Αν θέλεις να ξεσπάσεις ξεκίνα να γράφεις

Από το pillowfights.gr / Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου / Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά
Ψάχνουµε συχνά τρόπους για να ξεσπάσουµε αυτά που νιώθουµε, αναζητούµε λέξεις να χωρέσουν όλα µας τα συναισθήµατα, αναζητούμε δρόµους διαφυγής για να µην σκάσουµε µέσα µας όταν όλα µας βαραίνουν και μας πνίγουν. Ένας τρόπος λοιπόν να το κάνουμε αυτό, είναι μέσω της αυτόµατης γραφής- ίσως κι ένας από τους πιο δηµιουργικούς τρόπους να ξεσκάει το µέσα µας.

Η αυτόµατη γραφή είναι ένα σύστηµα γραφής κατά το οποίο ξεκινάς να γράφεις για αυτό που σου έρχεται πρώτα στο µυαλό και µετά ξεκινάς να γράφεις απλώς τη µία σκέψη σου που διαπερνά την άλλη, όλες στη σειρά χωρίς απαραίτητα να βγάζουν νόηµα. Το σύστηµα της αυτόµατης γραφής χρησιµοποιείται ιδιαιτέρως στη σύγχρονη λογοτεχνία αφού αποτυπώνει αυτούσιες, χωρίς επεξεργασία, τις σκέψεις του εκάστοτε δηµιουργού.

Μέσα από αυτό θα αφήσεις όλα όσα νιώθεις να βγουν δίνοντας µια ανάσα στον εαυτό σου και επιτρέποντάς του να βάλει τις σκέψεις του σε µια σειρά. Όταν ολοκληρώσεις αυτό που γράφεις και δεν έχεις τίποτα άλλο να προσθέσεις, µπορείς να το διαβάσεις από την αρχή και τότε ακριβώς θα συνειδητοποιήσεις τι υπάρχει µέσα στο µυαλό σου και σε βασανίζει τόσο πολύ. Έτσι, θα σου δοθεί η ευκαιρία να ξεµπλέξεις σιγά σιγά το κουβάρι και να µπορέσεις να δεις πιο καθαρά τι συµβαίνει και πώς θα µπορούσες να αντιµετωπίσεις το όποιο πρόβλημα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που µπορούν να χρησιµοποιηθούν ως ψυχολογικό εργαλείο εκτόνωσης, έκφρασης ή εξοµολόγησης αλλά ο συγκεκριµένος είναι σίγουρα αυτός που απαιτεί µονάχα τον εαυτό σου, ένα κοµµάτι χαρτί κι ένα στύλο, πράγµα που σε φέρνει στη θέση να αντιµετωπίσεις αποκλειστικά και µόνο µε τις δικές σου δυνάµεις αυτό που σε βασανίζει. Γεγονός που θα σε κάνει να νιώσεις πολύ καλύτερα αργότερα και πολύ πιο δυνατ@, µετά το πέρας αυτής της δοκιµασίας.

Θα εκπλαγείς µε το πόσες σκέψεις σου περνούν µέσα σε λίγα λεπτά από το μυαλό, καθώς τις περισσότερες φορές δεν συνειδητοποιούµε την ταχύτητα που σκεφτόμαστε ειδικά αν δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να το καταγράψουµε. Επίσης, πολλές φορές δεν µπορούµε να καταλάβουµε ακριβώς τι νιώθουµε, γιατί το νιώθουµε ή πώς µπορούµε να διαχειριστούµε αυτό που νιώθουµε, ακριβώς επειδή υπάρχει µέσα µας εκείνη η σύγχυση που δεν µας επιτρέπει να δούµε καθαρά.

Η αυτόµατη γραφή εκτός από το ότι ξεµπλέκει το κουβάρι κάθε φορά που νιώθουµε ότι έχουµε ανάγκη, ανοίγει και μια νέα πόρτα δημιουργικότητας, γιατί µε την αποτύπωση των σκέψεών µας στο χαρτί έχουµε µόλις συγγράψει ένα νέο λογοτεχνικό έργο. Υπερρεαλισµός, µοντερνισµός και σουρεαλισµός χρησιµοποιούν τη µέθοδο της αυτόµατης γραφής ως βάση της δηµιουργίας τους. Επιπλέον, η µέθοδος αυτή χρησιµοποιείται και σε σωφρονιστικά ιδρύµατα ή φρενοκοµεία µε σκοπό να αναγνωριστούν οι σκέψεις των εσώκλειστων και να νιώσουν κι οι ίδιοι ανακούφιση µε την έκφραση των συναισθηµάτών τους.

Αυτά που νιώθουµε τείνουν να γίνονται κόµπος µέσα µας, ιδίως όταν επιλέγουµε να τα αγνοούμε κι έτσι δυσκολευόµαστε ακόµη περισσότερο να προχωρήσουμε παρακάτω και να απαλλαγούμε από το βάρους που φέρουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί αποφεύγουμε να παραδεχτούμε ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό τι είναι αυτό που μας στεναχωρεί και δε δίνουμε άλλη επιλογή για την εξωτερίκευση αυτού του συναισθήματος. Δεν είναι εύκολο να λέμε αυτό που νιώθουμε, ειδικά όταν δεν το καταλαβαίνουμε κι εμείς οι ίδιοι τι προκαλεί το πρόβλημα. Δοκίμασε λοιπόν να αφήσεις τις σκέψεις σου ελεύθερες πάνω στο χαρτί και τότε θα καταλάβεις κι εσύ για την απελευθέρωση που αυτό μπορεί να σου προσφέρει.

Σχόλια