Φλούδα από Καρπούζι : Γιατί δεν πρέπει να ξαναπετάξετε το άσπρο τμήμα της

Από το.therapeftis.eu
Το πόσο καλό μας κάνει το καρπούζι, ενδεχομένως το ξέρετε ήδη.

Πίσω από τη φρέσκια και νόστιμη γεύση του κρύβονται αφθονίες βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που ενισχύουν την υγεία σας. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα σας και σας προστατεύει από τους επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη A, που είναι σημαντική για την υγεία των ματιών σας και την προστασία του δέρματος σας από τις ελεύθερες ρίζες.

Απλώς όταν λέμε καρπούζι, συνήθως αναφερόμαστε στο κόκκινο, γινωμένο τμήμα του φρούτου.

Το άσπρο μέρος του καρπουζιού ονομάζεται και πέπλος ή σάρκα στολισμένη. Είναι μια διαφορετική περιοχή του καρπουζιού από το κόκκινο ή ροζ μέρος που συνήθως συνδέεται με αυτό. Και τα δύο τμήματα του καρπουζιού είναι εδώδιμα και πλούσια σε νερό, και αποτελούν δροσερό και διατροφικό σνακ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ξέρετε ότι ισάξια και σε κάποια σημεία μεγαλύτερη θρεπτική αξία έχει και το λευκό κομμάτι του εσωτερικού τμήματος του καρπουζιού (ναι, αυτό από το οποίο οι παλιές νοικοκυρές έφτιαχναν γλυκό του κουταλιού καρπούζι).

Οι βασικές θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στο άσπρο τμήμα του καρπουζιού περιλαμβάνουν:
  • Νερό: Όπως και το κόκκινο τμήμα, το άσπρο τμήμα είναι υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, περίπου 90% του βάρους του.
  • Φυτικές ίνες: Παρέχει μια μικρή ποσότητα φυτικών ινών που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Βιταμίνες: Περιλαμβάνει βιταμίνες όπως βιταμίνη C και βιταμίνη Β6, αλλά σε μικρότερες ποσότητες σε σύγκριση με το κόκκινο τμήμα.
  • Μέταλλα: Περιέχει μικρές ποσότητες μετάλλων όπως κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο.Το λευκό τμήμα της σάρκας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, A, B6, ψευδάργυρο, κάλιο και μαγνήσιο, καθώς και λυκοπένιο, το γνωστό ισχυρό αντιοξειδωτικό, που βρίσκεται και στις ντομάτες.
Το άσπρο τμήμα της σάρκας του καρπουζιού:
1. Υποστηρίζει την υγεία των μυών. Χάρις την ουσία κιτρουλίνη, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος.

2. Συμβάλλει στην ενυδάτωση και στον έλεγχο του βάρους. Χάρις τις άφθονες ίνες που περιέχει αλλά και την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό συγκαταλέγεται στα τρόφιμα που βοηθούν τον οργανισμό να ενυδατώνεται και το έντερο να λειτουργεί σωστά.

3. Καταπραΰνει τα νεύρα και αμβλύνει το αίσθημα άγχους. Η ουσία κιτρουλίνη έχει ευεργετικές δράσεις στο νευρικό μας σύστημα.

Αξίζει με το παραπάνω να καταναλώνετε το άσπρο τμήμα του καρπουζιού είτε σκέτο είτε «κρυμμένο» σε smoothies, φρουτοχυμούς και σαλάτες.

Σχόλια