Mιλάμε στα παιδιά για το σεξ

Από το efsyn.gr / Νησίδες / της Ντάνι Βέργου
Η συζήτηση με το παιδί για το σεξ είναι σημαντική για να αναπτύξει υγιείς στάσεις απέναντι στο σεξ και να μάθει την υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά.

Το σεξ είναι ένα σημαντικό κομμάτι του ανθρώπου. Είναι κάτι περισσότερο από τη φυσική πράξη της σεξουαλικής επαφής με άλλο άτομο. Επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας ως γυναίκες και άνδρες αλλά και τις σημαντικές επιλογές που κάνουμε.

Αυτό που έχετε στο μυαλό σας για το σεξ μπορεί να φαίνεται σαφές και απλό. Οταν όμως είναι η ώρα να βάλετε τις βάσεις για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν μια υγιή κατανόηση του σεξ, η κουβέντα μπορεί να είναι εξαντλητική.

Οταν το παιδί σας είναι στο γυμνάσιο (αν όχι νωρίτερα), είναι σίγουρο ότι θα αρχίσετε να δέχεστε ερωτήσεις, τις οποίες πιθανότατα συζητά επίσης με τους φίλους του. Και δεδομένου ότι τα παιδιά πρόκειται να συλλέξουν πληροφορίες, είναι καλύτερο αυτές να είναι ακριβείς και να προέρχονται από εσάς.

Γιατί πρέπει να μιλήσω στα παιδιά μου για το σεξ;
Το ερώτημα πρέπει να είναι: γιατί όχι; Η συζήτηση με το παιδί σας για το σεξ είναι σημαντική για να το βοηθήσετε να αναπτύξει υγιείς στάσεις απέναντι στο σεξ και να μάθει την υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά. Η ανοιχτή συζήτηση για το σεξ με το παιδί σας θα σας δώσει τη δυνατότητα να παρέχετε ακριβείς πληροφορίες. Αυτό που μαθαίνουν αλλού μπορεί να μην ευσταθεί και να μην αντικατοπτρίζει τις προσωπικές και ηθικές αξίες και αρχές που θέλετε να ακολουθούν τα παιδιά σας.

Χρειάζεται ο προ-έφηβος ή ο έφηβος να κατανοήσει τις πιθανές συνέπειες της σεξουαλικής δραστηριότητας – συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών και όλων των συναισθηματικών παγίδων που μπορεί να προκύψουν από τη συμμετοχή σε σεξουαλική σχέση.

Αν μιλάω στα παιδιά μου για το σεξ, δεν θα τα κάνω να θέλουν να το κάνουν;
Είναι σημαντικό για τα παιδιά να κατανοούν τα σεξουαλικά συναισθήματα και τις σχέσεις πριν γίνουν σεξουαλικώς ενεργά. Μελέτες δείχνουν ότι οι έφηβοι που έχουν συζητήσει για το θέμα με τους γονείς τους είναι πιο πιθανό να περιμένουν περισσότερο ώσπου να αρχίσουν να κάνουν σεξ και πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιούν προφύλαξη και αντισύλληψη όταν το κάνουν.

