Οι γάτες καταλαβαίνουν τι τους λέμε;

Από το tsitsosthecat.gr
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν στην επικοινωνία της γάτας με τον άνθρωπο και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τις δικές μας εμπειρίες που μας οδηγούν σε μια πεποίθηση για το πόσο πραγματική επικοινωνία υπάρχει μεταξύ της γάτας μας και εμάς!

Όμως τι λέει η επιστήμη για όλα ετούτα; Καταλαβαίνει η γάτα την ανθρώπινη γλώσσα; Οι γάτες καταλαβαίνουν τι τους λέμε όντως; Και καταλαβαίνουν το όνομά τους; Αναγνωρίζουν τις φωνές των χουμανιστικών τους γονέων; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα απαντήσουμε παρακάτω κοιτάζοντάς τα από τη μεριά της επιστήμης:

Τελικά οι γάτες καταλαβαίνουν τι τους λέμε;
Σύμφωνα με νέες μελέτες οι γάτες μπορύν να ξεχωρίσουν συγκεκριμένες λέξεις που οι κηδεμόνες τους χρησιμοποιούν, αλλά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όμως η πλειοψηφία των λέξεων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι δεν γίνονται αντιληπτές από τις γάτες και “απορρίπτονται” με συνοπτικές διαδικασίες. Έτσι οι γάτες αντιλαμβάνονται μόνο συγκεκριμένες λέξεις, αλλά και αυτές δεν έχουν την ίδια σημασία για εκείνες και για εσάς!

Σε ετούτο το σημείο μου φαίνεται αρκετά χρήσιμο να θυμηθούμε μερικά πράγματα για την ακοή της γάτας! Κάντε κλικ στο σύνδεσμο αμέσως παρακάτω:
Έχοντας πει και όλα τα παραπάνω ας εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο και σε μερικά πιο συγκεκριμένα ερωτήματα:

Αναγνωρίζουν οι γάτες τη φωνή του δικού τους ανθρώπου;
Οι γάτες ζουν μαζί με τους ανθρώπους για 10000 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα θα μπορούσε να υποτεθεί ότι οι γάτες έμαθαν να επικοινωνούν με τους ανθρώπους, έστω μέχρι κάποιο βαθμό. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 οι γάτες αναγνωρίζουν τη χροιά της φωνής του ανθρώπου τους… αν και συνήθως επιλέγουν να τον αγνοούν. Οκ, αρκετοί από εσάς έχετε σίγουρα παρόμοιες εμπειρίες (αλλά σίγουρα όχι όλοι).

Εν ολίγοις οι γάτες έχουν την ικανότητά να αναγνωρίζουν την φωνή του ανθρώπου τους από διάφορους άλλους ήχους και φωνές αλλά η ανταπόκρισή τους συχνά εξαντλείται σε ένα στρίψιμο του αυτιού προς την πηγή του ήχου – δείχνοντας ξεκάθαρα ότι αναγνωρίζουν τη φωνή. Ωστόσο δεν συνηθίζουν μια περεταίρω απόκριση στο φωνητικό μήνυμα που αναγνωρίζουν – φυσικά όπως μπορούμε να βεβαιώσουμε όλοι από την εμπειρία μας, σε αυτό τον κανόνα υπάρχουν και συχνές εξαιρέσεις!

Ανταποκρίνονται οι γάτες στο κάλεσμα με το όνομά τους;
Και πάλι ανεξάρτητα από τις μεμονωμένες εμπειρίες μας ας δούμε τι έδειξε μια σχετική μελέτη του 2019 (με μεγάλο δείγμα). Η μελέτη λοιπόν έκανε ξεκάθαρο ότι οι γάτες αναγνωρίζουν την λέξη/ηχητικό μήνυμα που αντιστοιχεί στο όνομά τους αλλά και πάλι είναι αρκετά απίθανο να ανταποκριθούν περεταίρω!

Ξέρουν οι γάτες το όνομά τους;
Εδώ τα πράγματα γίνονται πιο ενδιαφέροντα! Ναι μεν η γάτα ξέρει να αναγνωρίζει το όνομα που τους αντιστοιχεί, αλλά το επόμενο και ιδιαίτερα σημαντικό ερώτημα είναι το εξής: Καταλαβαίνει η γάτα ότι αυτό το όνομα αναφέρεται σε εκείνες, είναι προσδιοριστικό του ατόμου τους;

Ή απλώς η γάτα αναγνωρίζει το όνομα (πχ Τσίτσος) σας ένα ηχητικό σήμα που δείχνει ότι κάτι θα συμβεί αμέσως μετά; Συχνά όταν φωνάζουμε το όνομα μιας γάτας ακολουθεί κάτι, πχ είναι ώρα για φαγητό ή για λιχουδιά ή για παιχνίδι. Έτσι οι γάτες δεν συνδυάζουν το όνομά τους με το άτομό τους αλλά ως κάτι που σημαίνει “φαγητό”, “λιχουδιά” κλπ!

