Μαθήματα σκι για παιδιά!

Από το parenttoo.com
Μιλώντας με αρκετούς γονείς, μου εκφράζουν συχνά τις ανησυχίες και τους ενδοιασμούς τους σχετικά με το να στείλουν ή όχι το παιδί τους για εκμάθηση σκι. Οι προβληματισμοί τους περιλαμβάνουν εάν θα κρυώσει το παιδί τους στο βουνό, μήπως αρρωστήσει ή ότι μπορεί να κουραστεί λόγω της πολύωρης άσκησης. Ως εκπαιδεύτρια σκι και πρώην αθλήτρια στο συγκεκριμένο άθλημα, τους διαβεβαιώνω πως το πιτσιρίκι τους θα είναι μια χαρά και θα ανυπομονεί να επισκεφτεί και πάλι το βουνό. Όντως υπάρχουν και οι μέρες που οι καιρικές συνθήκες στο βουνό δεν είναι καλές. Εάν ο εξοπλισμός του παιδιού είναι ο κατάλληλος, τότε δεν έχει ανάγκη ούτε να κρυώσει, ούτε να βραχεί, ούτε να αρρωστήσει. Σε περίπτωση που ο καιρός είναι ιδιαίτερα άσχημος, τα διαλείμματα σε εσωτερικό χώρο είναι συχνότερα. Στα ελληνικά βουνά πάντως οι καιρικές συνθήκες είναι συνήθως πολύ καλές!

Το σκι είναι μία δραστηριότητα που μπορεί να έχει είτε χαρακτήρα αναψυχής είτε αγωνιστικό. Όπως και να έχει, το παιδί μπορεί να ξεκινήσει τα μαθήματα σκι στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Τα οφέλη της ενασχόλησης με το σκι είναι πολλά, μερικά από τα οποία είναι:
  • Επαφή με τη φύση
  • Βελτίωση φυσικής κατάστασης
  • Βελτίωση διάθεσης
Επαφή με τη φύση
Ο καθαρός αέρας και το οξυγόνο που λαμβάνει ο οργανισμός του παιδιού όταν είναι στο βουνό είναι από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να του προσφέρουμε μιας και στις μέρες μας τις περισσότερες ώρες της ημέρας τα παιδιά είναι κλεισμένα σε κάποιο κλειστό χώρο. Επίσης, η επαφή με τη φύση ενεργοποιεί τις αισθήσεις του παιδιού, εξάπτει την περιέργειά του μέσω της δράσης και της αναζήτησης και συμβάλλει στην αποκόμιση πολλαπλών εικόνων και εμπειριών, πράγματα τα οποία στην καθημερινότητα είναι δυσεύρετα.

Βελτίωση της φυσικής κατάστασης
Το σκι αποτελεί μία από τις καλύτερες αερόβιες δραστηριότητες. Μιας και ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο στο υψόμετρο για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις συνθήκες, το να κάνουμε άσκηση στο υψόμετρο απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια από την καρδιά ώστε να ανταποκριθεί. Το σκι βελτιώνει την ισορροπία, τον συντονισμό, την ευλυγισία και τη δύναμη του παιδιού, ενώ διατηρεί το σωματικό του βάρος υπό έλεγχο. Σημαντικό είναι επίσης ότι το σκι ενδυναμώνει τους κοιλιακούς και τους μύες του κορμού (το παιδί μαθαίνει να στρίβει και να γυρίζει το σώμα του), όπως και τους μύες στο κάτω μέρος του σώματος (παραμένει διαρκώς σε στάση καθίσματος-squat).

Βελτίωση της διάθεσης
Ο καθαρός αέρας και η δραστηριότητα στη φύση ενθαρρύνουν τη θετική διάθεση του παιδιού και μειώνουν τις πιθανότητες για κατάθλιψη. Οι ηλιόλουστες μέρες το χειμώνα είναι λιγότερες, όμως ο ήλιος στο βουνό είναι ισχυρότερος, παρέχοντας έτσι μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός ενός παιδιού.

Μόνο το γεγονός ότι το παιδί είναι στο χιόνι τού είναι ευχάριστο, θυμηθείτε τον εαυτό σας όταν ήσασταν μικροί και πόσο απολαμβάνατε το παιχνίδι στο χιόνι. Σε συνδυασμό με το ότι το σκι είναι μία διαδικασία που μαθαίνεται μέσω του παιχνιδιού, κάνει την όλη δραστηριότητα ιδιαίτερα διασκεδαστική για τα παιδιά. Το να πέσουν δεν είναι κάτι που τους φοβίζει, καθώς γνωρίζουν πως το χιόνι είναι μαλακό και δε θα χτυπήσουν. Και αυτός είναι ένας τρόπος να μάθουν από τα λάθη τους χωρίς να κινδυνεύουν. Παρόλο που το σκι δεν είναι ένα ομαδικό σπορ, η εκμάθησή του προωθεί την κοινωνικοποίηση παιδιού καθώς τα μαθήματα γίνονται σε γκρουπ και δημιουργείται δέσιμο μεταξύ των παιδιών. Εξακολουθώ να έχω ακόμα (μετά από 15 χρόνια) πολλούς φίλους από το σκι!

Το βασικό ερώτημα, όπως και σε όλα τα αθλήματα, είναι σε ποιόν θα εμπιστευτείτε το παιδί σας να του μάθει την τέχνη του σκι, γιατί ο προπονητής μπορεί να κάνει ένα παιδί να λατρέψει ή να μισήσει ένα άθλημα. Προσωπική πρόταση εάν μένετε στη Θεσσαλονίκη ή στη Βόρεια Ελλάδα είναι η Happy Mountain, βρείτε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ. Πρωταρχικό μέλημα της ακαδημίας είναι η ευχάριστη εμπειρία του παιδιού από τη στιγμή που θα αναχωρήσει για το εκάστοτε χιονοδρομικό κέντρο μέχρι τη στιγμή που θα επιστρέψει με ασφάλεια στους γονείς του και η εκμάθηση του σκι μέσω του παιχνιδιού, το οποίο είναι αποτελεσματικό αλλά ταυτόχρονα και άκρως διασκεδαστικό για τα παιδιά.

Σχόλια