Από τις 18 Ιουνίου 1989 στις 17 Ιουνίου 2012. Συγκλίσεις κι αποκλίσεις

Η Ιστορία επαναλαµβάνεται, είναι γνω­στό, µερικές φορές όµως συµπίπτουν σχεδόν και οι ηµεροµηνίες. Έτσι, οι εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989 µε αυτές της 17ης 2012 έχουν ενδιαφέροντα κοινά σηµεία, όπως επίσης εµπεριέχουν και πολύ διδακτικές υπενθυµίσεις. Όπως και τότε, έτσι και σήµερα οι εκλογές διεξήχθησαν σε µια περίοδο έντο­νης πολιτικής αστάθειας. Τότε το κλίµα της προεκλογικής περιόδου ανέδειξε ένα πρωτο­φανές για τις µέχρι τότε εκλογικές αναµετρή­σεις: δεν λειτούργησε η παραδοσιακή αντι­παλότητα Δεξιάς - Αριστεράς. Επίσης µέσα σε ένα έντονο κλίµα αντιπαράθεσης δηµιουρ­γήθηκε πόλωση µεταξύ των οπαδών του Συ­νασπισµού και του ΠΑΣΟΚ. Αρκετοί από τους πρωταγωνιστές εκείνης της εκλογικής αντιπα­ράθεσης βρίσκονται παρόντες και στην τωρι­νή, της 17ης Ιουνίου 2012. Τότε το αίτηµα της κάθαρσης είχε µπει επιτακτικά καθιστώντας το ΠΑΣΟΚ όχι µόνο ως µη αποδεκτό εταίρο, αλλά ως κατηγορούµενο απέναντι στο υπόλοι­πο συνασπισµένο πολιτικό σύστηµα που είχε «καθαρά τα χέρια».

Μπροστά σε εκείνη την ανάγκη για κάθαρ­ση, που στην ουσία της υπέκρυπτε αβυσσαλέες κοµµατικές λογικές, συντελέστηκε και το θαύµα του «ιστορικού συµβιβασµού» α λα ελληνικά µεταξύ των δύο αλληλοµισούµενων σφόδρα κοµµάτων της Αριστεράς. Έτσι, υπό το πρόσχηµα της δηµιουργίας του Συνασπισµού της Αριστεράς και της Προόδου, στήθη­κε µια συµµαχία πρωτόφαντη για τα ιστορικά εκλογικά δεδοµένα της χώρας σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και κυρίως του ηγέτη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ένα πρώτο συµπέρασµα της αναµέτρησης του 1989 µε αυτήν του 2012 είναι η ολική δαιµονοποίηση του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έφταιγε για τα δεινά της χώρας από καταβολής κόσµου! Αυτό δεν σήµαινε ούτε τότε ούτε και σήµε­ρα ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν άµοιρο ευθυνών - κά­θε άλλο -, όχι ωστόσο όλων εκείνων που τόσο πρόθυµα του φόρτωνε και του φορτώνει κυ­ρίως η Αριστερά µε ιδιάζουσα ένταση. Το ΠΑ­ΣΟΚ, έκτος των «δεινών» που επέφερε στον τόπο, ήταν εκείνο που θέσπισε µια σειρά µεταρρυθµίσεων, κοινωνικών, οικονοµικών και θεσµικών, που έβαλαν την Ελλάδα στον σύγ­χρονο κόσµο, διώχνοντας τη σκιά του χωρο­φύλακα - διώκτη που βάραινε τις πλάτες της χώρας, εδραιώνοντας τη δηµοκρατία και τους θεσµούς της και συµβάλλοντας αποφασιστικά στην ουσιαστική επούλωση της µεγάλης πλη­γής του εµφύλιου, που έχαινε, µε την αναγνώ­ριση της Εθνικής Αντίστασης και τη συνταξιοδότηση των αγωνιστών που µόλις ελάχιστο διάστηµα πριν από την εµφάνιση του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική ζωή της χώρας κατέκλυζαν τις φυλακές και τις εξορίες.

