Η έκταση (2.500 στρέμματα)ανήκει στο πολωνικό δημόσιο, το οποίο διοργανώνει σύντομα μειοδοτικό διαγωνισμό για νέο δικαιούχο εκμετάλλευσης του χώρου.
Ο Χίτλερ πέρασε στη "Φωλιά του Λύκου" τουλάχιστον 800 μερόνυχτα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
Ο ξεναγός Γιέρζι Σινκόφσκι υποστηρίζει ότι στο χώρο αυτόν ο "Φύρερ" κατέληξε στον οριστικό σχέδιο για το Ολοκαύτωμα, αλλά και αποφάσισε την ολική καταστροφή της Βαρσοβίας, όταν συνετρίβη (το 1944) ο λαϊκός ξεσηκωμός εναντίον των Ναζιστών και των φρικαλεοτήτων τους.
"Με το νέο συμβόλαιο, θα περιληφθούν όροι που θα δεσμεύσουν τον νέο δικαιούχο να αυξήσει τις δυνατότητες επίσκεψης του χώρου , τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους λάτρεις της ιστορικής έρευνας" τόνισε ο Κούρεκ, διευκρινίζοντας ότι η "Φωλιά του Λύκου" δεν θα σταματήσει να δέχεται επισκέπτες.
Ξενοδοχείο και εστιατόριο για τους επισκέπτες
"Στόχος μας είναι οι επισκέπτες του χώρου να μην περνούν εκεί μια το πολύ δύο ώρες, αλλά να μπορούν να διαμένουν σε ένα ξενοδοχείο με εστίαση, το οποίο θα διαμορφωθεί στο χώρο που στεγάζει σήμερα τα καταφύγια", με τοιχώματα πάχους 6-8 μέτρων, πρόσθεσε ο ίδιος, με την ιδιότητα του διοργανωτή του μειοδοτικού διαγωνισμού, αναφέροντας "την πρώτη συμμετοχή" στο μειοδοτικό διαγωνισμό, "αλλά μεγάλο τηλεφωνικό ενδιαφέρον" γι' αυτόν.
Στα καταφύγια της "Φωλιάς του Λύκου" είχαν διαμείνει ο προσωπικός γιατρός του "Φύρερ", η ανώτατη ηγεσία των SS, ο στρατάρχης Χέρμαν Γκέρινγκ. Είναι ευρύχωρα καταφύγια δυνάμενα, τότε, να στεγάσουν ως δύο χιλιάδες επισκέπτες.
Το συνολικό κόστος της ανακαίνισης προϋπολογίστηκε στο 1,6 εκατομμύριο ευρώ, δηλαδή επτά εκατομμύρια ζλότι.Τη "Φωλιά του Λύκου" σήμερα επισκέπτονται, σε ετήσια βάση κατά μέσον όρο 180-200 χιλιάδες τουρίστες.
Την 20ή Ιουλίου 1944, ο κόμης φον Στάουφενμπεργκ αποπειράθηκε να σκοτώσει με ισχυρή βόμβα στην "αίθουσα των χαρτών" τον Φύρερ.Σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν επιτελείς του ναζιστή ηγέτη, όχι όμως ο ίδιος. Μετά, κατέρρευσε πραξικόπημα εναντίον του Χίτλερ, που είχε εξυφανθεί με μέριμνα του κόμη στο Βερολίνο.
Την ίδια νύκτα, μετά τη δολοφονική απόπειρα, ο κόμης και τρείς ακόμα ομοϊδεάτες του εκτελέστηκαν δια τυφεκισμού στο Βερολίνο.
ethnos.gr
Σχόλια