Λίπος στην κοιλιά: Ο Νο1 ξηρός καρπός που το μειώνει

Από το oloygeia.gr / ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Το σπλαχνικό λίπος επηρεάζεται από γενετικούς, κληρονομικούς παράγοντες καθώς και τον τρόπο ζωής
Μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις
Τροφές που αυξάνουν το σπλαχνικό λίπος είναι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες και τα κορεσμένα λιπαρά
Οι ξηροί καρποί μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε το λίπος της κοιλιάς

Το σπλαχνικό λίπος -η αυξημένη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς- επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από γενετικούς και κληρονομικούς παράγοντες, την αύξηση του σωματικού βάρους και τον καθιστικό τρόπο ζωής. Μπορείτε όμως να το μειώσετε μέσω της άσκησης και της σωστής διατροφής. Ένας ξηρός καρπός μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το λίπος; Τι απαντούν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Elyse Homan, στο Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής της Cleveland Clinic, το λίπος στην κοιλιά επηρεάζεται από παράγοντες, όπως η ηλικία, η γενετική, ο ύπνος, η άσκηση και η διατροφή.

«Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από αυτές που καίτε μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση λίπους» εξηγεί η ίδια. Το πού αποθηκεύεται το λίπος μπορεί να καθοριστεί από παράγοντες, όπως η γενετική και ορισμένες παθήσεις της υγείας, καθώς και από τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των τύπων τροφίμων που τρώμε και του επιπέδου δραστηριότητας.

«Δεδομένου ότι το σπλαχνικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς δεν είναι κάτι που μπορείτε να τσιμπήσετε, αλλά βρίσκεται βαθύτερα στο σώμα σας, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων» εξηγεί η διατροφολόγος Jackie Newgent και συγγραφέας του βιβλίου The Plant-Based Diabetes Cookbook.

Ευτυχώς, η απλή παράλειψη ορισμένων τροφών και η ενσωμάτωση άλλων μπορεί να βοηθήσει να κρατήσετε το λίπος της κοιλιάς μακριά.

Ποιες τροφές αυξάνουν το λίπος στην κοιλιά
Υπάρχουν πολλές τροφές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη λίπους στην κοιλιά, αλλά οι χειρότεροι ένοχοι είναι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και εκείνα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες, λέει η Newgent.

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Αmerican Journal of Preventative Medicine, οι ενήλικες που κατανάλωναν υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπερβολικό λίπος σε όλο το σώμα, αλλά κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Τα τρόφιμα αυτά ήταν ροφήματα και ποτά με ζάχαρη, συσκευασμένα σνακ, καραμέλες και δημητριακά με ζάχαρη.

Η Homan προσθέτει ότι και οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά ευθύνονται για το λίπος στην κοιλιά. Όπως και οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες είναι επίσης θερμιδικά πυκνά, που σημαίνει ότι μια μικρή μερίδα είναι πολύ υψηλή σε θερμίδες. Είναι πιο εύκολο να υπερκαταναλώσετε αυτά τα τρόφιμα, καθώς δεν είναι πολύ χορταστικά.

Πώς μπορούν οι ξηροί καρποί να σας βοηθήσουν να χάσετε το λίπος της κοιλιάς
Σε αντίθεση με τις επεξεργασμένες τροφές και εκείνες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, οι ξηροί καρποί είναι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό υγιεινών λιπαρών, πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, εξηγεί η Homan.

«Η πρόσληψη αρκετών πρωτεϊνών και φυτικών ινών είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη ενός υγιούς βάρους, καθώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν και σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι. Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή σας με ακόρεστες πηγές λιπαρών, όπως οι ξηροί καρποί, σας βοηθά να έχετε ένα καλό βάρος και κάνει καλό στην καρδιά σας» αναφέρει η ίδια.

''Η κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα είναι χρήσιμη για τη μείωση της εμφάνισης υπερβολικού λίπους στην κοιλιά'' προσθέτει η Newgent.

Ποιος είναι ο καλύτερος ξηρός καρπός για το λίπος της κοιλιάς
Ο Νο1 ξηρός καρπός για τη μείωση του λίπους της κοιλιάς είναι τα αμύγδαλα.

Σύμφωνα με τη Newgent, «τα αμύγδαλα είναι μια κορυφαία επιλογή, καθώς είναι ένας από τους ξηρούς καρπούς με την υψηλότερη πρωτεΐνη για σνακ». Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση λίγων αμυγδάλων την ημέρα στη θέση ενός σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει σημαντικά το κοιλιακό λίπος.

Ωστόσο, η Homan σας συμβουλεύει να τρώτε καθημερινά μία ποικιλία ξηρών καρπών, αφού ο καθένας προσφέρει διάφορα διατροφικά οφέλη. Σας προτείνει αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια.

Τρεις ξηροί καρποί που πρέπει να τρώτε με προσοχή
«Τα κάσιους, τα καρύδια Βραζιλίας και τα καρύδια macadamia έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά» προειδοποιεί η Homan. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποφύγετε, αλλά αντίθετα να περιορίσετε την κατανάλωσή τους και να τα συνδυάσετε με άλλους ξηρούς καρπούς που είναι υψηλότεροι σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

Προτείνει επίσης να συνδυάζετε τους ξηρούς καρπούς με άλλα τρόφιμα, ώστε να έχετε περισσότερες πιθανότητες να χορτάσετε. Μπορείτε να φάτε γιαούρτι ή πλιγούρι βρώμης με καρύδια και μούρα, να αναμείξετε αμυγδαλοβούτυρο με θρυμματισμένα αμύγδαλα και να το επαλείψετε σε ένα μήλο ή μπανάνα, να προσθέσετε ξηρούς καρπούς σε μια ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με φράουλες ή να δημιουργήσετε το δικό σας πέστο με καβουρδισμένα κουκουνάρια, βασιλικό και ελαιόλαδο.

Παραπομπές
  • The Regular Consumption of Nuts Is Associated with a Lower Prevalence of Abdominal Obesity and Metabolic Syndrome in Older People from the North of Spain
  • Consumption of Ultraprocessed Foods and Body Fat Distribution Among U.S. Adults

Σχόλια