανα μερικές προπονήσεις, έτρεξα στον αγώνα και κέρδισα. Όταν έφτασα στην κορυφή του βουνού το συναίσθημα ήταν μοναδικό, καταπληκτική αίσθηση. Από τότε ασχολούμαι με το ορεινό τρέξιμο.

M.A.: Ποια είναι η πιο ασυνήθιστη σκέψη που έχεις κάνει κατά την διάρκεια ενός αγώνα;
J.W.: Έχω κάνει ασυνήθιστες σκέψεις κατά καιρούς! Βέβαια όταν μπαίνεις σ'αυτή τη διαδικασία σημαίνει ότι δεν είσαι και τόσο συγκεντρωμένος όσο θα έπρεπε! (γέλια)
Όταν τρέχω προσπαθώ να είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος, πάντα σκέφτομαι τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του αγώνα, τι είδους μονοπάτι με περιμένει, τι συμβαίνει με τους συναθλητές μου… Κάποιες φορές όμως μπορεί να σκέφτομαι ότι με περιμένει ένας ωραίος μπουφές στο τέλος της διαδρομής ή σε κάποιον σταθμό, και συνήθως όταν σκέφτομαι τέτοια πράγματα δεν κάνω καλό αγώνα!!

M.A.: Πόσες φορές την εβδομάδα προπονείσαι και πόσες ώρες κατά μέσο όρο;
J.W.: Δεν είμαι αθλητής μεγάλων αποστάσεων, οι αγώνες που κάνω δεν είναι ultras. Προπονούμαι γύρω στις 12-14 ώρες την εβδομάδα, συνήθως μία φορά την ημέρα και για 2-3 φορές την εβδομάδα κάνω 2 προπονήσεις την ημέρα, αυτό είναι το το όριό μου. Σε αγωνιστικές περιόδους μειώνω τις προπονήσεις σε 10-12 ώρες την εβδομάδα. Μερικές φορές κάνω προπονήσεις σε διάδρομο αλλά προτιμώ να τρέχω στο βουνό και κάποιες φορές και με ποδήλατο.

M.A.: Εάν έπρεπε να επιλέξεις έναν αγώνα μεταξύ 40 και 100 km ποια χιλιομετρική απόσταση θα προτιμούσες να τρέξεις;
J.W.: Όπως προανέφερα προτιμώ τους μικρότερους σε απόσταση αγώνες, αλλά όπως και να 'χει ένας μεγάλος αγώνας αποτελεί πρόκληση. Έχω κάνει μαραθώνιους και σίγουρα θα ήθελα στο μέλλον να δοκιμάσω και έναν υπερμαραθώνιο, ίσως έναν 80 χλμ. Είναι θέμα εξέλιξης το να δοκιμάζεις τον ευατό σου ολοένα και σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Πάντα έψαχνα νέες προκλήσεις: μικρούς και μεγάλους αγώνες, cross country, μαραθώνιους, ακόμη και το τρέξιμο σε σκαλιά. Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές για να δοκιμάσεις κάθε φορά. Σίγουρα το είδος που μου ταιριάζει πιο πολύ είναι οι λιγότερο τεχνικοί αγώνες και αυτοί που έχουν ανηφορικά κομμάτια.

M.A.: Μετά το Kilian's Classik ποια είναι τα μελλοντικά αγωνιστικά σου σχέδια;
J.W.: Στα άμεσα σχέδιά μου είναι ο Fuji Mountain Race στην Ιαπωνία που διοργανώνεται στο βουνό Φούτζι στις 27 Ιουλίου. Έχω επισκευθεί την περιοχή πολλές φορές και θέλω πάρα πολύ να κάνω τον συγκεκριμένο αγώνα. Πρόκειται για έναν αγώνα 21 χλμ. και 3.000 μ. θετική υψομετρική απόσταση! Από τον Μάρτιο που υποβλήθηκα σε μια εγχείρηση στο γόνατο μέχρι τώρα προσπαθώ να αποκτήσω και να διατηρήσω μια καλή φυσική κατάσταση και πιστεύω πως έχω κάνει πολύ καλή πρόοδο. Οπότε θέλω να πιστεύω πως θα τα πάω καλά.

M.A.: Επιλέγεις εσύ τους αγώνες στους οποίους θα συμμετάσχεις κάθε χρόνο ή η Salomon;
J.W.: Τους επιλέγω σε συνεργασία με την Salomon και εξαρτάται από το είδος του αγώνα κάθε φορά.

(Ο Jonathan Wyatt έλαβε μέρος στον 65ο Fuji Mountain Race 2012 και τερμάτισε πρώτος με χρόνο 2:33:59. Την ίδια ημέρα διοργανώθηκαν 2 αγώνες: ο αγώνας της Κορυφής [21km / +3.000m] και ο αγώνας των 5 Σταθμών [15km / +1.480] όπου συνολικά συμμετείχαν 3.676 αθλητές.)

