«Η αλήθεια κι ο προορισμός βρίσκονται μέσα σου» – 11 υπέροχα γνωμικά από τον Rumi

Από το enallaktikidrasi.com / Αθανάσιος Στεργίου
Είναι σε αυτές τις μικρές σταγόνες λέξεων, περίτεχνα πλεγμένες μεταξύ τους, που εμπεριέχεται ένας ολόκληρος ωκεανός σοφίας σαν πυρήνας, μέσα απ’ τις αιώνιες στον χρόνο περιφορές τους.

11 υπέροχα γνωμικά από τον Rumi
«Αυτό που αναζητάς, αναζητά εσένα»
Από τη στιγμή που αναζητάς βαθιά κάτι ή κάποιον, αυτό το κάτι ή εκείνος σε αναζητά επίσης. Γι’ αυτό και το νιώθεις τόσο έντονα. Ό,τι υπάρχει στη φαντασία, υπάρχει και κάπου έξω από αυτή. Το μόνο που μένει για να συγχρονιστείτε πάνω στην ίδια χρονοστιγμή είναι να είστε έτοιμοι για την συνάντηση.

«Δεν είσαι αυτά τα μαλλιά, δεν είσαι αυτό το δέρμα. Είσαι η ψυχή που ζει μέσα»
Το έξω σου είναι μόνο ένα περίβλημα. Όσο και να το στολίζεις και να το αλλάζεις, όλη η ουσία βρίσκεται μέσα σου. Είσαι ο οδηγός του οχήματος, όχι το όχημα. Το σώμα είναι μονάχα κάτι που έχεις για να βιώσεις την εμπειρία σ’ αυτή τη Γη. Αξιοποίησέ το ναι, μα αποταυτίσου.

«Μην πενθείς. Ό,τι έχασες επιστρέφει πάντα, απλά με άλλη μορφή»
Τίποτα δεν πάει χαμένο. Ό,τι δώσεις, αργά η γρήγορα πάντα επιστρέφει στην πηγή του. Το κάθε κάρμα δεν είναι τιμωρία, μόνο αποτέλεσμα. Και κάθε πράξη αγάπης και καλοσύνης, πάντα γυρίζει πίσω στον ιδιοκτήτη της, απλά μερικές φορές με τρόπους μορφές κι ανθρώπους διαφορετικούς. Η ουσία όμως είναι πάντα η ίδια.

«Ύψωσε το επίπεδο του λόγου σου, όχι της φωνής σου. Είναι η βροχή που κάνει τα λουλούδια να μεγαλώνουν, όχι ο κεραυνός»
Αν επιθυμείς να περάσεις ένα μήνυμα, κάν’ το με σοφία ισορροπία και ηρεμία. Οι φωνές θα σηκώσουν άμυνες κι αντίδραση, και το μόνο που θα ακουστεί είναι η οργή τους, όχι η ουσία.

«Βάλε φωτιά στη ζωή σου. Αναζήτησε εκείνους που δυναμώνουν τη φλόγα σου»
Η ζεστασιά και το φως στη ζωή σου, είναι για να ζεσταίνει και να φωτίζει, τόσο εσένα όσο και τον κόσμο γύρω σου. Κατ’ επέκταση φρόντισε να έχεις κοντά σου ανθρώπους τέτοιας ποιότητας, που θα δυναμώνουν και θα ενισχύουν την εσωτερική σου φλόγα.

«Η εργασία μας δεν είναι να αναζητήσουμε την αγάπη, αλλά απλώς να αναζητήσουμε και να βρούμε όλα τα τείχη που χτίσαμε μέσα μας για να την κρατήσουμε μακριά μας»
Είμαστε αγάπη, και όλα είναι αγάπη στην ουσία τους. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να γκρεμίσουμε όσα τείχη κι οχυρά χτίσαμε μόνοι μας ή με τη βοήθεια άλλων, για να μπορέσουμε να την συναντήσουμε ξανά.

«Το τραύμα είναι το σημείο από το οποίο μπαίνει φως μέσα σου. Η θεραπεία του πόνου, είναι μέσα στον πόνο»
Στα σημεία που σπάει η ψεύτικη πανοπλία σου, είναι τα σημεία που επιτρέπουν στο φως να περάσει μέσα σου. Η αληθινή σου φύση δεν χρειάζεται καμία πανοπλία. Το μυστικό της γιατρειάς από τον όποιο πόνο είναι μέσα του, διότι εκεί είναι και η ρίζα από το παρελθόν που έκανε θνητά ευάλωτη την αθάνατη κι άθραυστη ουσία σου.

«Όταν η ζωή σε φέρνει στα γόνατα, είσαι στη τέλεια θέση για να προσευχηθείς»
Όταν κάποια στιγμή από τα πολλά ή δυνατά χτυπήματα γονατίσεις, δεν είναι κάτι κακό. Εν αντιθέσει είναι η ευκαιρία σου να ξαποστάσεις, να ψάξεις μέσα σου, αλλά και να ζητήσεις βοήθεια, τόσο από εσένα, όσο και από το Θείο.

«Γιατί παραμένεις στη φυλακή όταν η πόρτα είναι τόσο ορθάνοιχτη;»
Στη φυλακή του μυαλού σου, των πιστεύω και των νομίζω σου, των άλλων, των πρέπει, της κοινωνίας, της συνήθειας, επέλεξες να ζεις. Θυμήσου πως η ελευθερία σου είναι μονάχα στο χέρι σου, πάρε τη δύναμη πίσω, κι άσε πίσω σου το κελί στο οποίο μεγάλωσες, όσο άνετο ζεστό γνώριμο κι όμορφο σε έπεισες να είναι.

«Ό,τι φυτευτεί στην ψυχή του κάθε ανθρώπου, θα βλαστήσει»
Το υποσυνείδητο έδαφος της ψυχής σου δεν έχει επιλογή και μηχανισμούς διαλογής στο τι του βάζεις, ή στο τι επιτρέπεις να μπει μέσα του. Ό,τι φυτευτεί, θετικές ή αρνητικές σκέψεις, ωφέλιμες ή καταστροφικές ιδέες, καλοί ή κακοί λογισμοί, όλα τους θα καρποφορήσουν. Φρόντισέ το με σοφία και διάκριση, ακόμα κι αν χρειαστεί να ξεριζώσεις πράγματα που μοιάζουν τόσο δικά σου πια, που έχεις ξεχάσει ποιος τα έβαλε και τι ζημιά κάνουν στα τριγύρω τους.

«Αν το φως είναι στην καρδιά σου, θα βρεις τον δρόμο για το σπίτι σου»
Η αλήθεια κι ο προορισμός βρίσκονται μέσα σου. Αν φροντίσεις το φως να υπάρχει και να δυναμώνει στην καρδιά σου, κανένα σκοτάδι και καμία σκιά δεν μπορεί να σταθεί στον δρόμο σου. Θυμήσου: το Φως δεν έχει Σκιά. Και το σπίτι που αναζητάς, ήταν πάντα μέσα σου.

Σχόλια