Οι Magic De Spell διασκεύασαν το Σφαγείο του Θεοδωράκη.... .

Από το koutipandoras.gr
.... .και ο Νίκος Σούλης το «στόλισε» με εικόνα-ποίηση
«Είναι καιρός να αποκαταστήσουμε τη χαμένη τέχνη της συνομιλίας μεταξύ μας»
Κάτω από το γενικό τίτλο ΣΚΟΤΩΝΩ ΛΕΝΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΖΩ, οι MAGIC DE SPELL δίνουν στην κυκλοφορία ένα digital single με δυο τραγούδια. Το ομώνυμο και τη διασκευή τους στο ΣΦΑΓΕΙΟ του Μίκη Θεοδωράκη. 

«Σκοτώνω λένε, σημαίνει ζω». Είναι κάτι παρόμοιο με έναν καθρέφτη για το θέατρο του παραλαλόγου της και τις ψευδαισθήσεις της πραγματικότητας. Κάτι παρόμοιο με τη φράση «πατώντας επί πτωμάτων».

Είναι η καπιταλιστική παρακμή, η ανθρωποφαγία, η όλο και πιο συχνά επίκληση του νόμου της ζούγκλας. Η λογοκρισία και η κατατρομοκράτηση. Λες και δεν υπήρξε ποτέ ανθρώπινος πολιτισμός. Το τέρας σκοτώνει και παίρνει ζωή σαν άλλος σύγχρονος βρυκόλακας. Μας προτρέπει να κάνουμε και να αισθανθούμε το ίδιο. Άραγε, δεν έχει αλλάξει τίποτα ή απλά επιστρέψαμε στην εποχή που ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε το εμβληματικό τραγούδι «ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ»;

Οι MAGIC DE SPELL το διασκευάζουν και το επαναφέρουν στο σήμερα, αποτίοντας φόρο τιμής στο συνθέτη και λέγοντας πως είναι καιρός να αποκαταστήσουμε τη χαμένη τέχνη της συνομιλίας μεταξύ μας. Ασφυκτιούμε κλεισμένοι μέσα σ’ ένα σύγχρονο σφαγείο, ίσως σκληρότερο και σίγουρα πιο απειλητικό από ποτέ. Κάποτε, τα θύματα του σφαγείου ήταν ο Βελουχιώτης, ο Λαμπράκης, ο Παναγούλης, ο Τεμπονέρας. Σήμερα ο Παύλος Φύσσας, ο Ζακ Κωστόπουλος και τόσες/τόσοι ακόμη ανώνυμοι άνθρωποι, που τους παίρνουν τα σπίτια γιατί δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο. Τους κόβουν το ρεύμα, τους αποκλείουν από το δικαίωμα στην παιδεία την υγεία και την ενημέρωση.

Ο Νίκος Σούλης ανέλαβε να σκηνοθετήσει το videoclip του τραγουδιού, δίνοντας συγκλονιστικές εικόνες που συνδέουν τα κρατητήρια του τότε (ΕΑΤ-ΕΣΑ), με τις μεταμοντέρνες αόρατες φυλακές του σήμερα.

Σχόλια