Παρ’ όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ καθόταν στο εδώ­λιο από την Αριστερά που συνεργάστηκε πρό­θυµα και ακοµπλεξάριστα µε τους πρώην βα­σανιστές της! Μερικές δεκαετίες αργότερα πάλι το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στο µάτι του κύκλω­να, αντιµέτωπο µόνο του, απέναντι σε µια µη­δενιστική ενιαία αντιπολίτευση, να αντιµετω­πίσει τη µεγαλύτερη οικονοµική κρίση της µετα-κατοχικής περιόδου στη χώρα. Μέσα από µια χαώδη αντιπολιτευτική πανστρατιά ήταν αυτό που στάθηκε µε τα όσα λάθη πολιτικής ή επιλογών - θα το ξεδιαλύνει ο χρόνος - αντι­µέτωπο µε έναν Αρµαγεδδώνα που έφερε στην επιφάνεια όλες τις χρόνιες εσωτερικές δοµικές εγκληµατικές ελλείψεις, σε συνδυ­ασµό µε µια πρωτοφανή παγκόσµια οικονο­µική κρίση. Στο ταµείο κλήθηκε µόνο το ΠΑ­ΣΟΚ να πληρώσει και ακολούθησαν οι… ήρωες της αντιπολίτευσης να κεφαλαιοποιήσουν την εκλογική του συντριβή.

Και σε αυτήν την περίπτωση πρωταγωνιστής η κοµµατική µετεξέλιξη του Συνασπισµού σε ΣΥΡΙΖΑ. Οι τωρινές ωστόσο συνθήκες είναι απείρως κρισιµότερες από αυτές του 1989, όταν το τότε πολιτικό σύστηµα αιτήθηκε την κάθαρση, η οποία δεν ήρθε τελικά. Αντίθε­τα, ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος µε την εκλεκτή βοήθεια της Αριστεράς εκ­πλήρωσε τη βαθύτατη επιθυµία του να γίνει πρωθυπουργός της χώρας παίρνοντας ρεβάνς από τον µισητό του αντίπαλο Ανδρέα Παπανδρέου. Έτσι ο πρωταίτιος της δικτατορίας, ο μέγας αποστάτης Μητσοτάκης, κατέλαβε την πρωθυπουργία με τη συνεργία των Αριστερών Δυνάμεων της Προόδου.

Το ΠΑΣΟΚ, παρά την ήττα του το 1989, κα­τάφερε να αποσπάσει το 39,1% των ψηφο­φόρων, ώστε να μη νομιμοποιείται η – υπο­τίθεται – πάνδημη απαίτηση κάθαρσης που τόσο διαφημίστηκε από τις προοδευτικές δυ­νάμεις. Αυτές που χρόνια αργότερα θα απαι­τούσαν την παραίτηση ενός πρωθυπουργού ο οποίος είχε λάβει πρόσφατη εντολή από το 44% περίπου του εκλογικού σώματος. «Δεν νομιμοποιείστε» με 44% ούρλιαζε ο όψιμος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ίδιος νομιμοποιεί­ται με το μισό να κάνει αλλαγές σε ολόκληρη την… Ευρώπη!

Είναι προφανές ότι σε περιόδους κρίσεως όλα τελούν υπό το καθεστώς της σύγχυσης και ενός επικίνδυνου αυθορμητισμού. Ωστό­σο το τίμημα πληρώνεται αργότερα, πάντα βαρύ και αποτρόπαιο και πραγματικά επα­χθές! Σε αντίθεση με την προθυμία της Αρι­στεράς να ξεπεράσει τις ιδεολογικές της δι­αφορές το 1989, στις πρόσφατες εκλογές πολιτεύεται με την εντελώς αντίθετη λογική: κανένα είδος συνεννόησης ή σύγκλισης δεν προκύπτει, παρά τη σίγουρα ευνοϊκότερη θέ­ση της να κυβερνήσει επιτέλους αυτόν τον τό­πο και να αναλάβει την ευθύνη της λαϊκής ψή­φου με την όποια τιμήθηκε.

