Το 1997 το Wired προέβλεψε τα 10 πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά στον 21ο αιώνα

Από το mikropragmata.lifo.gr / 
 Δημήτρης Καβατζικλής 
Και οι δέκα αυτές προβλέψεις φαίνεται να έχουν ήδη βγει αληθινές…
Αυτοκίνητα που κινούνται με υδρογόνο, υπερ- υπολογιστές, γονιδιακή θεραπεία, τέλος στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, τέλος των εθνικών κρατών και αποικισμός του πλανήτη Άρη: Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εξελίξεις που μας περίμεναν το έτος 2020, σύμφωνα τουλάχιστον με τις προβλέψεις ενός άρθρου με τίτλο «The Long Boom», που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 1997 στο περιοδικό Wired, γράφει το openculture.
Ξαναδιαβάζοντας το σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι οι προβλέψεις των συγγραφέων, Peter Schwartz και Peter Leyden, ξεπέρασαν τα όρια, αλλά το όραμά τους για τον 21ο αιώνα δεν έχει αποδειχθεί τελείως αβάσιμο: η άνοδος της Κίνας, τα υβριδικά αυτοκίνητα, οι βιντεοκλήσεις και οι διαδικτυακές αγορές έχουν όντως γίνει μέρος της καθημερινότητας μας.

Το άρθρο δίνει και «10 Spoiler σενάρια», που πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στα social media και έχουν γίνει viral: Ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μια παγκόσμια κλιματική αλλαγή, άνοδος της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας, αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, προβλήματα με την ευρωπαϊκή ενοποίηση και μια ανεξέλεγκτη επιδημία γρίπης. Και οι δέκα από αυτές τις προβλέψεις φαίνεται να έχουν βγει αληθινές.
Το άρθρο κλείνει αναφέροντας ως βασικό συστατικό της έκρηξης την αμερικανική αισιοδοξία: «Οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν από όρια. Έχουν απεριόριστη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να λύνουν προβλήματα και έχουν μια εκπληκτική ικανότητα να πιστεύουν ότι μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον κόσμο», γράφει. Ίσως θα έπρεπε τελικά να γίνουμε όλοι Αμερικανοί.

Σχόλια