10 πασίγνωστοι μουσικοί που δεν έμαθαν ποτέ... μουσική!

Από το reader.gr / Κείμενο:Τζωρτζίνα Ντούτση / 10.2020
Από τον Τζίμι Χέντριξ έως τον Slash, αυτοί είναι οι 10 θρυλικοί κιθαρίστες που δεν έχουν παρακολουθήσει ούτε ένα μάθημα σε ωδείο.
Είναι αδιανόητο να φανταστεί κανείς ότι ορισμένοι από τους πιο εμβληματικούς κιθαρίστες της ροκ σκηνής δεν έχουν παρακολουθήσει ποτέ στη ζωή τους θεωρητικά μαθήματα μουσικής και έτσι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα πώς διαβάζεται μια παρτιτούρα, πώς γίνεται η μελέτη μιας συγχορδίας και πώς γράφει κανείς μουσική.

Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ πιο συνηθισμένο από ό,τι μπορεί να πιστεύαμε και έτσι αρκετοί είναι οι μουσικοί που μπορούν και παίζουν εκπληκτική μουσική ως αυτοδίδακτοι. Διαθέτουν δηλαδή το μοναδικό ταλέντο και χάρισμα να είναι ακουστικοί τύποι, όπερ σημαίνει ότι όλα τα χρωστάνε στο πανάξιο αυτί τους και στην ικανότητα να φτιάχνουν νέες ήχους τους οποίους μεταφέρουν στην κιθάρα που κρατούν στα χέρια τους, γράφοντας μουσική ιστορία..

Τζίμι Χέντριξ
Το Rock & Roll Hall of Fame τον έχει ανακηρύξει ως «το μεγαλύτερο μουσικό στην ιστορία της ροκ μουσικής». Και έτσι είναι, κατά γενική ομολογία. Όσο και απίστευτο αν μας φαίνεται όμως, στη βιογραφία του ο Χέντριξ έχει αποκαλύψει ότι δεν είχε την ικανότητα να γράψει και να διαβάσει μουσική. Ωστόσο, το γεγονός αυτό του επέτρεψε να εστιάσει καλύτερα στη μουσική που άκουγε και να μάθει να παίζει.

Slash
Κι όμως, ο εμβληματικός κιθαρίστας των Guns N' Roses ο οποίος μας έχει χαρίσει μερικά από τα πιο φημισμένα κιθαριστικά riffs, σε συνέντευξή του έχει αποκαλύψει: «Όχι, δεν γνωρίζω να διαβάζω νότες. Παίζω ακούγοντας. Προσπαθώ να φτιάξω τη μουσική που θέλω να ακούσω. Αυτό που έχω μέσα στο κεφάλι μου βγαίνει στα χέρια μου και την κιθάρα. Όταν γράφω μουσική θέλω να είμαι μόνος μου στην αρχή για να ξεκινήσω κάτι».

Τζίμι Πέιτζ
Ακόμα ένας θρυλικός κιθαρίστας που έχει γράψει και έχει παίξει μερικά από τα πιο θρυλικά τραγούδια της ροκ μουσικής. Ο κιθαρίστας τον Led Zeppelin έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν μπορεί να διαβάσει νότες και συγχορδίες. Εξήγησε μάλιστα ότι στα πρώτα του βήματα της πορείας του ως μουσικός τού είπαν να παίξει ό,τι ήθελε ακριβώς γιατί δεν ήξερε να διαβάζει μουσική.

Τόνι Αϊόμι
Ούτε ο κιθαρίστας τον Black Sabbath το είχε και πολύ με το να διαβάζει και να γράφει μουσική. Στο παρελθόν ο ίδιος είχε δηλώσει στο BBC: «Από τις αρχές, όταν κάναμε jazzy blues δεν ήξερα να διαβάζω τις νότες και ποτέ μου δεν σκέφτηκα να κάτσω να μάθω».

