Γιατί πρέπει να τρώμε μπάμιες το καλοκαίρι

Από το olivemagazine.gr / ΑΘΗΝΑ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ
Οι μπάμιες, καταναλώνονται εδώ και αιώνες κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά πλέον τις βρίσκουμε και κατεψυγμένες όλες τις εποχές. Λέγεται ότι ανακαλύφθηκαν στην Αιθιοπία πριν 3.500 χρόνια και ήταν ιδιαίτερα αγαπητες στους αρχαίους Αιγύπτιους. Η κολλώδης υφή που αποκτούν μετά το μαγείρεμα, για κάποιους ανθρώπους είναι ελκυστική και για άλλους όχι. Όμως, είτε μας αρέσει η γεύση τους είτε την αποφεύγουμε, τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία είναι πολλά.

Θρεπτικά συστατικά
Ένα φλιτζάνι μπάμιες περιέχει 33 θερμίδες, 3 γρ. φυτικές ίνες, 2 γρ. πρωτεΐνης και 7 γρ. υδατάνθρακες. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών C και K1, που συμβάλλουν στη συνολική λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, περιέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, γεγονός που κάνει τις μοναδικές, αφού πολλά φρούτα και λαχανικά στερούνται πρωτεΐνης.

Αντιοξειδωτικά
Οι μπάμιες περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά που ωφελούν την υγεία και μας προστατεύουν από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Οι πολυφαινόλες που περιέχουν σύμφωνα με έρευνες μπορεί να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και οξειδωτικής βλάβης. Οι πολυφαινόλες μπορούν επίσης να ωφελήσουν την υγεία του εγκεφάλου, να τον προστατεύσουν από τη φλεγμονή, και τα συμπτώματα της γήρανσης ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη γνώση, τη μάθηση και τη μνήμη.

Καρδιά
Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι μπάμιες περιέχουν μια παχύρρευστη ουσία που μοιάζει με τζελ, η οποία μπορεί να συνδεθεί με τη χοληστερόλη κατά τη διάρκεια της πέψης. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες καταπολεμά τις βλαβερές φλεγμονές και προστατεύει την καρδιά.

Σάκχαρο
Η διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι πολύ σημαντική για τη γενική υγεία μας. Το σταθερά υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2. Οι έρευνες δείχνουν, ότι οι μπάμιες μειώνουν την απορρόφηση του σακχάρου στην πεπτική οδό, οδηγώντας σε μια πιο σταθερή απόκριση σακχάρου στο αίμα.

Εγκυμοσύνη
Το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τις έγκυες γυναίκες και την ανάπτυξη υγιών εμβρύων. Οι μπάμιες είναι μια καλή πηγή φολικού οξέος, με 1 φλιτζάνι (100 γραμμάρια) να παρέχει το 15% των ημερήσιων αναγκών μιας γυναίκας.

Tips
Οι μπάμιες ίσως να μην είναι βασικό στοιχείο στην κουζίνα μας, όμως είναι πολύ εύκολο να τις μαγειρέψουμε και αξίζει πραγματικά να τις δοκιμάσουμε.
Όταν αγοράζουμε μπάμιες, πρέπει να προσέχουμε να είναι λείες και τρυφερές χωρίς σημάδια. Για να αποφύγουμε την κολλώδη υφή, ακολουθούμε απλές τεχνικές μαγειρέματος:
Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά.
Αποφεύγουμε να παραγεμίσουμε τη σκεύος μας, καθώς αυτό θα ελαττώσει την ένταση της φωτιάς και θα πολτοποιηθούν.
Πριν τις μαγειρέψουμε τις αφήνουμε σε ένα μπολ με ξύδι για 1 ώρα ή τις αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε να σταθούν.

Σχόλια