Η σωματική άσκηση αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου 3ου σταδίου

Από το ygeia50plus.gr
Η σωματική ψυχαγωγική άσκηση, όπως το γρήγορο περπάτημα, μπορεί να αυξήσει την επιβίωση των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου ΙΙΙ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Oncology.

Ο συγκεκριμένος καρκίνος διαγιγνώσκεται σε εντοπισμένο στάδιο και αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Οι ασθενείς που έχουν επέκταση της νόσου στους λεμφαδένες, δηλαδή στάδιο ΙΙΙ της νόσου λαμβάνουν συνήθως επικουρική χημειοθεραπεία, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου. Σε εξέλιξη είναι εντατική έρευνα για να βρεθούν προσεγγίσεις που θα αποτρέπουν σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό τις υποτροπές των ασθενών με σταδίου ΙΙΙ νόσο.

Σε αυτή την προσπάθεια αποτροπής εξέλιξης της ασθένειας συμβάλλει η σωματική άσκηση με ευεργετικές επιδράσεις στους ασθενείς με νεοπλασία και ιδίως όσους υποβάλλονται σε θεραπεία για τη νόσο.

Σημαντική είναι η συμβολή της στην ποιότητα ζωής και την μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών από τη θεραπεία αλλά και την επιβίωση αυτών των ασθενών. Ήδη το ΕΚΠΑ υλοποιεί μέσω του Τμήματος Αθλητικής Αριστείας της Α’ Ορθοπεδικής Χειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου το πρόγραμμα: «Θεραπευτική Άσκηση: Action for Cancer». Στόχος είναι η προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών εργοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο.

Τέτοια προγράμματα βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα το είδος και την ένταση της σωματικής άσκησης που είναι ωφέλιμα για τους ασθενείς με νεοπλασία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΚΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας), Φλώρα Ζαγουρή (Καθηγήτρια Θεραπευτικής – Ογκολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής – Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής – Αιματολογίας – Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν περιληπτικά τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology αναφορικά με την επίπτωση της σωματικής άσκησης σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου.

Η μελέτη
Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν περίπου 1700 ασθενείς με σταδίου ΙΙΙ καρκίνο παχέος εντέρου που υποβάλλονταν σε επικουρική χημειοθεραπεία. Οι ερευνητές αξιολόγησαν κατά πόσο ο τύπος αλλά και ο συνολικός χρόνος σωματικής άσκησης μπορούν να επιδρούν στην επιβίωση των ασθενών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η επιβίωση αυξάνει με μεγαλύτερη διάρκεια ψυχαγωγικής άσκησης (πχ. γρήγορο περπάτημα) ή ελαφρά ως μέτρια αερόβια άσκηση αλλά και με μικρής διάρκειας έντονη σωματική άσκηση.

Συμπέρασμα
Ειδικότερα το όφελος προκύπτει με πάνω από 3 ώρες την εβδομάδα γρήγορο περπάτημα ή τουλάχιστον μισή ώρα μυϊκής ενδυνάμωσης αλλά και μία ώρα έντονης άθλησης.

Συνεπώς, κάθε ασθενής με σταδίου ΙΙΙ καρκίνου παχέος εντέρου θα πρέπει να επιλέγει τη δραστηριότητα που του ταιριάζει και να γνωρίζει τον χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσει στην άσκηση για να αποκομίσει τα προσδοκόμενα οφέλη επιβίωσης.

Σχόλια