10 συμβουλές αυτοβοήθειας για να κόψετε ή να περιορίσετε το κάπνισμα

Από το ipsychologos.gr
Εάν θέλετε να σταματήσετε το κάπνισμα, μπορείτε να κάνετε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που μπορεί να σας βοηθήσουν να αντισταθείτε στον πειρασμό!
1. Σκεφτείτε θετικά
Ίσως να έχετε προσπαθήσει να σταματήσετε το κάπνισμα στο παρελθόν και να μην το καταφέρετε, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην τωρινή σας προσπάθεια. Κοιτάξτε πίσω όλα τα πράγματα που σας έχει διδάξει η εμπειρία σας και σκεφτείτε πώς θα το κάνετε πραγματικότητα αυτή τη φορά.
2. Κάντε ένα σχέδιο για να κόψετε το κάπνισμα
Κάντε μια υπόσχεση, ορίστε μια ημερομηνία και ακολουθήστε την. Κάθε φορά που θα βρίσκεστε κοντά στον πειρασμό, πείτε στον εαυτό σας, “Δεν θα κάνω ούτε μία ρουφηξιά”, και μείνετε σταθεροί σε αυτό μέχρι να περάσει η έντονη επιθυμία. Σκεφτείτε το μέλλον και τις στιγμές εκείνες που μπορεί να μπείτε στον πειρασμό (για παράδειγμα, ένα πάρτι), και σχεδιάστε τις ενέργειές σας και τις συμπεριφορές διαφυγής εκ των προτέρων.
3. Σκεφτείτε τη διατροφή σας
Είναι το τσιγάρο μετά το φαγητό η αγαπημένη σας συνήθεια; Μια πρόσφατη μελέτη ανακάλυψε ότι ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, κάνουν τα τσιγάρα να έχουν μια πιο ικανοποιητική αίσθηση. Άλλα τρόφιμα, όπως το τυρί, τα φρούτα και τα λαχανικά, κάνουν τα τσιγάρα να έχουν κακή αίσθηση. Ανταλλάξτε λοιπόν τη συνηθισμένη μπριζόλα ή το μπιφτέκι με μια χορτοφαγική επιλογή.
4. Αλλάξτε το ποτό σας
Η ίδια μελέτη παραπάνω εξέτασε επίσης και τα ποτά. Τα αφρώδη ποτά, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά, το τσάι και ο καφές κάνουν τα τσιγάρα να έχουν καλύτερη αίσθηση στο στόμα. Όταν είστε έξω λοιπόν, πίνετε περισσότερο νερό και χυμό
5. Προσδιορίστε το πότε επιθυμείτε να καπνίσετε
Μια έντονη επιθυμία μπορεί να διαρκέσει 5 λεπτά. Πριν εγκαταλείψετε τον αγώνα, δημιουργήστε μια λίστα με στρατηγικές των 5 λεπτών. Για παράδειγμα, μπορείτε να αφήσετε το πάρτι για ένα λεπτό, να χορέψετε ή να πάτε στο μπαρ. Και σκεφτείτε αυτό: ο συνδυασμός του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος κατά 38 φορές.
6. Λάβετε κάποια υποστήριξη για το κάπνισμα
Εάν οι φίλοι ή τα μέλη της οικογένειας θέλουν επίσης να κόψουν το κάπνισμα, προτείνετε σε αυτούς να το κόψετε μαζί. Γνωρίζατε ότι έχετε έως και 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να σταματήσετε το κάπνισμα επιτυχώς με τη βοήθεια και τη συμβουλή των ειδικών;
7. Κινηθείτε
Μια ανασκόπηση επιστημονικών μελετών έχει αποδείξει ότι η άσκηση, ακόμη και τα 5 λεπτά περπάτημα, μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα.
8. Κάντε φίλους μη καπνιστές
Όταν είστε σε ένα πάρτι για παράδειγμα, επιδιώξτε να βρίσκεστε κυρίως με τους μη καπνιστές.
9. Κρατήστε τα χέρια και το στόμα σας απασχολημένο
Η θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης (NRT) μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες επιτυχίας σας. Εκτός από τα επιθέματα, υπάρχουν δισκία, παστίλιες και ρινικά σπρέι. Όταν βρίσκεστε έξω, δοκιμάστε να βάλετε το ποτό σας στο χέρι που συνήθως κρατάτε ένα τσιγάρο ή να πιείτε από ένα καλαμάκι για να κρατήσετε το στόμα σας απασχολημένο.
10. Κάντε μια λίστα με τους λόγους για να σταματήσετε το κάπνισμα
Συνεχίστε να θυμάστε γιατί πήρατε την απόφαση να σταματήσετε το κάπνισμα. Δημιουργήστε μια λίστα με όλους τους λόγους και διαβάστε την όταν χρειάζεστε υποστήριξη.

Μαρία Παπουτσή
M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Σχόλια