Ο πόλεμος της αλήθειας κατά της υποκρισίας

Civilians train in the use of Kalashnikov rifle, in Livl Ukraine, on Mar. 10, 2022 / Πολίτες εκπαιδεύονται στην χρήση του Καλασνίκοφ, στο Λιβλ της Ουκρανίας, στις 10 Μαρτίου, 2022
Από το aristerorevma.gr
Είναι επείγον να σκεφτούμε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων με ισότητα και όχι κάτω από την καπιταλιστική επιβολή και την υποβάθμιση που δημιουργεί περισσότερη φτώχεια και ανισότητες. Τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζονται μια βαθιά μεταρρύθμιση και εκδημοκρατισμό του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το Προοίμιο των Ηνωμένων Εθνών διακηρύσσει «Εμείς οι Λαοί του Κόσμου». Το χάσμα αυτής φράσης με την παγκόσμια πραγματικότητα είναι τεράστιο, χαώδες.
Του Κώστα Ήσυχου
Είναι απαραίτητο να γίνει μια ψύχραιμη ανάλυση των υπευθύνων για τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και της σιωπής και της άρνησης εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για την αποφυγή του πολέμου από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ο πόλεμος ξεκίνησε στην πραγματικότητα με το πραξικόπημα της πλατείας Μαινταν, το 2014, την παραβίαση της συνθήκης του Μινσκ και την δολοφονίας 14,000 αμάχων από τις Ουκρανικές παραστρατιωτικές ακροδεξιές οργανώσεις την τελευταία οκταετία ( επίσημα στοιχεία του ΟΑΣΕ).

Το ΝΑΤΟ, στην πολιτική του υπο την ηγεσία των ΗΠΑ, επιδιώκει να επεκτείνει τον έλεγχο και την παγκόσμια κυριαρχία του και να υποτάξει λαούς στα στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά του συμφέροντα. Η Ελλάδα των μνημονίων από το 2009 ως και σήμερα έχει χάσει όχι μόνο την οικονομική και πολιτικης της κυριαρχία αλλά έχει μετατραπεί σε οικόπεδο του ΝΑΤΟ . Ο αριθμός των στρατιωτικών βάσεων έχει πολλαπλασιαστεί τόσο ποιοτικά αλλά και ποσοτικά. Κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι βάσεις της Σουδας και της Αλεξανδρούπολης.

Ο πόλεμος έχει πολλά πρόσωπα, από την ψυχολογική, προπαγανδιστική και οικονομική δράση που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στη Ρωσία, αλλά και σε άλλες 40 χώρες μέλη του ΟΗΕ που βρίσκονται κάτω από δολοφονικές κυρώσεις σε βάρος λαών , με τον αποκλεισμό των προϊόντων και των εξαγωγών της, κυρώσεις σε φάρμακα, ιατρικά είδη, τραπεζικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, , αναζητούν κάθε τρόπο να βλάψουν την οικονομία χωρών που δεν βρίσκονται στην τροχιά των δικών τους συμφερόντων. Κορυφαία παραδείγματα ολοκληρωτικού οικονομικού πολέμου είναι η Κούβα και η Βενεζουέλα σήμερα.

Το ΝΑΤΟ Επεμβαίνει στον πόλεμο έμμεσα στέλνοντας όπλα και υποστηρίζοντας την Ουκρανία, μια Ακροδεξιά κυβέρνηση που για οκτώ χρόνια επιτέθηκε και καταδίωκε τον λαό του Donbass, των αυτονομιστικών επαρχιών. Η αποστολή Ελληνικού οπλισμού στην Ουκρανία εμπλέκει την χώρα μας σε ακραίο και επικίνδυνο σημείο που θα επιφέρει μεγάλη οικονομική, ενεργειακή ασφυξία στον εργαζόμενο λαό αλλά στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Παραθέτω λίγα από τα νομοθετήματα που ψήφισε η Ουκρανική Βουλή μετά τον πραξικόπημα του Μαινταν το 2014 :

