10 τρόποι για να χαλαρώσεις όταν όλα πάνε στραβά

Από το oneman.gr / 
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Αυτά είναι μερικά απλά βήματα για να ξεφύγεις από το τοξικό overthinking και να ηρεμήσεις όταν το έχεις πραγματικά ανάγκη.

Το νόημα της ύπαρξης όλων των ανθρώπων είναι πια ξεκάθαρο. Έχεις έρθει σε αυτό τον κόσμο για να αγχώνεσαι και να βιώνεις τη μία αναποδιά πίσω από την άλλη, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Όπως έχει πει και ο Λεξ στο Τίποτα στον Κόσμο, «Τριάντα χρόνια, πέντε αποτυχίες». Το θέμα, όμως, δεν τι θα κάνεις για να τις αποφύγεις, αλλά πώς θα τις διαχειριστείς.

Η απάντηση σε αυτό τον «άλυτο» γρίφο ίσως είναι πολύ πιο απλή απ’ ό,τι πιστεύεις. Καμιά φορά το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι απλά να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τις μικρές όμορφες στιγμές της ζωής. Έτσι κι αλλιώς, κάθε μία από αυτές τις αναποδιές δεν κρατούν πολύ, άρα και εσύ το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τους δώσεις τον χρόνο που τους αξίζει.

Αυτοί είναι, λοιπόν, 10 εύκολοι τρόποι για να βάλεις έναν κόφτη στο overthinking που σου καίει το μυαλό και να καλμάρεις:

Βγες μια βόλτα
Είναι τόσο απλό, όσο ακούγεται. Μια χαλαρή βόλτα στην πόλη ή στη φύση θα χαλαρώσει τους μύες σου και θα σε κάνει να δεις την ομορφιά που υπάρχει γύρω σου. Ίσως, έτσι καταλάβεις πως τα προβλήματά σου είναι πολύ μικρότερα απ’ ό,τι πίστευες.

Άκου την αγαπημένη σου μουσική
Η μουσική είναι ένας, επιστημονικά αποδεδειγμένος, τρόπος που μπορεί να σε κάνει να χαλαρώσεις και να φέρει στο μυαλό σου όμορφες σκέψεις. Άνοιξε το κινητό σου, κλείσε τα δεδομένα, βάλε ακουστικά και πιες το αγαπημένο σου ρόφημα: 4 απλά αλλά τόσο σημαντικά βήματα για την ψυχική σου υγεία.

Κάνε κάτι που σε ενδιαφέρει πραγματικά
Σου αρέσει να μπαίνεις στο YouTube και να βλέπεις πώς οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν από τη Γη; Να αλλάζεις τη διακόσμηση του σπιτιού σου ξανά και ξανά; Να παίζεις τον Εκατομμυριούχο στο κινητό; Όλα είναι οκ. Μπορεί να νιώθεις πως δεν κάνεις κάτι εξαιρετικά παραγωγικό, αλλά αυτές οι στιγμές που το μυαλό σου αδειάζει και επικεντρώνεται σε κάτι συγκεκριμένο είναι ό,τι πρέπει για να νιώσεις καλύτερα όταν το έχεις ανάγκη.

Παραιτήσου εάν μισείς τη δουλειά σου
Οι καιροί είναι δύσκολοι πράγματι. Το πιο σημαντικό, όμως, από όλα είναι να κάνεις κάτι που αγαπάς και όχι κάτι μόνο και μόνο για να βγαίνει ο μήνας οικονομικά. Κάνε ένα καλό κομπόδεμα και αναζήτησε μέσα σου τι είναι αυτό που σε ικανοποιεί. Κάπως έτσι θα χαλαρώσεις και το κυριότερο: θα απαλλαγείς από ανθρώπους που το μόνο που κάνουν είναι να σε γεμίζουν άγχος και ένταση.

Κοιμήσου αρκετά
Ο ύπνος επηρεάζει τις σκέψεις σου. Προσπάθησε να κοιμηθείς τουλάχιστον 7 ώρες το βράδυ. Σε καμία περίπτωση, μην τον παραλείψεις εάν δεν νιώθεις καλά, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι απλά να αισθάνεσαι πολύ χειρότερα την επόμενη μέρα.

Μίλα και συνάντησε τους φίλους σου
Ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσεις και να ελαφρύνει το βάρος που έχεις μέσα συ είναι να το μοιραστείς με κάποιον άνθρωπο που σε νοιάζει. Ίσως, έτσι αντιληφθείς πως κανένα πρόβλημα δεν είναι απροσπέλαστο και άλυτο.

Κάνε καμιά χαζομάρα
Ο σύγχρονος πολιτισμός έχει στηριχθεί πάνω στη σοβαροφάνεια. Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να δείχνουν στους υπόλοιπους πως είναι σοβαροί. Οι συμβάσεις, όμως, το μόνο που κάνουν είναι να σε περιορίζουν.

Θες να βγεις, να ακούσεις δυνατά μουσική και να χορέψεις; Κανείς δεν θα σε στείλει στην φυλακή για κάτι τέτοιο. Το μόνο να πέσει κανένα βλέμμα πάνω σου. Αλλά γιατί να σε νοιάζει τι πιστεύει ο κάθε άνθρωπος που τυχαία έχει πέσει μπροστά σου στον δρόμο;

Βάλε λογική στις σκέψεις σου
Το χειρότερο πράγμα του overthinking είναι πως κάνει το μυαλό σου να δημιουργεί μοτίβα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αν σε βολεύει, γράψε τις σκέψεις σου σε ένα χαρτί και ξαναδιάβασέ τες. Ίσως, έτσι βρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Σκέψου για ποια πράγματα νιώθεις ευγνώμων
Δε γίνεται όλα στη ζωή σου να πάνε στραβά. Αναλογίσου ποιοι άνθρωποι σε αγαπάνε, ποια είναι τα επιτεύγματά σου και τι κάνει τον χαρακτήρα σου ξεχωριστό. Δεν είναι κακό και λίγο self-love πού και πού.

Η ζωή είναι ταξίδι και όχι προορισμός
Καμία αναποδιά και αποτυχία, προσωπική ή επαγγελματική, δεν είναι η καταστροφή του κόσμου. Πάρε το μάθημά σου και πήγαινε παρακάτω. Κι αν αποτύχεις ξανά δεν έγινε και τίποτα. Έτσι κι αλλιώς και η επιτυχία είναι ένα πολύ σχετικό πράγμα. Εσύ έχεις δει πολλούς «επιτυχημένους» ανθρώπους να είναι ήρεμοι στη ζωή τους;

Σχόλια