Τα παιδιά που πήγαν να φέρουν την Ειρήνη

Τέλη '70, αρχές '80. Βέροια.
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, παιδικό θεατρικό, "Τα παιδιά που πήγαν να φέρουν την Ειρήνη". Τρία παιδιά, η Δάφνη (Κατερίνα Ταξιαρχοπούλου), ο Αστέρης (Γιάννης Ιερόπουλος), ο Μελίς (Βαγγέλης Ψυχογυιός), στων οποίων την χώρα είχε πόλεμο, ταξίδεψαν σε μια άλλη χώρα που είχε Ειρήνη για να φέρουν τους σπόρους της Ειρήνης. Θα τους φύτευαν στην δική τους χώρα για να έρθει η Ειρήνη.

Κάπου έχω τα κείμενα, είναι γραμμένα σε γραφομηχανή, είχε γίνει αναφορά ή αφιέρωμα στο έργο από την εκπομπή "Η ΕΡΤ 1 στην Βόρειο Ελλάδα". Είχαμε παίξει και στην Θεσσαλονίκη, αν δεν μ' απατά η παιδική μου μνήμη στο θέατρο στην Νικολάου Γερμανού, απέναντι απ' την Χ.Α.Ν.Θ. στην Νικολάου Γερμανού. Στο τέλος είχε έρθει και μου μίλησε η Νίκη Τριανταφυλλίδη, σαν όνειρο το θυμάμαι. Σαν όνειρο θυμάμαι και την εκμάθηση του ρόλου στο σπίτι με την μάνα μου να βοηθά. Ούτε ξέρω πως προτάθηκε να παίξω και πως με επέλεξαν. Η αίσθηση τώρα πια από τότε είναι γλυκιά σαν μέλι. Οι εικόνες, από τα σκηνικά, τα κοστούμια είναι ολοζώντανα μέσα μου, στα αυτιά μου ακόμα υπάρχει η ατάκα, ''οι τρύπιες μου οι τσέπες'' που έλεγα όταν καταλάβαμε όλοι, ότι είχαν χαθεί οι σπόροι της ειρήνης που τόσο είχαμε κοπιάσει να φέρουμε και χρειάζονταν οι χώρα μας.... .

Όταν ζούσα στην Αθήνα έψαξα την συγκεκριμένη εκπομπή. Πρώτα πήγα στο ραδιομέγαρο στην Μεσογείων, μετά στο κτίριο της ΕΡΤ στην Ρηγίλλης, βρήκα από το αρχείο το συγκεκριμένο επεισόδιο της εκπομπής αλλά δεν υπήρχαν τα μηχανήματα για να γίνει η μετατροπή ώστε να μου δοθεί.

Μέρες πολέμου δυστυχώς που ζούμε θυμήθηκα την παλιά παράσταση και τις φωτογραφίες. 

Με την ευχή να φτάσουν σπόροι Ειρήνης που είχα χάσει τότε εγώ άμεσα στην Ουκρανία!!!! !
β.ψ.

Αρχές Μαρτίου ανάρτησα τμήμα του κειμένου με τις φωτογραφίες στο f/b στην σελίδα: Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας




Σχόλια