Παρά το γεγονός ότι η τρέχουσα ακυβερ­νησία θέτει σε σοβαρό, εθνικό πλέον, κίνδυνο τη χώρα, η Αριστερά προτίμησε στις δυο περιπτώσεις που κλήθηκε να κυβερνήσει, να ενωθεί προκειμένου να καθίσει στο εδώ­λιο, δίκαια ή άδικα λίγη σημασία έχει πλέον, ο Ανδρέας Παπανδρέου από το να αναλάβει το εθνικό της καθήκον, όπως αυτό προκύπτει από τα εκλογικά αποτελέσματα.

Οι εκλογές του 1989 ανέδειξαν τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα με 44,3% και 145 έδρες, το ΠΑΣΟΚ δεύτερο με 39,1% και 125 έδρες ενώ ο Συνασπισμός έλαβε το 13,1% με 28 έδρες. Συνέπεια αυτών των αποτελεσμάτων, η Ν.Δ. σχημάτισε κυβέρνηση με τον Συνασπισμό, με την οποία παρέπεμψε τον πρώην πρωθυπουρ­γό Ανδρέα Παπανδρέου και τέσσερις άλλους υπουργούς στο Ειδικό Δικαστήριο για παρά­βαση καθήκοντος.

Η πρώτη κατηγορία αφορούσε την υπόθεση Κοσκωτά, για την οποία, μεταξύ άλλων, κατη­γορήθηκαν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Μένιος Κουτσόγιωργας και ο Δημήτρης Τσοβόλας. Η δεύτερη κατηγορία σχετιζόταν με την υπο­κλοπή τηλεφωνημάτων, ωστόσο δεν έφτασε ποτέ στο δικαστήριο και εδώ μεταξύ των κα­τηγορουμένων ήταν επίσης ο Ανδρέας Παπαν­δρέου. Η τρίτη κατηγορία βάραινε τον πρώην υπουργό Ν. Αθανασόπουλο για παραποίηση εγγράφων εισαγωγής και εξαγωγής ποσότη­τας καλαμποκιού σε χώρες της ΕΟΚ.

Η κυβέρνηση Ν.Δ. - ΣΥΝ έμεινε στην εξουσία ώς τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, οπότε η χώρα οδηγήθηκε ξανά σε εκλογές. Τώρα πια είχαν αρχίσει να κυριαρχούν στην εκλογική διαμάχη και τα έντονα οικονομικά προβλήματα της χώρας, τα οποία έπρεπε επειγόντως να αντιμετωπιστούν άμεσα, κυρίως τα ελλείμματα τα οποία πληρώνουμε σήμερα. Και στις εκλογές του Νοεμβρίου το ΠΑΣΟΚ, ενώ βρισκόταν σε άμυνα, κατάφερε να αυξήσει το εκλογικό του ποσοστό σε 40,7%, έναντι 39,1% του Ιουνίου. Το ίδιο συνέβη και με τη Ν.Δ., η οποία πέτυχε 46,2% έναντι 44,3%. Ο ΣΥΝ έχασε λίγες μονάδες πέφτοντας από το 13,1% στο 11%.

Η νέα Βουλή είχε το παράδοξο να συμμετέχει στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήταν αντιμέτωπο με τις προηγούμενες κατηγορίες, και παράλληλα να εκκρεμεί η παραπομπή του αρχηγού του. Ωστόσο όλοι υποτίθεται ότι συμμετείχαν στην οικουμενική που σχηματίστηκε υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα προκειμένου να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες και τα ελλείμματα. Αυτό που οφείλουν να κάνουν επειγόντως – με καθυστέρηση δύο και πλέον δεκαετιών – σήμερα δηλαδή.

(ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ “Π” ΣΤΙΣ 14-06-12) 

Πηγή: www.topontiki.gr

Σχόλια