Λεπτό προς λεπτό, τι ακριβώς κάνει μόνο ένα κουτάκι ενεργειακό ποτό στο σώμα μας

Από το gazzetta.gr
Η επίδρασή του φαίνεται στον οργανισμό μας ακόμα και 12 μέρες μετά.

Η ερώτηση τελικά παραμένει: Κάνουν καλό τα ενεργειακά ποτά στην υγεία μας; Ο συνδυασμός της καφεΐνης με την πολύ (μα πολύ) ζάχαρη δίνει ενέργεια στο σώμα και τον εγκέφαλό μας, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει πως εγκυμονεί κινδύνους.

Ορισμένα κουτάκια ενεργειακού ποτού περιέχουν 21 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και καφεΐνη ίση με τρία φλιτζάνια καφέ. Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για μεγάλες ποσότητες. Η καφεΐνη είναι γενικά ασφαλής για κατανάλωση, αλλά μπορεί να είναι επιβλαβής σε μεγαλύτερες δόσεις.

Πριν προχωρήσουμε, να αναφέρουμε πως στην Ουαλία απαγόρευσαν τα ενεργειακά ποτά στους κάτω των 16, ως μέρος μιας στρατηγικής, στην προσπάθεια για τη μείωση της αυξανόμενης παχυσαρκίας, καθώς ένα στα τέσσερα παιδιά θεωρούνται υπέρβαρα όταν ξεκινούν το σχολείο..

Την ίδια ώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γιορκ προειδοποίησαν ότι οι νεαροί λάτρεις των ενεργειακών ποτών είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από πονοκεφάλους, προβλήματα ύπνου και ευερεθιστότητα. Επίσης αυξάνουν τις πιθανότητές τους στο ποτό και το κάπνισμα.

Γιατί όμως τα ενεργειακά ποτά είναι τόσο ανησυχητικά για την υγεία μας; Ο ιστότοπος Personalize αποκάλυψε τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας, ώρα με την ώρα, μετά την κατανάλωση μόνο ενός κουτιού ενεργειακού ποτού, ακόμα και 12 ημέρες αργότερα.

Τα πρώτα 10 λεπτά
Είναι η στιγμή που η καφεΐνη αρχίζει να εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας την αύξηση του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής σας πίεσης.

15-45 λεπτά
Ο χρόνος που το επίπεδο καφεΐνης κορυφώνεται, με αποτέλεσμα να είστε σε εγρήγορση και να βελτιώνεται τη συγκέντρωση σας.

30-50 λεπτά
Μέχρι τώρα όλη η καφεΐνη έχει απορροφηθεί και το συκώτι σας αντιδρά συχνά απορροφώντας περισσότερη ζάχαρη.

1 ώρα
Αυτή είναι η στιγμή που είναι πιθανό να επιτευχθεί η «σύγκρουση ζάχαρης». Όταν δηλαδή πέφτουν τα επίπεδα σακχάρου και καφεΐνης στο αίμα σου και μπορεί να αισθάνεσαι κουρασμένος.

5-6 ώρες
Περίπου 5-6 ώρες μετά την κατανάλωση, το σώμα σας θα έχει μειώσει την περιεκτικότητα σε καφεΐνη στο αίμα σας κατά 50%.

12 ώρες
Περίπου 12 ώρες μετά την ολοκλήρωση του ενεργειακού ποτού σας, η καφεΐνη θα είναι εκτός κυκλοφορίας του αίματος των περισσότερων ανθρώπων, αλλά ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και τη δραστηριότητα τους.

Μεταξύ 12 και 24 ωρών
Εάν πίνετε ενεργειακά ποτά τακτικά, μεταξύ 12 και 24 ωρών είναι η ώρα που θα αρχίσετε να αισθάνεστε συμπτώματα στέρησης και μπορεί να υποφέρετε από πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα και δυσκοιλιότητα.

7-12 ημέρες
Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται ο οργανισμός σας για να γίνει ανεκτικός στην καθημερινή δόση καφεΐνης.

Σχόλια