Τι να πω;
Επικεντρωθείτε στα δεδομένα για το σεξ. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη λίστα θεμάτων ως οδηγό:
  • Επεξήγηση της ανατομίας και της αναπαραγωγής σε γυναίκες και άνδρες
  • Σεξουαλική επαφή και εγκυμοσύνη
  • Γονιμότητα και αντισύλληψη
  • Αλλες μορφές σεξουαλικής συμπεριφοράς, όπως το στοματικό σεξ, ο αυνανισμός και το χάιδεμα
  • Σεξουαλικός προσανατολισμός, συμπεριλαμβανομένης της ετεροφυλοφιλίας, της ομοφυλοφιλίας και της αμφιφυλοφιλίας
  • Οι φυσικές και συναισθηματικές πτυχές του σεξ, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών
  • Αυτοεικόνα και πίεση από συνομηλίκους
  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
  • Βιασμός και βιασμός σε ραντεβού (date rape), συμπεριλαμβανομένου του να βάζετε τον εαυτό σας σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου, όπως όταν έχετε καταναλώσει ουσίες (αλκοόλ, ναρκωτικά), αποδέχεστε βόλτες με το αυτοκίνητο ή πηγαίνετε σε ιδιωτικά μέρη με αγνώστους ή γνωριμίες και δεν ταξιδεύετε σε ομάδες ή βγαίνετε διπλό ραντεβού με φίλη/ο.
  • Πώς η επιλογή ρούχων και ο τρόπος που παρουσιάζετε τον εαυτό σας, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας του σώματος, στέλνει μηνύματα στους άλλους σχετικά με το ενδιαφέρον σας για τη σεξουαλική συμπεριφορά
Πόσο ανοιχτός πρέπει να είμαι όταν μιλάμε;
Μερικοί γονείς νιώθουν άβολα να μιλούν στα παιδιά τους για το σεξ. Μπορεί να σας βοηθήσει να εξασκηθείτε σε αυτό που πρόκειται να πείτε πριν καθίσετε με τον γιο ή την κόρη σας. Φροντίστε να δώσετε προσοχή και να ακούσετε τι λέει και ζητά το παιδί σας. Μπορεί να είναι χρήσιμο να υπάρχουν και οι δυο γονείς για υποστήριξη.

Μερικά παιδιά μπορεί να ντρέπονται να μιλήσουν για το σεξ ή να παραδεχτούν ότι δεν γνωρίζουν κάτι. Οπότε μπορεί να μην κάνουν άμεσες ερωτήσεις. Αναζητήστε ευκαιρίες για να συζητήσετε θέματα σεξουαλικότητας με τα παιδιά σας.

Οι ευκαιρίες μπορεί να προέρχονται από μια σκηνή στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο, από ένα βιβλίο ή ένα άρθρο, ή την εμφάνιση ορατών αλλαγών στην κόρη ή στον γιο σας, όπως η ανάπτυξη του στήθους ή τριχών στο πρόσωπο. Εξηγήστε τη διαδικασία της φυσικής ωρίμανσης και τη διαδικασία της σεξουαλικής διέγερσης. Θυμηθείτε να σέβεστε την ιδιωτικότητα του παιδιού σας και προσπαθήστε να δείξετε ότι το εμπιστεύεστε για να πάρει σωστές αποφάσεις. Δώστε τους την αυτοπεποίθηση να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν.

Σεξουαλικά δικαιώματα εφήβων
Οταν μιλάτε με τον έφηβο, λάβετε υπόψη τα ακόλουθα σεξουαλικά δικαιώματα των εφήβων όπως αναπτύχθηκαν από το Συμβούλιο Πληροφοριών και Εκπαίδευσης για τη Σεξουαλικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών (SIECUS). Ενημερώστε το παιδί σας ότι αυτά τα δικαιώματα του ανήκουν και κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα να τα αφαιρέσει:
  • Το δικαίωμα σε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλικότητα και το HIV/AIDS
  • Το δικαίωμα να σταματήσει τη σωματική ή σεξουαλική επαφή με έναν σύντροφο οποιαδήποτε στιγμή
  • Το δικαίωμα να πει «όχι» σε ένα ανεπιθύμητο άγγιγμα κάθε είδους
  • Το δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητά του, στον δικό του χρόνο
  • Το δικαίωμα να εκφράζει τη σεξουαλικότητά του με ασφάλεια, χωρίς κίνδυνο εγκυμοσύνης ή ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα), συμπεριλαμβανομένου του HIV/AIDS
  • Το δικαίωμα να μην πιέζεται να έχει σωματική ή σεξουαλική επαφή
  • Το δικαίωμα να μην εκφράζει τη σεξουαλικότητά του, εκτός εάν το θέλει
Πηγή: CDC, American Academy of Pediatrics, SIECUS

Σχόλια