Έρικ Κλάπτον
Ο Έρικ Κλάπτον βρίσκεται μέσα στη λίστα των μεγαλύτερων μουσικών της ροκ που δεν ξέρουν να διαβάζουν μουσική. Χαρακτηριστικό είναι το εξής περιστατικό που αναφέρει στην αυτοβιογραφία του: «Μια φορά έπαιξα με την Αρίθα Φράνκλιν και είχα νιώσει τόσο αγχωμένος διότι δεν ήξερα να διαβάσω τις νότες και όλοι εκεί έπαιζαν διαβάζοντας τις παρτιτούρες που είχαν μπροστά τους».

Έντι Βαν Χάλεν
Τα μαθήματα του πιάνου ήταν αυτά που βοήθησαν τον Έντι Βαν Χάλεν να παίξει μουσική, αλλά και πάλι «με έναν υποσυνείδητο τρόπο», όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στο Guitar World προσθέτοντας: «Στην πραγματικότητα ποτέ δεν έμαθα να διαβάζω μουσική. Κορόιδευα το δάσκαλο. Όλα τα κάνω με το αυτί».

Στίβι Ρέι Βον
Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και πιο επιδραστικούς κιθαρίστες. Η πρώτη επιρροή του Στίβι όταν έπιασε κιθάρα μόλις στα 7 του χρόνια ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός του, Τζίμι. Το ίδιο συνέβη και για άλλα μουσικά όργανα όπως ντραμς και σαξόφωνο. Ωστόσο ο Στίβι Ρέι Βον έμαθε να παίζει μουσική αποκλειστικά και μόνο ακούγοντας τους αλλους blues και ροκ καλλιτέχνες όπως τους: Άλμπερτ Κινγκ, Ότις Ρας, Τζίμι Χέντριξ κ.ά.

The Beatles
Σε συνέντευξή του το 1960 ο Τζον Λένον έδωσε στεγνά τους «The Fab Four» και την άγνοια που είχαν σχετικά με τη θεωρία. Συγκεκριμένα, ο Λένον είχε δηλώσει στο Playoby: «Κανείς από εμάς δεν ξέρει να γράφει μουσική. Όμως ως καθαρόαιμοι μουσικοί και εμπνευσμένοι άνθρωποι ξέρουμε πώς να κάνουμε θόρυβο. Ο Πολ και ο Ρίνγκο είναι τόσο καλοί όσο οποιοσδήποτε μουσικός που ξέρει να γράφει και να διαβάζει τις νότες».

Πολ Σάιμον
Στη βιογραφία του Πολ Σάιμον, ο Φίλιπ Γκλας θυμάται: «Μια μέρα, νομίζω ήταν το 1981, μου τηλεφώνησε ο Πολ και μου είπε ότι θα του άρεσε να μιλήσουμε για μουσική. Ενθουσιάστηκα απίστευτα γιατί λατρεύω τη μουσική του. Τον προσκάλεσα σπίτι μου και το πρώτο πράγμα για το οποίο ήθελε να μου αποκαλύψει ήταν για τη μουσική του εκπαίδευση ή πιο σωστά για την ελλειπή μουσική του εκπαίδευση. Μου είπε ότι δεν μπορούσε να διαβάσει μουσική, κάτι που με έκανε να ξεσπάσω σε γέλια. Του είπα, "Πολ, έχεις γράψει μερικά από τα μεγαλύτερα τραγούδια όλων των εποχών. Γιατί πιστεύεις ότι χρειάζεται να γνωρίζεις να διαβάσεις τις νότες;"».

Ντέιβ Γκρολ
O Ντέιβ Γκρολ των Nirvana και Foo Fighters, εχει δηλώσει ξεκάθαρα στο περιοδικό Rolling Stone: «Δεν έχω παρακολουθήσει ποτέ μαθήματα κιθάρας. Για παράδειγμα δεν γνωρίζω τις συγχορδίες του "Everlong". Ξέρω μόνο τί γίνεται όταν βάζω τα δάχτυλά μου πάνω στα χορδές και τα τάσια».

Σχόλια