Το φιλί της ζωής

Από το youropia.gr / 04.20
Η 28η Απριλίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία. Αυτή τη φορά θα σας ταξιδέψουμε στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα τον Ιούλη του 1967. Ο Randall G. Champion κάνει συντήρηση ρουτίνας στο ηλεκτρικό δίκτυο μιας γειτονιάς. Ακουμπά κατά λάθος τη γραμμή υψηλής τάσης ρεύματος. Το σώμα του τινάζεται προς τα πίσω με μία κραυγή καθώς διαπερνάται από χιλιάδες βολτ. Μένει κρεμασμένος στον στύλο του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς η ζώνη ασφαλείας τον συγκρατεί από την μοιραία πτώση στο έδαφος. Ο συνάδελφός του, J.D. Thompson, σκαρφαλώνει και του δίνει το φιλί της ζωής.

Η μυθική φωτογραφία ανήκει στον Rocco Morabito, που εργαζόταν στην Jacksonville Journal και επέστρεφε από τη φωτογράφιση απεργίας. Οι εναερίτες του είχαν φανεί ενδιαφέρον θέμα και σταμάτησε το αυτοκίνητό του στα έργα συντήρησης. Ανοίγοντας την πόρτα του, άκουσε την κραυγή. Ο Morabito καλεί ασθενοφόρο και αρχίζει να τραβά.

Οι φωτογραφίες που τράβηξε ήταν τέσσερις στο συμβάν. Και μία, αμέσως μετά.

Ο Thompson μετά το φιλί της ζωής αισθάνεται αδύναμο παλμό από την καρδιά του Champion. Τον λύνει τον ανεβάζει στον ώμο του και τον κατεβάζει. Η φωτογραφία μπαίνει στην πρώτη σελίδα.


Το 1968, την επόμενη χρονιά, ο Rocco Morabito κερδίζει δικαιωματικά το Πούλιτζερ.

Ο εναερίτης Randall G. Champion, έμεινε έξι χρόνια στο νοσοκομείο. Από πλήρη παράλυση, κατόρθωσε να αποκτήσει μερικώς τον έλεγχο του σώματός του. Έζησε 35 χρόνια ακόμη, σε αναπηρικό καροτσάκι.


Ο ηρωικός J.D. Thompson σε μεγάλη ηλικία με τη φωτογραφία του…

Σχόλια