Προβλήματα στη λειτουργία των ΚΕ.Π.Α.


Πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν ήδη αρχίσει να παρατηρούνται στη λειτουργία των νεοσύστατων Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) και ακόμα περισσότερα τα εμπόδια που υψώνει η εξοντωτική γραφειοκρατία στους πολίτες με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή που έστειλε στις 8/2 η ΕΣΑμεΑ προς τον υπουργό Εργασίας, κ. Κουτρουμάνη, αναφέρονται τα εξής οργανωτικά προβλήματα που εντοπίστηκαν στα κατά τόπους ΚΕ.Π.Α.:

  1. Έλλειψη Διευθύνσεων ΚΕΠΑ σε πολλές πρωτεύουσες νομών (πχ. Γρεβενών, Φλώρινας, Τρικάλλων, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Άργους, Ρεθύμνης, Εύβοιας) και μεγάλων νησιωτικών περιοχών (πχ. Χίος, Κως-Κάλυμνος, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Λήμνος).
  2. Η ομαδοποίηση αιτήσεων ανά κατηγορία αναπηρίας και η αναμονή συμπλήρωσης καθορισμένου αριθμού αιτήσεων που αφορούν στην ίδια κατηγορία αναπηρίας (προκειμένου να συγκληθεί η αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή για τη συγκεκριμένη αναπηρία) αυξάνει τον ήδη μεγάλο χρόνο αναμονής για την εξέταση της αίτησης.
  3. Μείωση του καθορισμένου αριθμού αιτήσεων που έχει οριστεί σε 15 για κάθε κατηγορία αναπηρίας προκειμένου να αξιολογηθούν οι αιτήσεις τους, εφόσον ο χρόνος συμπλήρωσης του ανωτέρω αριθμού δημιουργεί χρονοβόρες καθυστερήσεις.
  4. Μεγάλος χρόνος αναμονής των αιτούντων, προκειμένου να καταθέσουν τις αιτήσεις τους και στη συνέχεια να οριστεί η ημερομηνία εξέτασης τους από τις Διευθύνσεις του οικείου ΚΕΠΑ. Οι αιτούντες προσέρχονται στο ΚΕΠΑ για να ενημερωθούν για την ημερομηνία που θα καταθέσουν την αίτησή τους και τα δικαιολογητικά (πχ. ιατρική γνωμάτευση, κ.λπ.). Ο χρόνος αναμονής για την κατάθεση μόνο της αίτησης διαρκεί ακόμα και 2 μήνες(!) – ακόμα και στην Αττική που υπάρχουν 7 Διευθύνσεις ΚΕΠΑ. Μετά την κατάθεση της αίτησης ο αιτών αναμένει τον ορισμό νέας ημερομηνίας κατά την οποία θα εξεταστεί από την Υγειονομική Επιτροπή. Όμως: Κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης και του δικαιολογητικού ενδέχεται να έχει παρέλθει ο χρόνος του τετραμήνου (π.χ. όταν ο αιτών έχει Πιστοποιητικό Νοσηλείας). Αυτό το γεγονός αναγκάζει τον δικαιούχο να αναζητά νέα ιατρική γνωμάτευση.
  5. Ο μεγάλος χρόνος αναμονής δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης για τα άτομα με αναπηρία που έχουν καταθέσει αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Σημειώνεται πως η σύνταξη διακόπτεται κατά το χρόνο αναμονής επανεξέτασης των συνταξιούχων. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και όσοι προσέρχονται για αν αποφανθεί η Επιτροπή για τη συνέχιση χορήγησης προνοιακών και άλλων επιδομάτων αναπηρίας (π.χ. εξωϊδρυματικό), ενώ σοβαρά προβλήματα θα δημιουργηθούν τους επόμενους μήνες κατά τους οποίους θα αρχίσει η κατάθεση φορολογικών δηλώσεων.
  6. Καθυστέρηση σύστασης Β/Βάθμιας Επιτροπής αρμόδιας για την εξέταση των ενστάσεων επί των αποφάσεων των Α/Βάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕΠΑ. Σημειώνεται πως τα προβλήματα που παρουσιάζει ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας οδηγούν σε πληθώρα ενστάσεων.
  7. Καταβολή του ποσού των 46,14€ από τους αιτούντες για την αξιολόγηση και πιστοποίηση της αναπηρίας τους. Συγκεκριμένα, έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις πολιτών με αναπηρία που προσέρχονται στα ΚΕ.Π.Α. για επανεξέταση του ποσοστού αναπηρίας τους προκειμένου να συνεχιστεί η χορήγηση προνοιακού επιδόματος, χωρίς όμως το παράβολο των 46€ να καλύπτεται από το Υπουργείο Υγείας όπως αναφέρεται στις Οδηγίες του ΚΕΠΑ.

news.disabled.gr

Σχόλια