Silvia Serafini  
Χώρα: Ιταλία
Ετών: 23

M.A.: Πως σε επέλεξε η Salomon και πόσα χρόνια ανήκεις στην οικογένεια της;
S.S.: Στην ομάδα της Salomon εντάχθηκα φέτος όταν επισκέφθηκα την Ιταλική ομάδα και κάναμε κάποιες συζητήσεις. Μου ζήτησαν να αγωνιστώ στον μαραθώνιο του Mont Blanc το 2012, ο πρώτος μου μαραθώνιος με την Salomon. Με ενημέρωσαν ότι θα συμμετείχε και η διεθνής ομάδα της και ότι θα ήταν μεγάλη ευκαιρία για μένα. Με ενθάρρυναν πως θα τα καταφέρω και είχαν δίκιο. Έλαβα μέρος στον αγώνα και τερμάτισα 2η.

M.A.: Πως επέλεξες το ορεινό τρέξιμο;
S.S.: Ξεκίνησα το ορεινό τρέξιμο έναν χρόνο πριν. Αφορμή στάθηκε ο φίλος μου ο οποίος ασχολείται με το cross country και τα καλοκαίρια με trail running. Έτσι ξεκίνησα κι εγώ να τρέχω σε ορεινά μονοπάτια και μου άρεσε. Πριν από το ορεινό τρέξιμο έκανα αγώνες αντοχής όπως μαραθώνιους, ημιμαραθώνιους όπως επίσης αγώνες 5.000 μ. και 3.000 μ.

M.A.: Ποια είναι η πιο ασυνήθιστη σκέψη που έχεις κάνει κατά την διάρκεια ενός αγώνα;
S.S.: Όταν τρέχω έναν μεγάλο αγώνα μετά τα 30 χλμ μερικές φορές έχω κάποιου είδους παραισθήσεις και αναρωτιέμαι γιατί το κάνω αυτό! Αλλά όταν φτάνω στο τέρμα νιώθω μεγάλη ικανοποίηση και θέλω να το ξανακάνω!

M.A.: Πόσες φορές την εβδομάδα προπονείσαι και πόσες ώρες κατά μέσο όρο;
S.S.: Συνήθως προπονούμαι 2 φορές την ημέρα για 4 ώρες, 2 ώρες 06:00 με 08:00 το πρωί και 2 ώρες 06:00 με 08:00 το απόγευμα. Βέβαια στην Πάντοβα όπου ζω λόγω σπουδών (η Silvia Serafini είναι φοιτήτρια βιοτεχνολογίας) δεν υπάρχουν βουνά, οπότε κάνω προπόνηση σε στάδιο ενώ τα καλοκαίρια βρίσκω ευκαιρία τα Σαββατοκύριακα και προπονούμαι σε βουνό.

M.A.: Εάν έπρεπε να επιλέξεις έναν αγώνα μεταξύ 40 και 100 km ποια χιλιομετρική απόσταση θα προτιμούσες να τρέξεις;
S.S.: Θα προτιμούσα έναν μαραθώνιο από έναν υπερμαραθώνιο. Στο μέλλον βέβαια θα ήθελα να δοκιμάσω τις αντοχές μου και σε έναν ultra.

M.A.: Ποια είναι η συμβουλή σου σε κάποιον που μόλις έχει ξεκινήσει να ασχολείται με το ορεινό τρέξιμο;
S.S.: Είμαι κι εγώ μια από αυτούς οπότε είναι νωρίς για να δίνω συμβουλές. Το μόνο που μπορώ να πω και το οποίο εφαρμόζω είναι πως καλό είναι να ξεκινήσει κάποιος με μικρές αποστάσεις όπως για παράδειγμα με 10 χιλιόμετρα και με τον καιρό να τα αυξήσει σιγά-σιγά.

M.A.: Ποια πιστεύεις πως είναι τα πλεονεκτήματα του Kilian's Classik;
S.S.: Σίγουρα είναι πρόκληση για μένα η συμμετοχή μου στο Kilian's Classik και να προπονούμαι με την υπόλοιπη ομάδα η οποία αποτελείται από τόσο μεγάλους αθλητές. Είναι πολύ σημαντικό για μένα γιατί είμαι νέα στην ομάδα και είναι ευκαιρία για να μάθω πολλά σε σχέση με το άθλημα.

Πηγή: www.mountainaction.info
Συνεντεύξεις: Μπάμπης Γκιριτζιώτης, Νίκος Κωστόπουλος
Επιμέλεια ερωτήσεων: Βαγγέλης Ψυχογυιός
Μετάφραση-επιμέλεια: Έλενα Γκαντώνα
Φωτογραφίες: Μπάμπης Γκιριτζιώτης / www.go-mrp.com

Σχόλια