Άστεγοι και με τον νόμο


Στη νομοθετική κατοχύρωση της έννοιας του άστεγου, ως ειδικής κατηγορίας υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, φαίνεται πως προχωρά η κυβέρνηση, που κάνει λόγο για  "υποτίμηση των πραγματικών διαστάσεων του προβλήματος" στην Ελλάδα.
Με έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μ. Μπόλαρης, στοχεύει στην υπό κριτήρια καθιέρωση της ειδικής κατηγορίας των ανέργων, καθώς όχι μόνο υπάρχει ποσοτική αύξηση του φαινομένου (αριθμός ατόμων που αντιμετωπίζουν ή κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα έλλειψης στέγης), αλλά και ποιοτική διαφοροποίηση, δηλαδή αλλαγή του παραδοσιακού προφίλ του αστέγου.

"Το παραδοσιακό και εν πολλοίς στερεότυπο προφίλ του αστέγου, δηλαδή περιθωριοποιημένου ατόμου, μη δυνάμενου να προβάλει διεκδικητικά αιτήματα, έχει αρχίσει να αλλάζει", αναφέρει μεταξύ άλλων.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερωτήσεων των βουλευτών Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη, Γρηγόρη Ψαριανού, Άδ.Γεωργιάδη, Θανάση Πλεύρη, Γιώργου Ανατολάκη και Θανάση Μπούρα, σχετικά με την αύξηση των αστέγων στη χώρα μας.
"Πλάι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (Ρομά, μετανάστες, αιτούντες άσυλο, θύματα κακοποίησης και trafficking, αποϊδρυματισμένοι, απροστάτευτοι ανήλικοι και ιδίως άτομα με ψυχικές διαταραχές και χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών), προστίθεται σταδιακά ένας αριθμός νεοάστεγων ατόμων, που βρίσκονται, αίφνης, αντιμέτωποι ταυτόχρονα με την ανεργία, την έλλειψη ή απώλεια ιδιόκτητης οικίας και την απουσία υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος", σημειώνει ο υφυπουργός.
Πάνω από 20.000
Ο κ. Μπόλαρης αναφέρεται σε έρευνα που έγινε στις αρχές του 2009 από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, προκειμένου να καταγραφεί ο αριθμός των αστέγων και που έδωσε ως αποτέλεσμα έναν αριθμό 21.126 ατόμων που ζουν στο δρόμο ή σε καθεστώς μη ασφαλούς διαβίωσης (σύμφωνα με την ευρωπαϊκή τυπολογία ETHOS για τους αστέγους).
"Στην έρευνα αυτή δεν είχε ανταποκριθεί το σύνολο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και επομένως τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία πιθανότατα υποτιμούσαν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος", σημειώνει ο υφυπουργός Υγείας.
Για τους λόγους αυτούς το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει ξεκινήσει προσπάθεια αποτύπωσης του προβλήματος. Ήδη έχει επικοινωνία με τους δημόσιους φορείς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα, προκειμένου να γίνει ενδελεχής καταγραφή του προβλήματος και αποτύπωσης της ποσοτικής αύξησής τους και της ποιοτικής διαφοροποίησής τους.
Όπως εξηγεί ο υφυπουργός, στη βάση των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν θα ξεκινήσει ανοιχτή διαβούλευση προκειμένου να καταρτιστεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης και στο πλαίσιο αυτό "θα συμπεριληφθεί ως άξονας και η νομοθετική κατοχύρωση της έννοιας του αστέγου ως ειδικής κατηγορίας με συγκεκριμένες προϋποθέσεις".
news247.gr / Σοφία Κατσαρέλη 

Σχόλια