Η κοινωνία θέλει απαντήσεις

Από το efsyn.gr
Σε ποια ευνομούμενη χώρα του δυτικού κόσμου η Δικαιοσύνη θα είχε καταρρίψει κάθε ρεκόρ καθυστέρησης στη διαλεύκανση ενός τεράστιου σκανδάλου που έγινε θέμα στα μεγαλύτερα δίκτυα ενημέρωσης ανά την υφήλιο και δεν θα είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων; Σε καμία, είναι η λογική απάντηση.

Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά. Το «πάμε κι όπου βγει», που ακούστηκε μια χειμωνιάτικη νύχτα κι έφτασε στο σημείο να σημαδέψει ανεξίτηλα όχι μόνο δεκάδες οικογένειες που βίωσαν τον απόλυτο πόνο αλλά και μια ολόκληρη χώρα, φαίνεται ότι βρίσκει εφαρμογή και αλλού, εν προκειμένω στην ταχύτητα με την οποία η Δικαιοσύνη προχωρά τις έρευνές της.

Κι αν τα Τέμπη είναι η μία όψη του νομίσματος, εκείνη της προσπάθειας συγκάλυψης για τα πραγματικά γεγονότα, το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι η άλλη: εκεί όπου και συγκάλυψη υπήρξε και η Δικαιοσύνη δείχνει να έχει εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά.

Γιατί τι άλλο μπορεί να συμπεράνει κανείς όταν έχουν περάσει δύο ολόκληρα χρόνια από την έναρξη της έρευνας της Δικαιοσύνης για τις υποκλοπές και έως σήμερα όχι μόνο δεν υπάρχει αποτέλεσμα, αλλά και από το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας προκύπτει ότι δεν έχουν συνδεθεί κομβικά κομμάτια της υπόθεσης και δεν έχουν κληθεί προς εξέταση εξίσου κομβικά πρόσωπα;

Πριν από μερικούς μήνες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πήρε την υπόθεση από τους εισαγγελείς που την είχαν αναλάβει και την ανέθεσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζήση. Μία από τις αιτίες αυτής της απόφασης δεν ήταν άλλη από την «καθυστέρηση της έρευνας» και τον «κίνδυνο παραγραφής των ερευνώμενων εγκλημάτων».

Σήμερα, έξι μήνες μετά, δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική πρόοδος στην έρευνα. Τα ερωτήματα ωστόσο παραμένουν και είναι αμείλικτα. Η δημοσιογραφική έρευνα και το γεγονός ότι κάποιες ανεξάρτητες Αρχές αγνόησαν εκβιασμούς και πιέσεις κι έκαναν τη δουλειά τους, έχουν οδηγήσει στην τεκμηρίωση συγκεκριμένων πτυχών της υπόθεσης που ζητούν επιτακτικά απαντήσεις. Κάτι τέτοιο επίσης δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες δείχνουν απογοητευμένοι από τις επιδόσεις της Δικαιοσύνης. Ισχύει άραγε εδώ η παροιμία «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά»; Η Δικαιοσύνη οφείλει να αποδείξει ότι είναι ανεξάρτητη και να δώσει απαντήσεις...

Σχόλια