Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τις πρώτες μέρες ενός νέου έρωτα

Από το provocateur.gr
Ο Krisztian Eder φωτογράφιζε τη σύντροφό του όσο άρχιζε να την ερωτεύεται.
Ο φωτογράφος Krisztian Eder πιστεύει πως οι λέξεις δεν του είναι αρκετές για να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιεί την κάμερά του. μπορεί να ανακαλέσει την πρώτη φορά που τελείωσε ένα φιλμ. Ήταν το 2005, σε ένα ταξίδι για σκι στην Αυστρία. Είχε φρεσκοσπασμένο χέρι και το μόνο του έμενε να κάνει ήταν να δώσει λόγο ύπαρξης σε μια μικρή φωτογραφική μηχανή που είχε μαζί του. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Μεγαλωμένος στη Sopron της Ουγγαρίας, σπούδασε φωτογραφία στη Βουδαπέστη και λίγο αργότερα πούλησε τα πάντα, για να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη. Από το 2015 κάνει σημαντικές για την καριέρα του συνεργασίες και το πιο πρόσφατο zine του, μένει πιστό στην καθαρή, κομψή προσέγγισή του, αλλά και στο συναίσθημα του έρωτα, που ΟΚ, κάποιες φορές δεν είναι ούτε καθαρό, ούτε κομψό.
Σε αυτό, το υποκείμενο που φωτογραφίζει είναι μια γυναίκα που έχει ερωτευτεί. Ίσως σε αυτό να οφείλεται και αυτή η ανεπαίσθητη ένταση στο όλο έργο. Όλες οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε ένα δωμάτιο, σε μια ασφαλή «φούσκα» με μια νέα ερωτική σύντροφο. Παρατηρώντας τες, μπορεί κανείς να αντιληφθεί πως έξω από τους τέσσερις αυτούς τοίχους, η πραγματικότητα είναι άλλη. Ναι, έξω από τους τέσσερις τοίχους μια πανδημία, αυτή του Covid-19, έχει σοκάρει τον πλανήτη. Και όμως μέσα από αυτούς, μια ερωτευμένη γυναίκα, ξαπλώνει, κάποιες φορές γυμνή, διαβάζει, χάνεται στο ήπιο απογευματινό φως.

Μιλώντας ο ίδιος στο i-D για το “April Breeze”, λέει πως το βασικό του focus είναι μια γυναίκα που γνώρισε στο Brookyn, σε ένα μπαρ, και άρχισε να βγαίνει μαζί της. όσο ο καιρός περνούσε άρχισε να ερωτεύεται τη Brooke. Με έναν τρόπο είναι σαν να βρήκε το μέσο, το πώς θα τιμήσει αυτό το συναίσθημα και θα του δώσει μια θέση στην αιωνιότητα.

Ο έρωτας δεν είναι καθόλου αιώνιος, αλλά ο Eder κάπως κατάφερε να τον κάνει.

Σχόλια