4201 – Σχέδιο απόφασης για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας.
4217 – Σχέδιο ψηφίσματος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της «σοβιετικής κατοχής» της Ουκρανίας.
4176 – Σχέδιο νόμου για την κατάργηση του νόμου που ποινικοποιούσε την ναζιστική προπαγάνδα και που τώρα είναι θεσμικά επιτρεπτή.
4184 – Σχέδιο απόφασης για τον διορισμό ως υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας του Β. Αβάκοφ και τον διορισμό μελών της νεοναζιστικής ομάδας «Δεξιός Τομέας» στο Υπουργείο.
4215 – Σχέδιο απόφασης για το «Πάνθεον των εθνικών ηρώων», όπου οι ήρωες Ουκρανοί του κόκκινου στρατού «σβήστηκαν» από την ιστορία της Ουκρανίας.
4203 – Σχέδιο διατάγματος για την εισαγωγή δημοσιονομικών περιορισμών.
4215 – Σχέδιο ψηφίσματος απόδοσης τιμής στους συμμετέχοντες στις ένοπλες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων.
4211 – Σχέδιο απόφασης της απόλυσης από την υπηρεσία των στρατιωτών και αξιωματικών των σωμάτων ασφαλείας ( κυρίως Ρωσικής καταγωγής η ρωσόφονοι ) . (Στη θέση τους προσλήφθηκαν δεκάδες χιλιάδες μέλη των ακροδεξιών ομάδων).
4 199- Σχέδιο απόφασης κατάργησης του δικαιώματος των μειονοτήτων στη χρήση της γλώσσας τους. Απαγορεύθηκαν τα ρωσικά, τα ρουμανικά, τα ουγγρικά και τα ελληνικά. Τα ελληνικά αναγνωρίζονταν ήδη από την εποχή της Οκτωβριανής Επανάστασης ,ως επίσημη γλώσσα της Ελληνικής μειονότητας.

Τα παραπάνω « θεσμικά» δεδομένα αποδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εκμοντερνισμένη «συμβίωση» του νεοναζισμού στο σημερινό πολιτικο σύστημα της Ουκρανίας .

Το διεθνές δίκαιο «α λα καρτ»
Τα μεγάλα ηγεμονικά μέσα ενημέρωσης παραμένουν συνένοχοι στις σφαγές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και τις στρατιωτικές βάσεις κατά μήκος των συνοριακών χωρών με τη Ρωσία, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια αυτής της χώρας. Ο ψυχολογικός πόλεμος των μεγάλων ΜΜΕ επιβάλλει την καταστροφική τους προπαγάνδα ρίχνοντας λάδι στη σύγκρουση, διαδίδουν ψέματα και παραπληροφόρηση των γεγονότων. Σιωπούν και κρύβουν την αλήθεια για τον πόλεμο, επιδιώκουν να δαιμονοποιήσουν μονόπλευρα τους στόχους τους. Στον πόλεμο η προπαγάνδα έχει δυο πλευρές .

Η ένταση της κατάστασης και η επέμβαση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σε μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία θα προκαλούσε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος θα επηρέαζε ολόκληρο τον κόσμο σε ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα. Είναι επείγον να βρεθεί μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων πριν να είναι πολύ αργά. Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία και μαχητές, η εφαρμογή κυρώσεων και ποινών στη Ρωσία προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά με καύσιμα. Το ΝΑΤΟ δεν ήταν ούτε είναι διεθνής οργανισμός που προβαίνει σε ειρηνικές λύσεις . Η λίστα των και θυμάτων είναι μεγάλη , τραγική και αιματοβαμμένη.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία πολύπλευρα και η κατάσταση πολλών χωρών που χρειάζονται τη Ρωσία είναι μπούμερανγκ για τις χώρες που τις επιβάλλουν. Ήδη η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ προς Βενεζουέλα και Ιράν για προμήθεια πετρελαίου δείχνει την απόλυτη υποκρισία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και την ολοφάνερη ήττα του έναντι λαών και χωρών που επιμένουν σε δρόμους ανεξαρτησίας έξω από την σφαίρα την νεοαποικιοκρατίας του 21ου αιώνα

Είναι σημαντικό να επισημανθεί η θέση της Κίνας, η οποία παρακολουθεί γαλήνια τα γεγονότα και τις συνέπειες του πολέμου και την προέλαση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, και ενεργεί ως μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για να βάλει τέλος στην ένοπλη σύγκρουση. Η Κίνα γνωρίζει ότι η ίσια αποτελεί τον βασικό ανταγωνιστή και στόχο σε έναν νέο πολύ πολικό κόσμο οπου οι κυρίαρχη τάξη των ΗΠΑ αδυνατεί να « χωνέψει» .

