Η ιστορία των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων

Από το ygeionomikoi.gr
Πλησιάζουν το Πάσχα και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα υπολογίζουν πως θα πάρουν δώρο, δηλαδή μισό μισθό, ενώ οι εργαζόμενοι στο δημόσιο απλά …θυμούνται τις ημέρες που ελάμβαναν Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων μέχρι το 2012 που καταργήθηκαν.

Πώς όμως καθιερώθηκαν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα ;
Ο αγώνας των συνδικαλιστών για να υπάρξει 13ος μισθός
Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, οι εργοδότες συνήθιζαν να δίνουν δώρα σε είδος ή σε χρήμα προς τους υπαλλήλους τους. Στις 6 Δεκεμβρίου 1925, για πρώτη φορά οι συνδικαλιστές διατύπωσαν το αίτημα για 13ο μισθό, ενώ δύο χρόνια αργότερα, στις 22 Δεκεμβρίου 1927, οι δημόσιοι υπάλληλοι απήργησαν με αίτημα την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η θέσπιση νόμων
Μετά τον πόλεμο, με δυο αναγκαστικούς νόμους του 1944 και 1946 (τότε δεν υπήρχε Βουλή), καθιερώθηκαν οι έκτακτες ενισχύσεις, όπως ονομάστηκαν τα δώρα, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στο μισθό. Με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση δινόταν το δικαίωμα στους αρμόδιους υπουργούς να καθορίζουν τους μισθούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν οι έκτακτες ενισχύσεις των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Οι νόμοι 1777 και 1901 του 1951 επικύρωσαν την προηγούμενη νομοθετική πρωτοβουλία και όριζαν ότι «οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας δύνανται δια κοινών αποφάσεων να προσδιορίζουν εκτάκτως οικονομικάς ενισχύσεις κατά τις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα εις χρήμα ή εις είδος».

Το καθεστώς αυτό θα ισχύσει έως το 1980, οπότε με το νόμο 1082 ρυθμίζεται οριστικά και για πάντα το ύψος και ο χρόνος καταβολής των δώρων εορτών και αδείας. Με τον ίδιο νόμο, το δώρο μετονομάζεται σε επίδομα.

Η κατάργηση
Στις 6 Αυγούστου 2009, εν μέσω ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προτείνει στην κυβέρνηση Καραμανλή την κατάργηση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, όπως και του επιδόματος της καλοκαιρινής άδειας. Στις 3 Μαρτίου 2010, η κυβέρνηση Παπανδρέου ανακοινώνει νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, στο οποίο περιλαμβάνεται και η περικοπή κατά 30% των επιδομάτων Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας στο Δημόσιο.

Μετά την είσοδο της χώρας στον αστερισμό των μνημονίων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει στις 2 Μαΐου 2010 την αντικατάσταση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων με επίδομα 500 ευρώ, σε όλους όσοι οι αποδοχές φτάνουν μέχρι 3.000 ευρώ και πλήρη κατάργηση των δύο μισθών, για μεγαλύτερες αποδοχές. Για τους συνταξιούχους το επίδομα είναι 800 ευρώ για συντάξεις έως 2.500 ευρώ.

Στις 7 Νοεμβρίου 2012, με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, που ψήφισε η υπό τον Αντώνη Σαμαρά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ κατάργησε ολοσχερώς τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας για τους δημόσιους υπάλληλους και όλους τους συνταξιούχους.

Εν έτει 2021, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας δικαιούνται μόνο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο, ενώ η απαναφορά του δημόσιο αποτελεί αίτημα απεργιών και κινητοποιήσεων από τους δημοσίους υπαλλήλους.

Το 2020 στην έναρξη της πανδημίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε πριν το Πάσχα έκτακτο επίδομα στους υγειονομικούς του δημοσίου σε χρόνο και ποσό όπως το επίδομα Πάσχα πριν καταργηθεί το 2012.

Όμως η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος προς τους υγειονομικούς δεν επαναλήφθηκε ούτε τα Χριστούγεννα του 2020, ούτε το Πάσχα του 2021, παρά το ότι υπήρξαν κυβερνητικές υποσχέσεις προς το αντίθετο, και τελικά το μόνο που έλαβαν οι υγειονομικοί ως αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι το …χειροκρότημα!

Με πληροφορίες από σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας in.gr

Σχόλια