Διαχρονικά ετεροχρονισμένο παγωμένο πρωινό

Μουντό παγωμένο πρωινό μιας συννεφιασμένης Πέμπτης.
Μουντό παγωμένο πρωινό συννεφιασμένης Πέμπτης 2021. Δεν θέλει πολύ η ύπαρξη να κάνει ταξίδι στο παρελθόν, το μυαλό είναι ''μανούλα'' για τέτοια ταξίδια.

Μουντό παγωμένο πρωινό συννεφιασμένης μέρας στην Αθήνα μέσα ’90. Φοιτητής μαζί με συμφοιτητές, μια εκπαιδευτική εκδρομή που αναβλήθηκε, μια μέρα μπροστά μας. Αφετηρία η Πλατεία Κάνιγγος θυμάμαι. Ο πρώτος καφές στην Πλάκα, χαμηλά, κοντά στην Φιλελλήνων, δεύτερος καφές πιο μετά στα όρια με Μοναστηράκι, κάποιοι το γύριζαν σε μπύρα ή ούζο. Άλλοι έρχονταν, άλλοι έφευγαν, κουβέντες, σχέδια κοντινά στο εδώ και τώρα. Όπως ορίζει η φοιτητική ανεμελιά, όπως ορίζει η άγνωστη φάση της φύσης…. . των στιγμών.

Καπνίζεις, ξενυχτάς, πίνεις δίχως αύριο, δίχως την γνώση που θα ‘ρθει όταν περάσουν 20-25 χρόνια και θα αρχίσουν οι απαγορεύσεις. Καπνίζεις με το όλο σου στο φουλ του ακίνδυνου, ξενυχτάς το ίδιο, ίσως την άλλη μέρα πας στην σχολή, ίσως όχι, ανάλογα πως θα ανοίξει το μάτι, αν θα ανοίξει το μάτι.

Κι ύστερα φτάνει το μεσημέρι, σε κάποιο καφενείο, Μοναστηράκι ή Εξάρχεια, μπορεί και σε κάποιο σπίτι. Συνεννοήσεις, (ήταν διαφορετικά χωρίς κινητά, πιο της δέσμευσης), για τις μετακινήσεις, αυτοκίνητα, λεωφορεία, μηχανές, ταξί, ηλεκτρικός,  πόδια, ότι υπάρχει, όπως υπάρχει.

Μέχρι το απόγευμα, μπορεί και το βράδυ, μικρότερη η σύνθεση όσο περνάν οι ώρες, μέχρι να 'ρθει το απόγευμα για να πας θέατρο ή σινεμά, μέχρι να καταλήξεις στο σπίτι σου ή σε άλλο…. . Όπως ορίζει η φοιτητική ανεμελιά, όπως το ορίζει το φουλ των καταχρήσεων, ζεστασιά μέσα στην παγωνιά της μέρας. Σχεδόν νύχτωσε. Νοιώθεις τον παγωμένο αέρα στο πρόσωπο να ξεπλένει τα πάντα καθώς περπατάς στα στενά κάτω απ' την Ακρόπολη, κατηφορίζοντας την Κλεψύδρας μετά το μικρό καφέ με το όνομα του δρόμου συναντώντας την Θρασύβουλου, έχεις φρέσκια ακόμα την γεύση απ' το κονιάκ και νοιώθεις το σώμα ζεστό. Πόσες φορές ζεστάθηκε το μέσα λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα, στην Θόλου, στις ''Εσπερίδες'' τον υπόγειο ουρανό του όπως έλεγε ο Γιάννης Αργύρης.

Μουντή παγωμένη συννεφιασμένη μέρα στην ζωή, πέρασε πια το παγωμένο πρωινό. Μάριε, Νατάσσα, Παυλίνα, Γρηγόρη, Διονυσία, Γιώργο παραλία, Νάντια, Στέλιο, Σάντυ, Τάσο, Ζωή, Έφη, Γιώργο Δ., Μαρία, Βασίλη, Μάρθα, Ντίνα, Μαριάνθη, Στέλλα.
β.ψ.
Nina Simone - Plain Gold Ring


Σχόλια