Καλοκαιρινή hashtag λοβοτομή

Από το efsyn.gr/ Άνω Κάτω / 18-19.06.22
Λοβοτομημένοι / Δημήτρης Τερζής
Πάνε σχεδόν 15 χρόνια από τότε που ο υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιώργος Βουλγαράκης, αποφαινόταν πως «ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό». Eκτοτε αρκετοί ήταν οι πολιτικοί που επιβεβαίωσαν το εν λόγω «αξίωμα». Τελευταίος, ο σημερινός πρωθυπουργός που δεν είχε, όπως φαίνεται, κανένα ηθικό δίλημμα να εισπράξει αγροτική επιδότηση ύψους 8.500 ευρώ βασιζόμενος στο αμφιλεγόμενο «ιστορικό δικαίωμα». Τι κι αν, ένα χρόνο πριν, ήταν ο ίδιος που διαβεβαίωνε πως αυτό το «δικαίωμα» δημιουργεί ανισότητες και η κυβέρνηση επρόκειτο να το καταργήσει, έστω και σταδιακά έως το 2026; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την πλευρά του έκανε άλλη μια επική κωλοτούμπα, προφανώς ενοχλημένος που το θέμα συντηρείται, «και ξέρουμε για ποιους λόγους», είπε, από την αντιπολίτευση.

Το πρόβλημα του κ. Οικονόμου δεν θα έπρεπε να είναι η αντιπολίτευση αλλά ο κόσμος. Αυτός ο κόσμος που μετράει το πορτοφόλι του από τη δεύτερη κιόλας εβδομάδα του μήνα καθώς δεν βγαίνει. Θα έπρεπε να τον απασχολούν, αν μη τι άλλο, οι αγρότες και ειδικά εκείνοι της βόρειας Εύβοιας που ακόμα αναζητούν την αποζημίωση που δικαιούνται για τις καταστροφές που υπέστησαν απ’ την πυρκαγιά.

Αλλά αυτά εξακολουθούν να παραμένουν ψιλά γράμματα για μια κυβέρνηση που πρoέταξε την αριστεία ως βασικό της αφήγημα, για να ξεφουσκώσει πολύ σύντομα και να αποδείξει ξανά τον καιροσκοπισμό της και τη διάθεσή της για πλιάτσικο, αυτό το, κατά τον Τζόναθαν Κόου, «ωραίο πλιάτσικο».

Βεβαίως το πλιάτσικο είναι νομιμότατο. Παραμένει ωστόσο έξω απ’ τα όρια κάθε ηθικής, επιβεβαιώνοντας έτσι την αντίληψη των κυβερνώντων ότι απευθύνονται σε λοβοτομημένους υπηκόους που έχουν «συνηθίσει» και «αποδεχτεί» τέτοια φαινόμενα. Προφανώς και εδώ υπάρχει ατομική ευθύνη του πρωθυπουργού. Αλλά αυτή είναι για τους υπηκόους και μόνο.

Καλοκαιρινά hashtags / Μάνος Τσαλδάρης
«Λατινοπούλου», «εκλογέςτώρα», «μητσοτάκη παραιτήσου», «ολιστική ζωή» και «power pass». Ηταν τα δημοφιλέστερα χθες hashtags στο twitter και τα θέματα που απασχολούσαν τους περισσότερους. Στο μεταξύ φτάσαμε στα μέσα του Ιουνίου, πάμε τρέχοντας προς τον Ιούλιο και, όπως λέγεται, οι περισσότεροι νέοι μετά το τέλος της εξεταστικής θα σπεύσουν να βρεθούν στα παραθεριστικά θέρετρα για να δουλέψουν ως «δουλοπάροικοι» κατά την καλοκαιρινή σεζόν και να εξασφαλίσουν το χαρτζιλίκι τους για τον χειμώνα.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει με το VIP αεροπλάνο στην Καλαμάτα για να μιλήσει στο αναπτυξιακό συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ και τα βρίσκει όλα -για άλλη μια φορά- τέλεια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιτίθεται σε διεθνείς οργανισμούς που μας εγκαλούν για επαναπροωθήσεις και ο γνωστός Σπύρος της Ανάπτυξης αποφαίνεται και πάλι ότι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα οδηγεί σε μεγάλη απώλεια εσόδων στο κράτος.

Οπότε αδίκως εμείς οι αδαείς, που δεν καταλαβαίνουμε από υψηλή πολιτική και διακυβέρνηση, παραπονιόμαστε. Μόνο άριστοι μπορούν να τα καταλάβουν αυτά και εκείνοι μόνο είναι ικανοί να κυβερνήσουν όλους εμάς. Βεβαίως, ως αδαής που είμαι κι εγώ, θα περιμένω τις καλύτερες ημέρες να έρθουν, θα συνεχίσω να ονειροπολώ και θα ακούω συχνά το «Πέρασαν οι μέρες που μας πλήγωσαν/ Γίνανε παιχνίδι στα χέρια των παιδιών./ Η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει/ τη δική σου μελαγχολία/ κι έρχεται η στιγμή για ν’ αποφασίσεις/ με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις./ Πέρασαν για πάντα/ οι παλιές ιδέες, οι παλιές αγάπες/ οι κραυγές./ Γίνανε παιχνίδι στα χέρια των παιδιών».

Σχόλια