12 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών. Ένα χρόνο μετά τα Χειροκροτήματα και τα "Ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα"...

Από το agonasantistasianatropi.blogspot.com
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
12 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών. Δεν θα επαναλάβουμε το περσινό ερώτημα “ποιανού Νοσηλευτή;”. Η έκταση της πανδημίας παγκόσμια αλλά και στην χώρα μας θεωρούμε πως έχει απαντήσει με τον καλύτερο τρόπο στο παραπάνω ερώτημα. Η 12η Μαΐου καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα νοσηλευτή από την γενέθλια ημέρα της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ το 1820.

Προσωποποίηση της ανιδιοτελούς και ευσυνείδητης προσφοράς, η Νοσοκόμα με το φανάρι, η Νοσοκόμα του Κριμαϊκού πολέμου με το σφυρί συνεχίζει ακόμη και σήμερα να εμπνέει τους χιλιάδες Νοσηλευτές ανά τον κόσμο. Μόνο που από την Αγγλία του 1820 μέχρι και σήμερα οι κοινωνίες έχουν αλλάξει χωρίς αυτό να συμβαδίζει με τις αλλαγές στην νοσηλευτική κοινότητα. Η επαγγελματική προοπτική της Νοσηλευτικής μπορεί να έχει καθιερωθεί στις μέρες μας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως και τα δικαιώματα του κλάδου έχουν ακολουθήσει ανάλογη πορεία.

Για μία ακόμη φορά με αφορμή την πανδημία αποδείξαμε την ευσυνειδησία και την δοτικότητα των Νοσηλευτών. Για μία ακόμη φορά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, στηρίχθηκε στις καθημερινές μάχες του νοσηλευτικού προσωπικού. Στηρίχθηκε στην αυταπάρνηση και την μαχητικότητα του απέναντι στην πανδημία. Για μία ακόμη φορά όμως το κράτος δεν στήριξε την Νοσηλευτική κοινότητα, για μία ακόμη φορά μας άφησε έκθετους και ανυπεράσπιστους με τον άγνωστο εχθρό. Πάγια αιτήματα της Νοσηλευτικής κοινότητας συνεχίζουν να παραμένουν στο προσκήνιο και συνεχίζουν να είναι διακυβεύματα καθημερινής διεκδίκησης.

Στο Ελληνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας αυτοί που καθημερινά παλεύουν με δεκάδες ασθένειες, τώρα με τον κορωνοΐό, δεν έχουν ασφαλιστικό καθεστώς που να τους εντάσει στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Συνεχίζουμε την καθημερινή μάχη υπό το καθεστώς της υποστελέχωσης, με εξοντωτικά ωράρια, χωρίς άδειες, χωρίς την απαραίτητη ξεκούραση που το επίπονο και εξαντλητικό, σωματικά και ψυχολογικά, έργο του Νοσηλευτικού Προσωπικού απαιτεί. Συνεχίζουμε να προσφέρουμε στον ασθενή με όλες αυτές τις αντίξοες συνθήκες και σε αυτήν την μάχη με μισθούς που είναι εξισωμένοι με το υπόλοιπο δημόσιο.

Σε αυτήν την μάχη, αυτό που το κράτος έκρινε πως χρειαζόμαστε ήταν το χειροκρότημα. Η παρότρυνση των ιθυνόντων προς την κοινωνία να μας χειροκροτήσει, μόνο ειρωνική μπορεί να χαρακτηριστεί από όλους εμάς που δίνουμε την καθημερινή μάχη με την πανδημία. Οι συναισθηματικές ανταμοιβές της κυβέρνησης μπορεί να ικανοποιούν το θυμικό κάποιων, αλλά δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στο νοσηλευτικό προσωπικό και τις οικογένειές τους, σαν όπλο αντοχής και επιβράβευσης.

Τη καθιερωμένη αυτή Παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτή, ο Έλληνας Νοσηλευτής ως σύγχρονος Επαγγελματίας Υγείας , με την πίεση που συνεχίζει να αισθάνεται από την πανδημία αλλά και από την κυβερνητική ανεπάρκεια δεν γιορτάζει, διεκδικεί και φωνάζει για τα αυτονόητα.

Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματαχωρίς όρους και προϋποθέσεις από την αρχή του εργασιακού μας βίου με θεσμικά και οικονομικά οφέλη
  • Διεκδικεί και φωνάζει για Επαρκή Στελέχωση των Δημόσιων Δομών Υγείας μέσα από Μόνιμες Προσλήψεις εδώ και τώρα
  • Διεκδικεί και φωνάζει για Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί ,ΙΔΟΧ,ΟΑΕΔ) καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκές ανάγκες. Μετατροπή των συμβάσεων τους άμεσα σε Αορίστου χρόνου.
  • Διεκδικεί και φωνάζει για Αξιοπρεπείς και Ασφαλείς συνθήκες εργασίας
  • Διεκδικεί και φωνάζει για Ενιαίο Νοσηλευτικό Κλάδο
  • Διεκδικεί και φωνάζει για Μισθολογική αναβάθμιση στο σύνολο του Νοσηλευτικού Προσωπικού
  • Διεκδικεί και φωνάζει για Συμμετοχή των Νοσηλευτών στα κέντρα λήψεις των αποφάσεων
  • Διεκδικεί και φωνάζει για Θεσμική και Νομική κατοχύρωση των Νοσηλευτικών Πράξεων
  • Διεκδικεί και φωνάζει για Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στην Νοσηλευτική με καθορισμό συγκεκριμένου πλαισίου διατάξεις για πρόσβαση σε αυτήν, τόσο των ΤΕ Νοσηλευτών όσο και των ΔΕ Νοσηλευτών, εφόσον το επιθυμούν

  • Διεκδικεί και φωνάζει για Αξιοκρατικές κρίσεις Διευθυντικών Στελεχών και Προϊστάμενων Τμημάτων ώστε να μην γίνονται οι θέσεις αυτές κομματικό λάφυρο της εκάστοτε επικρατούσας πολιτικής εξουσίας 
Την Παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτή καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι στους μαχητές της υγείας, για να έρθει η χρονιά που επιτέλους οι Νοσηλευτές θα μπορούμε να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα μας.

Σχόλια