Με λίγα λόγια όταν φωνάζετε “Τσίτσο” εκείνος μπορει να είναι σαν να ακούει… “Φαγητόοο”! ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ, απίστευτο κομιουνικέισον μπρέικντάουν.

Γιατί συμβαίνουν τα παραπάνω;
Υπάρχει εξήγηση για αυτό το .. αδιέξοδο στην επικοινωνία μεταξύ εσάς και της γάτας σας. Σύμφωνα με τη θεωρία της “εξοικείωσης” η γάτα τείνει να “κρατάει” από τα διάφορα ηχητικά μηνύματα μόνο εκείνα που συνδυάζονται με την ευχαρίστηση ή τον πόνο. Έτσι όταν εσείς χρησιμοποιείτε διάφορες λέξεις εμείς “κρατάμε” μόνο εκείνες που συνδυάζουμε εμπειρικά με κάτι ευχάριστο ή δυσάρεστο. Έτσι οι λέξεις “βόλτα” “Τσίτσο” “κτηνίατρος” όπως και διάφορες άλλες εμπειρίες όπως το μποξ μεταφοράς γίνονται αντιληπτές και νοηματοδοτούνται ανάλογα με θετική ή αρνητική χροιά.

Καταλαβαίνουν οι γάτες την ανθρώπινη γλώσσα;
Αν και οι γάτες αναγνωρίζουν τον ήχο του ονόματός τους (άσχετα αν δεν καταλαβαίνουν ότι αναφέρεται στο άτομό τους) και την χροιά του κηδεμόνα τους δεν έχουν καμία κατανόηση της ανθρώπινης γλώσσας! Τίποτα από όσα λέτε δεν καταχωρείται ως κάτι με νόημα γι’ αυτές εκτός από όταν ακούν το όνομά τους.

Και επαναλαμβάνουμε: ανταποκρίνονται στον ήχο του ονόματός τους μόνο και μόνο γιατί σημαίνει ότι κάτι θα συμβεί που θα τις επηρεάσει άμεσα! Μια και οι υπόλοιπες λέξεις δεν έχουν άμεση επίδραση στη γάτα, απλώς τις αγνοούν.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι και αρκετές μεθόδοι εκπαίδευσης της γάτας που έχουν να κάνουν με φωνητικές εντολές ίσως να μην είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές! Από την άλλη κάποιες μέθοδοι φαίνονται αρκετά αποδοτικές! Μάθετε για παράδειγμα πως να μάθετε στη γάτα σας να έρχεται προς εσάς όταν φωνάζετε το όνομά της, μέσα από τον αναλυτικό μου οδηγό ακριβώς ΕΔΩ. Για περισσότερη διερεύνηση των τεχνικών εκαπίδευσης της γάτας κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Μετά από όσα αναφέραμε παραπάνω μου γεννιέται και το ερώτημα μήπως η αντίληψη που έχουν οι γάτες και για τα υπόλοιπα ερεθίσματα διαφέρει σημαντικά από αυτή που έχουν οι άνθρωποί. Δείτε για παράδειγμα πως βλέπουν οι γάτες τα ανθρώπινα πρόσωπα και πόσο διαφέρει η εμπειρία τους από αυτή των ανθρώπων για τις γάτες σε αυτό το διαφωτιστικό άρθρο.

Κλείνοντας να πω ότι τα παραπάνω είναι αποτελέσματα ερευνών που βασίζονται πάντα σε ένα αναφορικό σύστημα, κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες, οπότε μην λαμβάνετε τα συμπεράσματά τους ως κάτι που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Ωστόσο έχουν το ενδιαφέρον τους, μια και μας δείχνουν μια οπτική που ίσως ούτε καν την είχαμε φανταστεί!

Τέλος να πω ότι υπάρχουν κάποια (αμφισβητούμενα) τιπς για το όνομα που θα πρέπει να δώσετε στη γάτα σας, ώστε αυτή να το ακούει! Ανακαλύψτε τα ΕΔΩ.

Σχόλια