7 πράγματα που θα συμβούν αν σταματήσεις να πίνεις καφέ

Από το ladylike.gr
Για πολλούς από εμάς, ο καφές έχει γίνει τόσο σημαντικό μέρος της ζωής μας και είναι τόσο ριζωμένος στην κουλτούρα μας, που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια μέρα χωρίς αυτόν.

Ο καφές έχει αναζωογονητική δράση, η οποία οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την καφεΐνη. Υπολογίζεται ότι η διαδικασία ετοιμασίας του ροφήματος επαναλαμβάνεται παγκοσμίως πάνω από 400 δισεκατομμύρια φορές τον χρόνο. Ημερησίως παράγονται και πωλούνται στην αγορά 7 εκατομμύρια τόνοι καφέ ανά τον κόσμο.

Ωστόσο, ίσως θέλεις να αναθεωρήσεις τη θέση που έχει ο καφές στην καθημερινή σου διατροφή.

Παρακάτω θα βρεις μερικά από πράγματα που μπορεί να σου συμβούν «χαλαρώνοντας» τη σχέση σου με τον καφέ

Καφές και πονοκέφαλοι
Αν και υπάρχουν αρκετά οφέλη από τη διακοπή ή τη μείωση κατανάλωσης της καφεΐνης, οι λάτρεις του καφέ πιθανότατα να βιώσουν συμπτώματα στέρησης.

Στα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, κόπωση ή ευερεθιστότητα και διαρκούν μόνο μία έως τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με την προσωπική μας εμπειρία, οι πονοκέφαλοι είναι το πιο σύνηθες σύμπτωμα, αλλά γιατί;

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, η κατανάλωση καφεΐνης προκαλεί περιορισμό των αιμοφόρων αγγείων. Κάτι που μπορεί να επιβραδύνει τη ροή του αίματος έως και 27%.

Όταν περιορίζουμε την καφεΐνη, αυτά τα αιμοφόρα αγγεία επανέρχονται στο κανονικό τους μέγεθος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.

Καφές VS ηρεμία
Ειδικά για τα νευρικά άτομα, ο καθημερινός καφές μπορεί να επιδεινώνει τα συμπτώματα τους.

Σύμφωνα με μια μελέτη μπορεί να χρειαστούν μόλις 150 ml καφεΐνης (περίπου ένα φλιτζάνι) για να εμφανιστούν συμπτώματα άγχους, από αυξημένο καρδιακό ρυθμό μέχρι αίσθηση πανικού.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι τα άτομα με διαγνωσμένες αγχώδεις διαταραχές που πίνουν τακτικά καφέ θα θεραπευθούν με τη μετάβαση στο ντεκαφεϊνέ, αλλά κάθε «λίγο» μετράει.

Ισορροπία στις ορμόνες
Ειδικά αν ο καφές είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις το πρωί. Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους ο καφές δεν είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς το πρωί, ειδικά για τις γυναίκες.

Ο καφές αυξάνει την κορτιζόλη, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ωορρηξία, το βάρος και την ορμονική ισορροπία.

Η κατανάλωση καφεΐνης το πρωί, όταν η κορτιζόλη είναι υψηλή, αμβλύνει την παραγωγή της ορμόνης και αλλάζει το χρόνο του κύκλου.

Περισσότερη ενέργεια
Ξέρω ξέρω. Ένα από τα κύρια σημεία της κατανάλωσης καφέ, είναι ότι σε κάνει να νιώθεις πιο ξύπνιος και γεμάτος ενέργεια.

Όπως αποδεικνύεται, ωστόσο, η περίσσεια καφεΐνης μπορεί στην πραγματικότητα να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Εάν πίνεις πάνω από τρία φλιτζάνια την ημέρα, μπορεί να έχεις συχνοουρία, η οποία με τη σειρά της προκαλεί αφυδάτωση που μπορεί να σας κάνει νιώθεις ζάλη και υπνηλία.

Απώλεια βάρους
Ένα φλιτζάνι σκέτου καφέ έχει μόλις πέντε θερμίδες (και μηδέν λιπαρά). Αλλά πολλοί είναι εκείνοι που καταλήγουν να προσθέτουν τόση ζάχαρη, γάλα, σιρόπια κλπ, που κάνουν τον καφέ να μοιάζει περισσότερο με μιλκσέικ.

Aν έχεις συνηθίσει να πίνεις καφέ με λίγη ζάχαρη και ξαφνικά σταματήσεις να καταναλώνεις καφέ, μπορεί να βρεις τον εαυτό σου να καταναλώνει περισσότερα ζαχαρούχα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που θα μπορούσε, φυσικά, να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Καφές και οικονομία
Εάν είσαι από τα άτομα που πίνουν τον καφέ τους με εξειδικευμένο τρόπο και δεν θα τολμούσαν να αγοράσουν ένα καφεδάκι από οπουδήποτε, συνέχισε να διαβάζεις.

Αν όντως διαπιστώσεις ότι η συνήθεια του καφέ «ματώνει» τα οικονομικά σου, θα εκπλαγείς ευχάριστα όταν αυτά τα έξοδα μειωθούν ή εξαλειφθούν.

Λιγότερος καφές για όνειρα γλυκά
Περισσότερος καφές, περισσότερες αϋπνίες. Τόσο απλά.
Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν καφεΐνη για την ενέργεια που παρέχει. Ο καφές μπλοκάρει τις χημικές ουσίες που προκαλούν υπνηλία στον εγκέφαλο. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να δυσκολέψει τους ανθρώπους να κοιμηθούν.

Για έναν καλό βραδινό ύπνο, φρόντισε να καταναλώσεις καφεΐνη τουλάχιστον επτά ώρες πριν τον προγραμματισμένο σου ύπνο.

Σχόλια