21 αποφθέγματα του Τόλκιν: «Όποιος δεν μπορεί να καταλάβει τη σιωπή σου, δεν μπορεί να καταλάβει ούτε τα λόγια σου»

Από το lavart.gr
Ο Τόλκιν (J.R.R. Tolkien), ο ιθύνων νους πίσω από τα μαγευτικά βασίλεια της Μέσης Γης, διέθετε ένα στυλ γραφής που παραμένει απαράμιλλο στο χώρο της λογοτεχνίας φαντασίας.
Η προσέγγισή του Τόλκιν στην αφήγηση χαρακτηριζόταν από ένα μοναδικό μείγμα γλωσσικής ευφυΐας, μυθικού βάθους και μιας σχολαστικής οικοδόμησης του κόσμου που άφησε ανεξίτηλο σημάδι στο είδος.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Τόλκιν είναι η γλωσσική του δεινότητα. Φιλόλογος στο επάγγελμα, δημιούργησε σχολαστικά γλώσσες όπως Elvish, Dwarvish, and Orcish, η καθεμία με τη δική της γραμματική, το δικό της λεξιλόγιο και ιστορία. Αυτή η αφοσίωση στη γλωσσική λεπτομέρεια όχι μόνο εμπλούτισε την αφήγηση των έργων του, αλλά και απογείωσε την καθηλωτική εμπειρία για τους αναγνώστες, προσφέροντας βάθος στις κουλτούρες και τους πολιτισμούς της Μέσης Γης.

Το συγγραφικό ύφος του Τόλκιν χαρακτηρίζεται συχνά από την ποιητική και λυρική του ποιότητα. Η πεζογραφία του διαπνέεται από μια μουσικότητα που αντηχεί στους αναγνώστες, δημιουργώντας μια αίσθηση ρυθμού και ρυθμού. Είτε περιγράφει τη γαλήνια ομορφιά του Σάιρ είτε τις επικές μάχες στα πεδία της Γκόντορ, η γραφή του Τόλκιν διαθέτει μια ποιητική απήχηση που ανεβάζει τον συναισθηματικό αντίκτυπο της αφήγησης.

Επιπλέον, η οικοδόμηση του κόσμου του Τόλκιν είναι κάτι το εξαιρετικό. Όχι μόνο οραματίστηκε μια απέραντη και περίπλοκα λεπτομερή γεωγραφία για τη Μέση Γη, αλλά και τη γέμισε με διαφορετικές φυλές, πολιτισμούς και ιστορίες. Ο πλούτος της οικοδόμησης του κόσμου του επεκτείνεται στη δημιουργία μυθολογιών, λαογραφίας και μιας βαθιάς αίσθησης της ιστορίας που υπερβαίνει τα γεγονότα που περιγράφονται στις αφηγήσεις του. Αυτή η ολιστική προσέγγιση στη δημιουργία ενός φανταστικού σύμπαντος έχει γίνει σημείο αναφοράς για τους επίδοξους συγγραφείς φαντασίας.

21 αποφθέγματα του Τόλκιν
1.Πολλοί που ζουν αξίζουν τον θάνατο. Και μερικοί που πεθαίνουν αξίζουν τη ζωή. Μπορείς να τους τη δώσεις; Τότε μην είστε πολύ πρόθυμοι να μοιράσετε τον θάνατο.

2.Δεν είναι ο ρόλος μας να κυριαρχήσουμε σε όλες τις παλίρροιες του κόσμου, αλλά να κάνουμε ό,τι είναι μέσα μας για να βοηθήσουμε τα χρόνια εκείνα στα οποία είμαστε τοποθετημένοι, ξεριζώνοντας το κακό στα χωράφια που γνωρίζουμε, ώστε όσοι ζήσουν μετά να έχουν καθαρή γη να καλλιεργήσουν. Το τι καιρό θα έχουν εκείνοι δεν είναι δικό μας θέμα να το καθορίσουμε.

3.Ένα μόνο όνειρο είναι πιο ισχυρό από χίλιες πραγματικότητες.

4.Όποιος δεν μπορεί να καταλάβει τη σιωπή σου, δεν μπορεί να καταλάβει ούτε τα λόγια σου.

5.Υπάρχει κάτι καλό σε αυτόν τον κόσμο και αξίζει να αγωνιστείς γι’ αυτό.

6.Δεν είναι σίγουρο ότι έχουν χαθεί όλοι όσοι περιπλανούνται.

7.Η ελπίδα δεν είναι νίκη.

8.Το μόνο που πρέπει να αποφασίσουμε είναι τι θα κάνουμε με τον χρόνο που μας έχει δοθεί.

9.Πάντως, μετά τη στροφή, μπορεί να μας περιμένει ένας καινούργιος δρόμος ή μια μυστική πύλη.

10.Ας μην ανυπομονεί να περπατήσει στο σκοτάδι αυτός που δεν έχει δει το σκοτάδι να πέφτει.

11.Χωρίς πίστη είναι αυτός που λέει αντίο όταν ο δρόμος γίνεται σκοτεινός.

12.Δεν υπάρχει τίποτα σαν το ψάξιμο, αν θέλεις να βρεις κάτι. Όταν ψάχνεις, σίγουρα βρίσκεις κάτι, αν και δεν είναι πάντα το κάτι που έψαχνες.

13.Είναι η δουλειά που δεν άρχισε ποτέ που κάνει περισσότερο για να τελειώσει.

14.Δεν έχει νόημα να αφήνεις έναν ζωντανό δράκο έξω από τους υπολογισμούς σου, εφ’ όσον ζεις δίπλα του.

15.Αυτός που χαλάει κάτι για να μάθει τι είναι, έχει εγκαταλείψει το μονοπάτι της σοφίας.

16.Ο κόσμος είναι αρκετά γεμάτος με πληγές και δυστυχίες, και χωρίς τον πόλεμο να τις πολλαπλασιάζει.

17.Το θάρρος το βρίσκεις στα πιο απίθανα μέρη.

18.Μην ανακατεύεσαι στις δουλειές των μάγων γιατί είναι ευαίσθητοι και θυμώνουν εύκολα.

19.Είμαι ευτυχής που είσαι εδώ, δίπλα μου. Εδώ στο τέλος όλων, Σαμ.

20.Αν όλοι μας δίναμε μεγαλύτερη αξία στο φαΐ, στο γλέντι και το τραγούδι αντί για το χρυσάφι, θα ήταν ένας πολύ πιο ευτυχισμένος κόσμος.

21.Το σπίτι είναι πίσω σου, ο κόσμος είναι μπροστά.

Σχόλια