Ροδάκινα: Είναι καλύτερα να τα τρώμε με τη φλούδα ή χωρίς;


Από το iatropedia.gr / Ρούλα Τσουλέα / Φωτογραφία: iStock
Τι έχει δείξει η επιστημονική έρευνα για την θρεπτική αξία της φλούδας τους και ποια είναι τα δυνητικά μειονεκτήματα από την κατανάλωσή της. Τι μπορούμε να κάνουμε.

Τα ροδάκινα είναι ένα από τα νοστιμότερα και πιο δροσιστικά φρούτα του καλοκαιριού, που μας παρέχουν άφθονες φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μπορούμε επίσης να τα καταναλώσουμε ωμά, μαγειρεμένα ή και ψητά. Πως είναι όμως προτιμότερο να τα τρώμε; Με τη φλούδα ή χωρίς;

Η φλούδα των ροδάκινων δεν είναι τοξική για τον άνθρωπο και γενικώς είναι ασφαλής για κατανάλωση, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που καλό είναι να γνωρίζουμε.

Γενικά τα ροδάκινα αποτελούν θαυμάσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Αυτές είναι ιδιαίτερα δραστικά μόρια που προκαλούν οξειδωτικό στρες και βλάπτουν τα κύτταρα. Ευθύνονται επίσης για πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά
Για να αποκομίσει κανείς τη μέγιστη δυνατή ποσότητα φυτικών ινών από το ροδάκινό του, πρέπει να το καταναλώσει με τη φλούδα. Και αυτό διότι περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό από τα 3 γρ. φυτικών ινών που συνολικά διαθέτει το φρούτο.

Επιπλέον, η φλούδα του ροδάκινου περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες απ’ όσες η σάρκα του. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά συστατικά. Το ροδάκινο περιέχει μεταξύ άλλων:
  • Καφεϊκό οξύ
  • Χλωρογενικό οξύ
Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει πως οι πολυφαινόλες στη φλούδα του φρούτου είναι διπλάσιες απ’ ό,τι στον υπόλοιπο καρπό τους.

Πιο πρόσφατα, άλλη μελέτη έδειξε ότι τα συστατικά που περιέχουν η φλούδα και ο καρπός των ροδάκινων ασκούν ισχυρή προστατευτική δράση εναντίον των βλαβών που προκαλεί το οξειδωτικό στρες:
  • Στους νεφρούς
  • Στον εγκέφαλο
  • Στο ήπαρ
Μάλιστα τα μεγαλύτερα οφέλη τα αποκομίζουμε όταν τρώμε τα ροδάκινα φρέσκα, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη. Επιπλέον, εκτός από ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, τα συστατικά των ροδάκινων ασκούν και σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση.

Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι η κατανάλωσή τους με τη φλούδα πιθανώς παρέχει περισσότερα οφέλη απ’ ό,τι σκέτος ο καρπός τους.

Τα πιθανά μειονεκτήματα
Ένα πιθανό μειονέκτημα όταν τρώμε τη φλούδα τους είναι ότι ενδέχεται να καταναλώσουμε και φυτοφάρμακα. Αυτά συχνά χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες για να τις προστατεύσουν από τις βλάβες και να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους.

Συνήθως η φλούδα των φρούτων και των λαχανικών από συμβατικές καλλιέργειες περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων.

Για να αποφύγετε αυτό τον σκόπελο, φροντίστε να πλένετε τα ροδάκινα με άφθονο, τρεχούμενο νερό πριν τα καταναλώσετε. Μπορείτε επίσης να προμηθεύεστε οργανικής καλλιέργειας φρούτα.

Ένα άλλο πιθανό μειονέκτημα που έχει η φλούδα τους είναι ότι μπορεί να προκαλέσει πεπτικά ενοχλήματα στους πάσχοντες από:
  • Σοβαρή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
  • Άλλα πεπτικά προβλήματα
Στους ασθενείς αυτούς συνήθως συνιστάται να καταναλώνουν τα φρούτα τους ξεφλουδισμένα.

Επομένως, η φλούδα των ροδάκινων είναι εδώδιμη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ασφαλής όταν τα έχετε πλύνει καλά. Εάν, λοιπόν, δεν έχετε ιατρική αιτία, δεν υπάρχει λόγος να τα τρώτε ξεφλουδισμένα.

Σχόλια