Το Μάριμπορ επίσημα από αύριο «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»


Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας μεταμορφώνεται, αύριο, επίσημα σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2012, με μία πανηγυρική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία Λεόνα Στούκλια.Με την εκδήλωση αναμένεται να δοθεί τέλος στην αγωνία των διοργανωτών, οι οποίοι πιέστηκαν από οικονομικούς και χρονικούς περιορισμούς και αγωνίστηκαν για να ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες, σύμφωνα με το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA.

Το Μάριμπορ, με τη βοήθεια άλλων πέντε συνεργαζόμενων πόλεων, φέρνει για πρώτη φορά στη Σλοβενία το γεγονός, που άρχισε να υλοποιείται το 1985, με την Αθήνα να παίρνει πρώτη τον τίτλο.

Πνευματικό τέκνο της υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας, Μελίνας Μερκούρη (1920-1994), η έννοια της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πόλης στοχεύει στην προώθηση του πλούτου και της διαφορετικότητας του ευρωπαϊκού πολιτισμού και στην ενθάρρυνση της αμοιβαίας κατανόησης και της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Η Ευρωπαϊκή Πόλη Πολιτισμού, η οποία το 1999 μετονομάστηκε σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αποδείχθηκε ισχυρό εργαλείο πολιτιστικής ανάπτυξης και αλλαγής των πόλεων με την προώθηση τοπικών καλλιτεχνών στο διεθνές κοινό και ενίσχυσε το ενδιαφέρον των κατοίκων για τα πολιτιστικά γεγονότα.

Φέτος, εκτός από το Μάριμπορ τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2012 φέρει και η πορτογαλική πόλη Γκιμαράες.

Μια σειρά από κοινωνικά κριτήρια έχουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή των πόλεων, αλλά και η οικονομική πτυχή είναι σημαντική.

Η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για θέματα Πολιτισμού, Ανδρούλα Βασιλείου, δήλωσε στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA ότι ορισμένες πόλεις που φιλοξένησαν το γεγονός έλαβαν πίσω 8 ευρώ για κάθε 1 ευρώ που επένδυσαν. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στις πόλεις, Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, αυξήθηκε κατά 12%.
Ο θεσμός προσελκύει, επίσης, το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και των πολιτικών για θέματα πολιτισμού. Στην περίπτωση του Μάριμπορ αναλώθηκε πολύς χρόνος όχι σε συγκεκριμένες προετοιμασίες, αλλά σε συζητήσεις για το ποιος θα πρέπει να υλοποιήσει το σχέδιο, πώς πρέπει να το υλοποιήσει και πού θα διατεθούν οι πόροι.

Οι προϋπολογισμοί για τις πόλεις, πολιτιστικές πρωτεύουσες, που μπορούν να λάβουν 1,5 εκ. ευρώ από την ΕΕ και διασφαλίζουν τα υπόλοιπα ποσά από τους δήμους και τις κυβερνήσεις, στο παρελθόν είχαν μεγάλες διαφορές, 5,5 εκ. ευρώ κόστισε το πρόγραμμα στο Ρέικιαβικ, 58,6 εκ. ευρώ στη Λίλλη, και ο μέσος όρος ήταν στα 25 εκ. ευρώ.

Το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων στο Μάριμπορ υπολογίζεται σε 16 εκ. ευρώ. «Πρόκειται για πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση κυρίως σε τέτοιες περιόδους κρίσης» δήλωσε ο επικεφαλής του κέντρου τέχνης της Λιουμπλιάνας, Οίκος Τσανκαρίεβ, Μίτια Ροτόβνικ.

Το Μάριμπορ είναι σε πολύ χαμηλή θέση όσον αφορά τις επενδύσεις στις πολιτιστικές υποδομές αποτυγχάνοντας να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων πόλεων, που διασφάλισαν το σχέδιο να αφήσει ένα μόνιμο σημάδι.

Τέτοια παραδείγματα είναι το εκθεσιακό κέντρο Kunsthaus και το Island in the Mur στο Γκρατζ, το Cada da Musica στο Πόρτο και Concertgebouw στην Μπριζ.

Στη Σλοβενία οι επενδύσεις στο πλαίσιο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι η ανακαίνιση του θεάτρου Πάρκ στη Μούρσκα Σόμποτα, το πατρικό σπίτι του Ούγκο Βολφ, Αυστριακού συνθέτη σλοβενικής καταγωγής, στο Σλοβένι Γκράντετς και του θεάτρου Άντον Ποντμπέβσεκ στο Νόβο Μέστο. Άλλα έργα που επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν με 22 εκ. ευρώ από την κυβέρνηση σχεδιάστηκαν αλλά απορρίφθηκαν.

Το Μάριμπορ και η Γκιμαράες επελέγησαν Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2005.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα της πρωτοβουλίας για το Μάριμπορ Πέτερ Τόμαζ Ντομπρίλα, η προσπάθεια πέτυχε λόγω της δικτύωσής του με άλλες πέντε πόλεις, Πτούι Μούρσκα Σόμποτα, Βέλενιε, Σλοβένι Γκράντετς και Νόβο Μέστο και της προσπάθειας πολιτιστικής αφύπνισης του ανατολικού τμήματος της χώρας που θεωρείται υπανάπτυκτο.

Όταν, όμως, άρχισαν οι προετοιμασίες το σχέδιο αποδείχθηκε προβληματικό, καθώς οι συνεργαζόμενοι δήμοι εκτίμησαν ότι είναι παραμελημένοι από το Μάριμπορ και το Μάριμπορ ότι είναι παραμελημένο από την πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα.
www.kathimerini.gr 

Σχόλια