Parthenώn Film Festival: Η ζωή επιστρέφει και πρέπει να καθίσουμε ξανά ο ένας δίπλα στον άλλο

Από το exostispress.gr
Το 6ο Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο χωριό επιστρέφει στις 9 - 10 - 11 Ιουλίου στο Ανοιχτό Θέατρο του Δημοτικού Σχολείου Νέου Μαρμαρά με ένα Πρόγραμμα αφιερωμένο σε αυτό που μας έλειψε όλο το τελευταίο διάστημα, την αγκαλιά! Μια μεγάλη αγκαλιά κάτω από τον έναστρο ουρανό της Χαλκιδικής, που έχει πλέον καθιερωθεί ως το αγαπημένο μας ραντεβού κάθε καλοκαιριού. Μιλήσαμε με τον Άγγελο Μαλλίνη, μέλος της διοργάνωσης για να πάρουμε μια καλύτερη γεύση για το πιο αγαπημένο μας καλοκαιρινό φεστιβάλ.

Να μαστε πάλι εδώ με ένα διάλειμμα ενός χρόνου+. Πώς είστε; Πού σας βρίσκουμε;
Είναι μεγάλη η χαρά που θα ξαναβρεθούμε! Βρισκόμαστε σε πυρετώδεις προετοιμασίες για το 6ο Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο Χωριό. Μόλις ολοκληρώθηκε ίσως το καλύτερο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Με το «Roman Holiday» (Διακοπές στη Ρώμη) του Γουίλιαμ Γουάιλερ την Παρασκευή 9 Ιουλίου . Το Σάββατο 10 Ιουλίου προβάλουμε το «Volver» (Γύρνα Πίσω) του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Το φεστιβάλ κλείνει με «Lost in Translation» (Χαμένοι στη Μετάφραση) της Σοφίας Κόπολα. Επίσης το Σάββατο προβάλουμε το μικρού μήκους φιλμ «The Forest» του Γιάννη Ακριβόπουλου. Ο Γιάννης είναι μαθητής Λυκείου ο οποίος επισκεπτόταν ως θεατής το φεστιβάλ από μικρός με τους γονείς του. Φέτος επιστρέφει με την δική του ταινία. Αυτό είναι ένα μεγάλο δώρο για μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με ένα τέτοιο πρόγραμμα!

Αυτή η απουσία σίγουρα σας έκανε να πεθυμήσετε κάποιες στιγμές του Parthenώn. Τελικά, τι σας έλειψε, τι ήταν αυτό που λαχταράτε να ξαναζήσετε;
Αυτά που προσωπικά μου έλειψε είναι να παρατηρώ την οργανωτική ομάδα κατά την διάρκεια του Parthenώn. Μου λείπει να με καθησυχάζει ο Στράτος (Αλεξόπουλος) με την οργανωτικότητά του. Πεθύμησα το ήρεμο αλλά και κριτικό βλέμμα του Φώτη (Πολίτη). Νοσταλγώ να παρακολουθώ τον Χρήστο (Πολίτη) να μιλάει με βαθιά γνώση για το σινεμά. Μου έλειψε να παρατηρώ την Μάγδα (Βλάχου) να γεμίζει με ευαισθησία την διοργάνωση. Οι άνθρωποι του φεστιβάλ μου έλειψαν! Λαχταρώ τα βλέμματα και την αμηχανία πριν τις προβολές.


Πολλές διοργανώσεις επέλεξαν να μην επιστρέψουν ακόμη. Εσείς πώς πήρατε την απόφαση να πατήσετε και πάλι αυτό το πολυπόθητο play;
Ξέρετε από το 2015 κάτι συμβαίνει κοινωνικοπολιτικά που θέτει το ερώτημα αν θα υλοποιήσουμε το Parthenώn. Το 2015 λίγες μέρες πριν το πρώτο μας φεστιβάλ επιβλήθηκαν τα capital control στην Ελλάδα και την Κυριακή του δημοψηφίσματος είχαμε προβολή. Είτε ψηφίσαμε ναι είτε όχι, τοποθετήσαμε τις «θέσεις» μας δίπλα-δίπλα στην πλατεία και είδαμε παρέα την Νύχτα του Κυνηγού. Για μας ήταν πολιτική πράξη να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ. Δύο μέρες πριν τις προβολές του 2019 είχε προηγηθεί η φονική καταιγίδα στην Χαλκιδική. Το «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες» και τα Φθηνά Τσιγάρα» επούλωσαν τα τραύματα! Έτσι και τώρα μας ρωτάνε οι σινεφίλ, θα γίνει; Μα φυσικά, γιατί πρέπει να βρούμε ξανά τους αυτοματισμούς μας σαν κοινωνία. Γιατί πρέπει να καθίσουμε ξανά ο ένας δίπλα στον άλλο!

Φέτος θα χαρούμε το φεστιβάλ όχι στο γνώριμό του σημείο αλλά στον (ούτως ή άλλως πανέμορφο) Μαρμαρά. Μιλήστε μας για αυτή την αλλαγή!
Ακριβώς! Το 6ο Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο Χωριό επιστρέφει στις 9 Ιουλίου για ένα τριήμερο γεμάτο κινηματογραφικές αγκαλιές. Λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας σχετικά με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, το Φεστιβάλ αλλάζει προσωρινά στέγη. Οι προβολές για φέτος το καλοκαίρι θα φιλοξενηθούν στο Ανοιχτό Θέατρο του Δημοτικού Σχολείου Νέου Μαρμαρά, με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων. Γιατί πρέπει η επανεκκίνηση να γίνει με προσοχή για την ασφάλεια θεατών και διοργανωτών. Επίσης το θέατρο είναι μαγικό και με εξαιρετική θέα! Μπορούμε να διοργανώσουμε το φεστιβάλ σε αυτό το θέατρο τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Η επανεκκίνηση έχει κανόνες και πρέπει να τους τηρήσουμε απαρέγκλιτα.

Είναι στα πλάνα σας κάποιο νέο πρότζεκτ;
Αυτό που προέχει είναι να βρούμε ξανά τον ρυθμό μας. Η πανδημία βρήκε το φεστιβάλ σε μια περίοδο με τεράστια δυναμική και μια καθολική αποδοχή. Είχε βρει την δική του θέση στο ελληνικό καλοκαίρι. Ευτυχώς έχουμε δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους χορηγούς μας. Η FIX HELLAS υποστηρίζει το Parthenώn από το 2015. Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής βρίσκεται και πάλι δίπλα μας. Φέτος, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ αγκαλιάζει την προσπάθεια μας με γενναιοδωρία και μας δημιουργεί μεγάλη χαρά! Και φυσικά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που χωρίς την δωρεά του το φεστιβάλ δεν θα εξοπλιζόταν με τέτοια επάρκεια. Το Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο Χωριό έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες. Με τα πλάνα που προγραμματίζουμε είμαι σίγουρος πως θα ενθουσιάσουν τους φίλους μας.

Σχόλια