Σε κίνδυνο τα «άγρια» άλογα του Πεταλά!

Τα άγρια άλογα του Πεταλά αν και αποτελούν τη μεγαλύτερη αγέλη της Ευρώπης και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, βρίσκονται σε κίνδυνο.


Μέλη της ελληνοϊταλικής μαφίας κρύβονται πίσω από το λαθρεμπόριο αλόγων τα οποία οδηγούνται στα σφαγεία της Ιταλίας, για να καταλήξουν σε κάποια κονσέρβα.

Σπείρες (γύφτοι, Αλβανοί αλλά και ντόπιοι) αιχμαλωτίζουν τα άγρια άλογα στην Λεπενού που βρίσκονται στο βουνό Πεταλάς και μέρα με την ημέρα κοντεύουν να εξαφανιστούν.
Σύμφωνα με το "aerasfm.gr", τα άγρια άλογα παγιδεύονται στις πηγές της Περγαντής πιάνονται με λάσο, ενώ οι δράστες, για να μη δίνουν στόχο, δένουν τα μπροστινά πόδια των ζώων για να μην μπορέσουν να απομακρυνθούν, μέχρι να συγκεντρώσουν κι άλλα τέτοια ζώα, ώστε να τα πουλήσουν στη συνέχεια όλα μαζί στον χονδρέμπορο.
Οι λαθρέμποροι αλόγων μένουν ατιμώρητοι, αφού είναι ενδεικτικό πως τα τελευταία έξι χρόνια έχει σχηματιστεί δικογραφία στην Αμφιλοχία μόνο σε βάρος ενός άνδρα, ο οποίος είχε για ορμητήριό του την Άρτα.
Τα άλογα αυτά ζουν σ' ένα χώρο τριακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων, που εκτείνεται στα όρια Στράτου (Λεπενού), Αμφιλοχίας και Ινάχου. Ο χώρος αυτός ήταν κάποτε δάσος γεμάτο από ελάφια, ζαρκάδια, λαγούς και λύκους, αγριογούρουνα και αλεπούδες. Από μαρτυρίες κυρίως Λεπενιωτών κτηνοτρόφων τα «άγρια» αυτά άλογα είναι πάνω από 500 και ζουν κατά κοπάδια (20-25 άλογα στο κοπάδι).
newsbomb.gr

Σχόλια