Σπιρουλίνα: Ποια είναι τα 5 οφέλη της στην υγεία – Πότε να ΜΗΝ την παίρνετε


Από το iatropedia.gr /Μιχάλης Θερμόπουλος / φωτό: iStock
Η σπιρουλίνα είναι μια υπερτροφή που προέρχεται από φυτό νερού και έχει κερδίσει πολύ την προσοχή μας τον τελευταίο καιρό, επειδή τα οφέλη της για την υγεία είναι πολλά.
Η σπιρουλίνα επαινείται εδώ και αιώνες για την υψηλή διατροφική της αξία, καθώς αποκαλείται, μεταξύ άλλων, ως μια από τις τροφές “με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά”. Πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον αρχαίο πολιτισμό των Αζτέκων. Η σπιρουλίνα έχει χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής για τους αστροναύτες της NASA σε διαστημικές αποστολές.

“Η σπιρουλίνα θεωρείται ένα από τα παλαιότερα φυτά στη Γη”, λέει η διαιτολόγος Beth Czerwony. “Έχει αποδειχθεί ότι έχει μερικά πολύ συναρπαστικά οφέλη για την υγεία”.

Ωστόσο, η σπιρουλίνα μπορεί να μην είναι καλή επιλογή για όλους και δεν πρέπει να λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις.

Τι είναι η σπιρουλίνα
Η σπιρουλίνα προέρχεται από ένα γαλαζοπράσινο είδος φυκιών που βρίσκεται σε ωκεανούς και αλμυρές λίμνες. Συνήθως πωλείται ως σκόνη ή ως συμπλήρωμα σε μορφή δισκίων και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που σας ωφελούν, όπως:
  • Σίδηρος
  • Β-καροτίνη
  • Μη ζωική πρωτεΐνη
Σπιρουλίνα: Ποια είναι τα οφέλη της για την υγεία
Ολοένα και περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν τα θετικά αποτελέσματα της σπιρουλίνας στους ανθρώπους. Ακόμη περισσότερα οφέλη έχουν αποδειχθεί σε ζωικά μοντέλα που μπορεί να μεταφραστούν και στους ανθρώπους.

1. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό
Ξέρουμε τις αντιοξειδωτικές επιδράσεις των μούρων, του αβοκάντο, του σολομού και άλλων τροφών. Μπορείτε να προσθέσετε και τη σπιρουλίνα σε αυτήν τη λίστα.

“Τα αντιοξειδωτικά έχουν αυτή την υπέροχη ικανότητα να εισχωρούν και να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ουσιαστικά δηλητήρια με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή στην καθημερινή μας ζωή. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα μας, η οποία μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για μια ολόκληρη σειρά ασθενειών”, λέει η Czerwony.

Η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με μια σειρά ασθενειών, όπως:
  • Νόσος Αλτσχάιμερ
  • Βρογχικό άσθμα
  • Καρκίνος
  • Καρδιακή νόσος
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα και αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα
  • Διαβήτης τύπου 2
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της σπιρουλίνας είναι μεταξύ των λόγων που χρησιμοποιείται από τους αστροναύτες.

2. Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των καρκινικών όγκων
Τουλάχιστον μία επιστημονική μελέτη έχει δείξει ότι η σπιρουλίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συρρίκνωση των όγκων σε άτομα που ζουν με καρκίνο του στόματος. Σε εκείνη την μελέτη, μόλις ένα γραμμάριο σπιρουλίνας την ημέρα για ένα έτος μείωσε τους καρκινικούς όγκους στο 45% των συμμετεχόντων στην έρευνα.

“Είναι πολλά υποσχόμενο ότι δυνητικά αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι που θα μπορούσαμε να προτείνουμε στο μέλλον”, λέει η Czerwony. “Βλέποντας αυτά τα στοιχεία ότι η σπιρουλίνα μπορεί πράγματι να σκοτώνει καρκινικά κύτταρα, πιστεύω ότι μια μέρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο και κατά του καρκίνου”.

3. Κάνει καλό στην καρδιά
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της σπιρουλίνας έχει αποδειχθεί ότι έχουν μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την καρδιά. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με καρδιακές παθήσεις που έλαβαν σπιρουλίνα εμφάνισαν βελτιώσεις στη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια του αίματος. Είχαν χαμηλότερη LDL («κακή») χοληστερόλη και υψηλότερη HDL («καλή») χοληστερόλη.

“Όταν αναλογιζόμαστε τρόφιμα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες , σκεφτόμαστε πάντα την υγεία της καρδιάς γιατί γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό πλάκας και σκλήρυνση των αρτηριών”, λέει η Czerwony. “Οπότε, εάν έχετε ήδη υψηλή χοληστερόλη, υπάρχουν στοιχεία ότι η σπιρουλίνα θα σας βοηθήσει. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί προληπτικά εάν διατρέχετε κίνδυνο για καρδιακή νόσο”.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα καρδιάς, τότε για οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας πρέπει πάντα να μιλήσετε σχετικά με τον γιατρό σας.

4. Η σπιρουλίνα μπορεί να σας ανακουφίσει από τυχόν εποχιακές αλλεργίες
Για άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη, την αμβροσία, τα ζώα και άλλα, έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική χρήση της σπιρουλίνας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την καταρροή σας.

“Αυτό είναι ένα πραγματικά ενδιαφέρον εύρημα γιατί οι εποχιακές αλλεργίες είναι αρκετά συχνές και κάποιοι δεν ανέχονται καλά τα φάρμακα για την αλλεργία ή απλώς θα προτιμούσαν μια πιο ολιστική επιλογή για τον έλεγχο των συμπτωμάτων τους”, σημειώνει η Czerwony.

5. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των δοντιών
Έχει αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες (που σημαίνει ότι μπορεί να σκοτώσει ή -τουλάχιστον- να σταματήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και άλλων εισβολέων). Μια μελέτη δοκίμασε την ισχύ ενός στοματικού διαλύματος με σπιρουλίνα να σκοτώσει στοματικά μικρόβια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έλαβαν σπιρουλίνα εμφάνισαν σημαντική μείωση της οδοντικής πλάκας και της ουλίτιδας.

Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ παίρνουν σπιρουλίνα
Παρά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματά της, η σπιρουλίνα μπορεί να μην είναι καλή επιλογή για όλους, προειδοποιεί η Czerwony. Θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας, πριν πάρετε σπιρουλίνα.
Αυτό συμβαίνει επειδή κάποιοι πρέπει να την αποφεύγουν ή τουλάχιστον να είναι επιφυλακτικοί με αυτήν. Αυτό περιλαμβάνει:
  • Έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες
  • Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Διαβητικούς
  • Ασθενείς με διαταραχές του αίματος
  • Αλλεργικούς στα οστρακοειδή ή άλλα θαλασσινά
  • Άτομα με δυσανεξία στο ιώδιο
  • Ασθενείς με φαινυλκετονουρία, μια σπάνια γενετική πάθηση όπου οι ασθενείς έχουν συσσώρευση του αμινοξέος φαινυλαλανίνη

Σχόλια