Ουγκάντα: Σε εξέλιξη η μάχη κατά της επιδημίας Έμπολα

Η ανταπόκριση στην επιδημία Έμπολα που ξέσπασε στα τέλη Ιουλίου στη δυτική Ουγκάντα συνεχίζεται χάρη στην κοινή προσπάθεια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), του Υπουργείου Υγείας της Ουγκάντα και άλλων φορέων. 

Σε μια περίπου εβδομάδα, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έστησε ένα κέντρο θεραπείας Έμπολα, έχει απομονώσει τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό από ύποπτα κρούσματα και έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα προστασίας του ιατρικού προσωπικού, της πιο ευπαθούς ομάδας σε τέτοιου είδους επιδημίες. 

Μέχρι στιγμής, 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της επιδημίας που έχει επίκεντρο την επαρχία Κίμπαλ της Ουγκάντα. Εννέα ασθενείς έχουν εισαχθεί στο θεραπευτικό κέντρο που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Καγκάντι. Από αυτά τα περιστατικά, έχουν επιβεβαιωθεί δυο με Έμπολα ενώ τα υπόλοιπα παρακολουθούνται και είναι σε αναμονή εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Τα καλά νέα είναι ότι την τελευταία εβδομάδα πήραν εξιτήριο 20 περίπου άτομα, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα που προσβλήθηκε από Έμπολα, συνήλθε και τώρα είναι έτοιμη να επιστρέψει στο σπίτι της.

«Η μάχη για να περιορίσουμε την επιδημία είναι μια περίπλοκη διαδικασία, αλλά το γεγονός ότι οι εισαγωγές στο νοσοκομείο μειώνονται υποδηλώνει ότι η μετάδοση έχει περιοριστεί», δηλώνει ο Πωλ Ρόντι, επιδημιολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Μέχρι στιγμής, το ποσοστό θνησιμότητας της επιδημίας έχει φτάσει στο 27%».

Προκειμένου να ελέγξουν την επιδημία οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Ουγκάντα και με άλλους φορείς, όπως το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, τον Ερυθρό Σταυρό της Ουγκάντα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Μια από τις προκλήσεις είναι η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεργαζόμαστε με τις αρχές για να αποφύγουμε την απόρριψη μεταξύ των μελών των κοινοτήτων όταν οι ασθενείς επιστρέψουν στο σπίτι τους.

«Ένας άνδρας και τρία από τα παιδιά του εισήχθησαν στο νοσοκομείο αλλά ο εργαστηριακός έλεγχος επιβεβαίωσε ότι δεν έχουν προσβληθεί από Έμπολα», δήλωσε ο Σεγκιμόν Γκαρσία, υπεύθυνος σε θέματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης. «Μια ομάδα ψυχολόγων του Υπουργείου Υγείας μίλησε με τους γείτονες της οικογένειάς του για να τους εξηγήσει ότι δεν είχαν Έμπολα. Στις 6 Αυγούστου η οικογένεια επέστρεψε στο σπίτι με όχημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και τη συνοδεία ψυχολόγων προκειμένου να διασφαλιστεί η κατάλληλη υποδοχή της».

Ο Έμπολα είναι ιός που εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους το 1976 στο Ζαΐρ, στη σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Δεν υπάρχει ούτε θεραπεία ούτε εμβόλιο για τον ιό και το ποσοστό θνησιμότητας στον πληγέντα πληθυσμό ποικίλλει ανάλογα με το στέλεχος του ιού και άλλους παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση και άλλες ασθένειες που εμφανίζονται ταυτόχρονα. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι κατορθώνουν να επιβιώσουν από τον αιμορραγικό πυρετό που μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών. Η ευαισθητοποίηση των μελών των κοινοτήτων όπου ξεσπούν επιδημίες είναι σημαντική στο να αποφευχθεί ο στιγματισμός των ασθενών και των οικογενειών τους. 

Πηγή: www.msf.gr

Σχόλια