Πόσο σοφοί είστε;

Από το iatropedia.gr / Μιχάλης Θερμόπουλος
Το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δημιούργησε επίσημο τεστ 7 ερωτήσεων: Κάντε κλικ και απαντήστε ειλικρινά

Oι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θεωρούν τον εαυτό τους έξυπνο. Αλλά είστε πραγματικά τόσο σοφοί όσο νομίζετε;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο πιστεύουν ότι μπορείτε να μάθετε πόσο σοφοί είστε απαντώντας μόνο σε επτά ερωτήσεις. Οι επιστήμονες λένε ότι έχουν αναπτύξει έναν νέο, σύντομο δείκτη ικανό να προσδιορίζει τη σοφία με “υψηλή εγκυρότητα”.

Επιπλέον, οι συγγραφείς της μελέτης προσθέτουν ότι ο δείκτης μπορεί επίσης να μετρήσει την ευημερία με ακρίβεια, κάτι που οι μελέτες δείχνουν ότι έχει ισχυρή σύνδεση με τη σοφία.

Η ερευνητική ομάδα πίσω από αυτήν την εργασία δημιούργησε προηγουμένως την Κλίμακα Σοφίας του Σαν Ντιέγκο (SD-WISE-28). Είναι μια κλίμακα 28 στοιχείων, την οποία πολλά διαπιστευμένα πανεπιστήμια και ερευνητικά προγράμματα έχουν χρησιμοποιήσει για την μέτρηση και την αξιολόγηση της σοφίας τα τελευταία χρόνια.

Αυτήν τη φορά, δημιούργησαν μια συντομευμένη έκδοση επτά στοιχείων που ονομάζεται SD-WISE-7, ή Jeste-Thomas Wisdom Index.

“Τα κριτήρια σοφίας χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για την μελέτη παραγόντων που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και τη βέλτιστη γήρανση. Θέλαμε να ελέγξουμε εάν μια λίστα με μόνο επτά στοιχεία θα μπορούσε να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για ένα τεστ σοφίας”, λέει ο ανώτερος συγγραφέας της έρευνας, δρ. Dilip V. Jeste, αναπληρωτής πρύτανης του Κέντρου Υγιεινής Γήρανσης και διακεκριμένος καθηγητής Ψυχιατρικής και Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο.

Η σοφία έχει πολλές μορφές
Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα επτά διαφορετικές διαστάσεις της σοφίας:
  1. Αυτοστοχασμός
  2. Φιλοκοινωνική συμπεριφορά (ενσυναίσθηση, συμπόνια, αλτρουισμός)
  3. Συναισθηματική ρύθμιση
  4. Αποδοχή διαφορετικών προοπτικών
  5. Αποφασιστικότητα
  6. Κοινωνική συμβουλή (το να δίνει κανείς ορθολογικές/χρήσιμες συμβουλές)
  7. Πνευματικότητα
Είναι σημαντικό ότι κάθε μία από τις επτά ερωτήσεις στη νέα συντομευμένη κλίμακα αντιστοιχεί σε μία από αυτές τις διαστάσεις.

Συνολικά 2.093 άτομα ηλικίας 20 έως 82 ετών ολοκλήρωσαν την έρευνα των επτά σημείων. Για καθεμία από τις επτά δηλώσεις, οι συμμετέχοντες έπρεπε να βαθμολογήσουν σε μια κλίμακα 1-5 πόσο έντονα συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν “παραμένω ήρεμος υπό πίεση” και “αποφεύγω καταστάσεις όπου ξέρω ότι θα απαιτηθεί η βοήθειά μου”.

“Πιο σύντομο δεν σημαίνει λιγότερο έγκυρο”, εξηγεί ο καθηγητής Jeste. “Επιλέξαμε τον σωστό τύπο ερωτήσεων για να λάβουμε σημαντικές πληροφορίες, που όχι μόνο συμβάλλουν στην πρόοδο της επιστήμης, αλλά υποστηρίζουν και τα προηγούμενα δεδομένα μας ότι η σοφία συσχετίζεται με την υγεία και τη μακροζωία”.


Η κακή ψυχική υγεία επηρεάζει αρνητικά τη σοφία
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η συντομευμένη έκδοση είναι αξιόπιστη και συγκρίσιμη με την μεγαλύτερη δοκιμή. Επιπλέον, ο συντομευμένος δείκτης αποκάλυψε μια θετική συσχέτιση μεταξύ της ανθεκτικότητας, της ευτυχίας και της ψυχικής ευεξίας, ενώ ταυτόχρονα συσχετίστηκε αρνητικά με την μοναξιά, την κατάθλιψη και το άγχος.

“Υπάρχουν τεκμηριωμένες παρεμβάσεις για την αύξηση των επιπέδων συγκεκριμένων συστατικών της σοφίας, που θα βοηθούσαν στην μείωση της μοναξιάς και στην προώθηση της συνολικής ευημερίας”, προσθέτει ο καθηγητής Jeste. “Όπως το εμβόλιο για την COVID-19 μας προστατεύει από τον νέο κορονοϊό, η σοφία μπορεί να μας βοηθήσει στην προστασία μας από τη μοναξιά. Έτσι, μπορούμε ενδεχομένως να βοηθήσουμε στον τερματισμό μιας πανδημίας συμπεριφορικής μοναξιάς, αυτοκτονιών και κατάχρησης οπιοειδών, που συμβαίνει τα τελευταία 20 χρόνια”.

Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσουν τον συντομευμένο δείκτη των 7 στοιχείων σε ένα μεγαλύτερο και πιο διαφοροποιημένο δείγμα πληθυσμού.

“Χρειαζόμαστε σοφία για να επιβιώσουμε και να ευημερήσουμε στη ζωή. Τώρα, έχουμε μια λίστα ερωτήσεων που χρειάζονται μόνο μερικά λεπτά για να απαντηθούν και που μπορούν να εφαρμοστούν στην κλινική πράξη για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο”, καταλήγει ο καθηγητής Jeste.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό International Psychogeriatrics.

Πηγές: https://ucsdnews.ucsd.edu, https://www.studyfinds.org, https://medschool.ucsd.edu

φωτό: iStock

Σχόλια