Το «Zombie» των Cranberries γράφει ιστορία - Ξεπέρασε τα 1 δισ. views στο YouTube

Από το lifo.gr / 04.20
Είναι το τρίτο τραγούδι από τα 90s και μόλις το έκτο από τον 20ο αιώνα που το καταφέρνει
Ο αντιπολεμικός ύμνος «Zombie», των Cranberries έσπασε το φράγμα του 1 δισ. views στο Youtube συνεχίζοντας να γράφει ιστορία στα μουσικά δρώμενα.

Η φωνή της μοναδικής Dolores O'Riordan, από το αντιπολεμικό μανιφέστο του 1994 κατάφερε να κατακτήσει μία ακόμα θέση στο πάνθεον της μουσικής. Έγινε το τρίτο μουσικό βίντεο από τα 90s και το έκτο στην παγκόσμια μουσική σκηνή ολόκληρου του 20ου αιώνα που ξεπέρασε το 1 δισ. views.

Τα υπόλοιπα τραγούδια είναι τα «November Rain» των Guns N' Roses (1992) και το «Smells Like Teen Spirit» των Nirvana (1991) από τη δεκαετία του 90 ενώ νωρίτερα το είχαν καταφέρει ξανά οι Guns N' Roses με το «Sweet Child O' Mine» (1987), οι A-ha και το «Take On Me» (1985) ενώ το πρώτο μουσικό βίντεο που το κατάφερε ήταν το «Bohemian Rhapsody» των Queen. (1975).

Οι Cranberries είναι οι πρώτοι Ιρλανδοί μουσικοί που επιτυγχάνουν κάτι τέτοιο. Κατά μέσο όρο το 2020 το «Zombie» είχε περίπου 178.000 views την ημέρα στο YouTube ενώ το ρεκόρ του 1 δισ. views έγινε στις 18 Απριλίου.

Το τραγούδι γράφτηκε από την ερμηνεύτρια Dolores O'Riordan οποία πέθανε πρόωρα στις 15 Ιανουαρίου του 2018. Είναι ένας αντιπολεμικός ύμνος μετά τους βομβαρδισμού του IRA στο Warrington της νοτιοδυτικής Αγγλίας, τον Μάρτιο του 1993, όπου σκοτώθηκαν δύο παιδιά και τραυματίστηκαν 56 ακόμα άτομα.

Το «Zombie», με τα επιβλητικά φωνητικά της O' Riordan περιλαμβάνεται στο δεύτερο άλμπουμ της μπάντας «No Need to Argue» και κυκλοφόρησε ως single στον Σεπτέμβριο του 1994. Ηχογραφήθηκε στο στούντιο Windmill Lane στο Δουβλίνο.

Τη σκηνοθεσία του εμβληματικού βίντεο υπογράφει ο Samuel Bayer, ο οποίος ήταν υπεύθυνος και για το «Smells Like Teen Spirit» των Nirvana.

Όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά το βίντεο, απαγορεύτηκε αρχικά από το BBC με την αιτιολογία ότι είχε βίαιες σκηνές με παιδιά που κρατούσαν όπλα.

Μετά τον θάνατο της O'Riordan, τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος αποφάσισαν να διαλύσουν την μπάντα.

Σχόλια