Είναι επείγον να σκεφτούμε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων με ισότητα και όχι κάτω από την καπιταλιστική επιβολή και την υποβάθμιση που δημιουργεί περισσότερη φτώχεια και ανισότητες.
Τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζονται μια βαθιά μεταρρύθμιση και εκδημοκρατισμό του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το Προοίμιο των Ηνωμένων Εθνών διακηρύσσει «Εμείς οι Λαοί του Κόσμου». Το χάσμα αυτής φράσης με την παγκόσμια πραγματικότητα είναι τεράστιο, χαώδης.

Σήμερα δυστυχώς οι λαοί του κόσμου απουσιάζουν στις αποφάσεις και από τα μονοπάτια που πρέπει να ακολουθήσει ο κόσμος, της ειρήνης, της αλληλεγγύης, για την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας, του κλίματος, από την κλιματική καταστροφή και ραγδαία αλλαγή, η ανθρωπότητα χρειάζεται μια συνολική και ριζοσπαστική αλλαγή συστήματος, κοινωνική, πολιτική και οικονομική, με τη διαφορετικότητα των λαών να αποτελεί δύναμη στην ενότητα για να τερματιστεί το μονοπώλιο της δύναμης του τεράστιου πλούτου της « μάνας γης» σε λίγα χέρια με τη βιομηχανία όπλων και να «ξανάρθει ως επιταγή των καιρών» , ενώ η αντίστροφη παραγωγή για τη ζωή και την ανάπτυξη για την πρόοδο και ζωη των λαών και όχι τα όργανα και τα μέσα για τον θάνατο τους.

Η Ρωσία και η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσουν τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να σώσουν ζωές και ότι οι πρόσφυγες έχουν τη βασική φροντίδα και ασφάλεια για τη ζωή τους και τις οικογένειές τους.

Η ανθρωπότητα περνά στιγμές μεγάλης αβεβαιότητας και οδύνης που έχουν στοιχίσει εκατομμύρια ζωές σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η μαρτυρική Παλαιστίνη και η Υεμένη απουσιάζουν από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Η γενοκτονία των λαών σβήνεται από την μνήμη ανθρώπων και των κοινωνικών δικτύων με αλγόριθμους. Δεν σβήνει όμως από την ιστορική μνήμη μας. Ο πόλεμος της προπαγάνδας έχει γίνει αντιληπτός σε όλους μας.

Η πανδημία του Covid-19 δεν επηρεάζει όλους εξίσου, οι φτωχοί είναι πάντα αυτοί που πλήττονται περισσότερο, οι θάνατοι δεν είναι απλά στατιστικές , κουβαλούν όλοι τους ταξικές πτυχές και αποκρύπτονται . Οι ένοπλες συγκρούσεις και η πείνα αυξάνονται, που είναι ο σιωπηλός πόλεμος που στοιχίζει χιλιάδες ζωές καθημερινά αγνοείται .

Υπάρχουν θετικές , επαναστατικές, αριστερές , ριζοσπαστικές κοινωνικές πολιτικές δυνάμεις στον κόσμο που απαιτούν ΕΙΡΗΝΗ, που θέλουν έναν νέο κόσμο . Η ουτοπία μας παραμένει όραμα κι δράση, συμπληρωμένη από πολιτιστικές, κοινωνικές, πολιτικές οργανώσεις που εργάζονται για την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και αδελφικού κόσμου. Διεκδικούν μια Ειρήνη που βασίζεται στις ανθρώπινες αξίες και σχέσεις, την ενότητα στην διαφορετικότητα και το δικαίωμα των ατόμων και των λαών στην ελευθερία τους. Για μα χαράξουν το μέλλον τους . Έχουμε αποδείξει στην πατρίδα μας σε πολύ δύσκολες και σκοτεινές περιόδους τις αρετές μας . Μπορούμε ξανά να πρωτοστατήσουμε στους νέους νικηφόρους αγώνες.

*Πρώην Βουλευτής και πρώην αναπλ. Υπουργός Εθνικής άμυνας. Μέλος της Λαϊκής Ενότητας Μέλος τις πρωτοβουλίας για τον διάλογο και κοινή δράση της αριστεράς.

Σχόλια