Στον αέρα το ελληνικό φεστιβάλ


Σκηνικό διάλυσης επικρατεί στο ελληνικό φεστιβάλ παρ' ότι αυτή την εποχή θα έπρεπε να είναι έτοιμο το πρόγραμμα του 2012.

Ποιες εκδηλώσεις, ποια συγκροτήματα, ποιοι καλλιτέχνες και ποια τα θεάματα που θα παρουσιάσουν, ακόμη ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός του, πόσα χρήματα οφείλει προς τρίτους και πού θα βρεθούν είναι ερωτήματα που τίθενται - χωρίς απάντηση.

Όπως αναφέρει το Βήμα, ουδέν έχει ανακοινωθεί επισήμως για την εφετινή επιχορήγηση του ελληνικού φεστιβάλ.

Ανεπισήμως μόνον, ότι η επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό θα είναι 3,2 εκατ. ευρώ συν το ποσό που προέρχεται από τις εισπράξεις των καζίνο (αποδίδονται βάσει νόμου) και το οποίο είναι αισθητά μεγαλύτερο.

Χωρίς προϋπολογισμό όμως πρόγραμμα δεν γίνεται. Όσο για την πρόταση του υπουργείου για την ένταξη ορισμένων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στο ΕΣΠΑ Αττικής, ώστε να χρηματοδοτηθεί μέσω κοινοτικών κονδυλίων, μπορεί να ήταν βεβιασμένη, από την άλλη όμως φαίνεται ότι δίνει μία διέξοδο η οποία ωστόσο δεν έτυχε εκμετάλλευσης.

Η λειτουργία του φεστιβάλ στηρίζεται αποκλειστικά στην κρατική επιχορήγηση και άνευ αυτής δεν θα ήταν δυνατόν να διεξαχθεί, αφού τα έσοδά του από τις εκδηλώσεις δεν είναι δυνατόν να καλύψουν το κόστος του.

Συγκεκριμένα το ελληνικό φεστιβάλ έλαβε για το 2010 κρατική επιχορήγηση ύψους 3.671.600 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, 5.211.711 ευρώ από τα καζίνα (αποδίδονται βάσει νόμου) και από άλλες πηγές 377.965 ευρώ, διαχειρίστηκε δηλαδή ποσό 9.261.276 ευρώ.

Οι εισπράξεις από τα εισιτήρια όμως αλλά και από την παραχώρηση κάποιων χώρων του σε τρίτους ήταν 4.582.951, ενώ το κόστος των εκδηλώσεων ανήλθε σε 10.000.297 ευρώ. Υπάρχει δηλαδή μια διαφορά της τάξεως των 5.417.346 ευρώ. 

newsbeast.gr

Σχόλια