Τι να δώσετε επιτόπου στο παιδί αν τυχόν καταπιεί μπαταρία

Από το iatropedia.gr / 
Μιχάλης Θερμόπουλος
Κάθε μέρα χιλιάδες μικρά παιδιά στον κόσμο καταπίνουν κατά λάθος ή από παιδική περιέργεια μια μπαταρία. Τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, αυτό το επικίνδυνο και μερικές φορές θανατηφόρο ατύχημα έχει γίνει ανησυχητικά σύνηθες στα παιδιά. Οι σοβαροί τραυματισμοί που προκαλούνται από την κατάποση μπαταρίας έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των νοσηλειών.

Ευτυχώς, στις περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις η μπαταρία περνά ακίνδυνα μέσω του πεπτικού σωλήνα του παιδιού. Ωστόσο, ακόμη και οι μικροσκοπικές μπαταρίες μπορούν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά εάν κολλήσουν στον οισοφάγο.

Τα μικρά παιδιά έως έξι ετών κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές λόγω του μικρότερου μεγέθους του σώματός τους, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να κολλήσει μια μπαταρία στον οισοφάγο τους. Πιο επικίνδυνες είναι οι μπαταρίες που είναι σαν μικρά κουμπιά, αφού τα παιδιά τις βάζουν πιο εύκολα στο στόμα.

Τι συμβαίνει στο παιδί αν καταπιεί μπαταρία
Μέσα σε μόλις δύο ώρες μια μπαταρία, που κόλλησε στον οισοφάγο ή σε άλλο σημείο του στομάχου ή του εντέρου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. Αυτό συμβαίνει επειδή η αρνητικά φορτισμένη επιφάνειά της κάνει παρατεταμένη επαφή με τον αγώγιμο ιστό του οισοφάγου. Αυτή η επαφή παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και διασπά το νερό στην περιοχή σε ένα εξαιρετικά διαβρωτικό ρευστό.

Εάν αυτό συμβεί στο παιδί μην καθυστερήσετε καθόλου. Ακόμα και στην υποψία ότι το παιδί ίσως κατάπιε μπαταρία πρέπει να κινητοποιηθείτε. Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια, καθώς μια “γεμάτη” μπαταρία μπορεί να απαιτήσει επείγουσα ενδοσκοπική αφαίρεση.

Ωστόσο, ενώ περιμένετε ιατρική βοήθεια, οι ερευνητές λένε τώρα ότι υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να μετριάσετε τον κίνδυνο τραυματισμού των ιστών. Το μυστικό είναι σε κάτι που οι περισσότεροι έχουμε στο ντουλάπι της κουζίνας.

Δώστε μέλι στο παιδί που κατάπιε μπαταρία!
Σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα σχετικά με περιστατικά κατάποσης μπαταριών από παιδιά, το μέλι μπορεί να βοηθήσει όταν χορηγηθεί προτού το παιδί φτάσει στο νοσοκομείο.
Πρέπει να δώσετε 10 ml μέλι κάθε 10 λεπτά σε παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους (έως έξι δόσεις).

Αυτή η σύσταση βασίζεται σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018, η οποία διερεύνησε τον μετριασμό τραυματισμών από μπαταρίες “κουμπιά” που κολλάνε στον οισοφάγο παιδιών, χρησιμοποιώντας ζωικό μοντέλο νεαρών χοίρων.

Στο πείραμα, οι ερευνητές δοκίμασαν μια ποικιλία διαφορετικών οικιακών υγρών (μέλι, σιρόπι σφενδάμου, Gatorade και χυμούς φρούτων) για να διαπιστώσουν, εάν κάποιο από αυτά βοηθάει στο να ελαχιστοποιηθεί ο τραυματισμός των ιστών, που προκύπτει από την ηλεκτροχημική αντίδραση της μπαταρίας στον οισοφάγο του ζώου.

Τελικά, δύο υγρά παρήγαγαν τα καλύτερα κλινικά αποτελέσματα: το μέλι και η φαρμακευτική ουσία σουκραλφάτη (sucralfate), που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του στομαχικού έλκους και άλλων παθήσεων του στομάχου.

«Στην κρίσιμη περίοδο μεταξύ της κατάποσης μπαταρίας και της ενδοσκοπικής αφαίρεσης, η έγκαιρη και συχνή κατάποση μελιού στο σπίτι και η σουκραλφάτη στο νοσοκομείο έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη σοβαρότητα του τραυματισμού«, εξηγούν οι συγγραφείς.

«Οι επιδράσεις μιας μπαταρίας που κολλάει στον οισοφάγο είναι σοβαρές. Προκαλούν υψηλό κίνδυνο εξουθενωτικών επιπλοκών και ακόμη και θάνατο. Έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι η έγκαιρη παρέμβαση με μέλι ή εναιώρημα σουκραλφάτης είναι σαφώς καλύτερη από το να μην κάνουμε τίποτα«.

Αμφιλεγόμενο το μέλι ενάντια στην μπαταρία, σύμφωνα με κάποιους άλλους ειδικούς
Αξίζει φυσικά να σημειωθεί ότι το ζωικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε εδώ δεν αποτελεί απόδειξη ότι το μέλι ή η σουκραλφάτη λειτουργούν για την ελαχιστοποίηση των τραυματισμών του οισοφάγου σε ανθρώπους από μπαταρία που κολλάει στον οισοφάγο.

Ορισμένοι στην ιατρική κοινότητα έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την τεχνική του μελιού, φοβούμενοι ότι οι γονείς μπορεί να καθυστερήσουν να αναζητήσουν επείγουσα ιατρική φροντίδα, χάνοντας κρίσιμο χρόνο για να δοκιμάσουν πρώτα αυτήν την σπιτική θεραπεία.

Επιπλέον, στις έρευνες σε χοίρους, τα δοκιμαστικά διαλύματα εγχύθηκαν κοντά στο σημείο της μπαταρίας για να διασφαλιστεί ότι θα έχει επαρκή επίστρωση. Εάν ένα παιδί καταπιεί το μέλι, θα αραιωθεί με σάλιο και μπορεί να μην φτάσει σωστά στη μπαταρία για να την καλύψει αποτελεσματικά.

Σε απάντηση, οι ερευνητές πίσω από το πείραμα διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους επεδίωκε μόνο να επεξηγήσει μια πιθανή θεραπευτική επιλογή, που θα μπορούσε να επιμηκύνει το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πριν από τον τραυματισμό των ιστών.

“Αντιμετωπίζουμε έναν σοβαρό κίνδυνο, μια μπαταρία κουμπί παράγει γρήγορα ιόντα υδροξειδίου και ο χρόνος μετράει αντίστροφα από την στιγμή που η μπαταρία καταλήξει στον οισοφάγο”, έγραψαν οι ερευνητές σε απάντηση στις επικρίσεις για την αρχική τους μελέτη.

Αν και η κριτική επιτροπή γνωρίζει πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η χορήγηση μελιού σε παιδιά που έχουν καταπιεί μπαταρίες, είναι σαφές ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε σε αυτό το σενάριο: Αναζητήστε ιατρική βοήθεια αμέσως!

Σχόλια