Τα super design προκάτ σπίτια τσέπης 21 τ.μ. που μπαίνουν παντού: σε ταράτσες, δάση, παραλίες

Από το iefimerida.gr
Οι καμπίνες του αρχιτεκτονικού στούντιο DDAA αλλάζουν (εντελώς) όσα ξέρουμε για τα προκάτ σπίτια.
Μοιάζουν με διαστημικούς κύβους που προσγειώθηκαν μέσα σε ένα δάσος. Με τριγωνικό σχήμα και μεγάλη τζαμαρία, αυτές οι hi-tech οικολογικές καλύβες ενσαρκώνουν το όνειρο για μια ζωή κοντά στη φύση, με τον τρόπο που το περιέγραφε ο θρυλικός Αμερικανός φιλόσοφος, φυσιοδίφης, συγγραφέας και ποιητής του 19ου αιώνα, Χένρι Ντέιβιντ Θορώ, στο βιβλίου του «Walden ή Η ζωή στο δάσος» (εκδ. Κέδρος). Ο Θορώ το 1845 εγκατέλειψε τα πάντα για να ζήσει πρωτόγονα σε μια καλύβα την οποία έφτιαξε μόνος του στις όχθες της λίμνης Γουόλντεν στο Κόνκορντ της Μασαχουσέτης. Από το βιβλίο αυτό, που καθιερώθηκε ως ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της αμερικανικής λογοτεχνίας, η έννοια της καλύβας πήρε μυθικές διαστάσεις στα χρόνια της Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο Θορώ έγινε ο προφήτης ενός οικολογικού μανιφέστο που ακόμα και σήμερα, υπό το φίλτρο της κλιματικής αλλαγής, είναι απολύτως επίκαιρο, προτάσσοντας το πρότυπο μιας ζωής πιο αγνής μακριά από τον πολιτισμό που πάσχει. Αυτή την ασκητική ζωή μέσα στη φύση εξυμνεί και το ινδικό αρχιτεκτονικό στούντιο DDAA του Dev Desai, το οποίο ανέλαβε να υλοποιήσει το όραμα του αρχιτεκτονικού γραφείου Spasm που σχεδίασε τα design προκάτ σπίτια CabinA24.
Το ιδιαίτερο ντιζάιν της hi-tech οικολογικής καλύβας CabinA24 κλέβει τις εντυπώσεις ακόμα και από τη φύση.
Οι προκατασκευασμένες καμπίνες του DDAA είναι φουτουριστικές, αλλά ταυτόχρονα απολύτως πρακτικές για χειμερινές ή θερινές διακοπές, αφού μπορούν να κατασκευαστούν εξολοκλήρου, να μεταφερθούν εύκολα και να στηθούν παντού μέσα σε 4 μόνο εβδομάδες. Έτσι από το πουθενά ο ιδιοκτήτης ενός πολύ μικρού οικοπέδου μπορεί να αποκτήσει ένα μικρό λειτουργικό και super design εξοχικό σπίτι 21 τμ., σαν ένα άνετο δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου δηλαδή, σε χρόνο DT.
Η θέα είναι ανεμπόδιστη από το εσωτερικό του προκάτ αυτού σπιτιού, χάρη στα μεγάλα γυάλινα ανοίγματα.
Η CabinA24 διαθέτει υπνοδωμάτιο, καθιστικό και μια μικρή κουζίνα σε έναν ενιαίο χώρο και ένα άνετο πλήρως εξοπλισμένο μπάνιο με γυάλινο διαχωριστικό.
Το μπάνιο που διαθέτει μοντέρνα είδη υγιεινής και καμπίνα ντους, είναι διαχωρισμένο με ένα γυάλινο πάνελ, αλλά μπορεί να απομονωθεί και οπτικά με στόρια.
Τα δάπεδα είναι επενδυμένα με ξύλο καρυδιάς, τα μεγάλα γυάλινα ανοίγματα έχουν τόσο λεπτές ενώσεις και «ραφές» ώστε να μην εμποδίζουν τη θέα, ενώ τα έπιπλα είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από το DDAA. Τα δομικά στοιχεία παραμένουν ίδια για όλους, αλλά δίνεται η δυνατότητα στον κάθε πελάτη να επιλέξει τα διακοσμητικά στοιχεία της αρεσκείας του.
Άποψη από την μικρή κουζίνα της CabinA24. Μια εστία για μαγείρεμα μπορεί να εντοιχιστεί μέσα στο συρταρωτό ντουλάπι, έτσι όποιος θέλει να μαγειρέψει θα ανοίγει την προέκταση του πάγκου.
Τα προκάτ σπίτια του DDAA μπορούν να τοποθετηθούν προσωρινά στη φύση, μέσα σε ένα δάσος, σε ένα λιβάδι, πλάι σε έναν γκρεμό με θέα που κόβει την ανάσα, σε μια ακρογιαλιά, ή πιο μόνιμα σε ένα μικρό οικόπεδο, στην πίσω αυλή μιας κατοικίας ή για τους λάτρεις των αστικών κέντρων στην ταράτσα ενός κτιρίου κατόπιν στατικής μελέτης του κτιρίου και σχετικών αδειών.
Το τριγωνικό σχήμα τους παραπέμπει στην παλιά ξύλινη καλύβα του δάσους.
Είναι σαν mini loft, σαν λιλιπούτειες σουίτες ενός design hotel σε κάποια σκανδιναβική χώρα. Ο σχεδιασμός του είναι τόσο minimal και εντυπωσιακός που δεν θυμίζει σε τίποτα όσα έχουμε συνηθίσει ή έχουμε κατά νου όταν ακούμε τη λέξη «προκάτ». Σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν για ανθρώπους που μισούν τη μονιμότητα, ελεύθερα πνεύματα που αγαπούν τις αλλαγές, που βαριούνται εύκολα και ονειρεύονται μια νομαδική ζωή, μια διαρκή μετακίνηση από τόπο σε τόπο.
Η κουζίνα είναι τοποθετημένη σε μια εσοχή πλάι στο τζάμι και απολαμβάνει τη θέα στη φύση.
Τα στάδια συναρμολόγησης ενός προκάτ σπιτιού CabinA24 της DDAA.

Οι ιδανικοί αγοραστές λατρεύουν τα μικρά σπίτια, τα οποία είναι η μεγαλύτερη τάση αυτή τη στιγμή στην αρχιτεκτονική διεθνώς, αλλά ταυτόχρονα απαιτούν μια καθημερινότητα που ακολουθεί τις επιταγές του σύγχρονου κοσμοπολιτισμού. Για το λόγο αυτό o Dev Desai, επικεφαλής του αρχιτεκτονικού στούντιο DDAA, έχει δώσει μεγάλη έμφαση στο design, διότι στον 21ο αιώνα το να ζεις σε έναν μικρό χώρο απαιτεί πρακτικό, λιτό, έξυπνο και εντυπωσιακό ντιζάιν.

Σχόλια