Έξι λόγοι για να συνεχίσετε να ταξιδεύετε περισσότερο όσο περισσότερο μεγαλώνετε

Από το thessalonikiartsandculture.gr
Τα ταξίδια αφορούν κάθε ηλικία ωστόσο ταξιδεύοντας σε μεγαλύτερη ηλικία είναι ακόμη πιο απολαυστικό και οι λόγοι που συντελούν σ’ αυτό είναι συγκεκριμένοι.

1. Υπάρχει λιγότερη πίεση
Οι νέοι σε ηλικία ταξιδιώτες (20+) μπορεί να έχουν το πλεονέκτημα της νεότητας έχουν όμως και άλλες πιεστικές συνθήκες όπως η καριέρα, η δημιουργία οικογένειας, η απόκτηση παιδιών. Αργότερα στη ζωή συνήθως η οικονομική κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, η καριέρα αποτελεί επίτευγμα, τα παιδιά έχουν μεγαλώσει αρκετά και είναι σε θέση να φροντίζουν τον εαυτό τους στο σπίτι.

2. Ελευθερία στην επιλογή του χρόνου
Δεν χρειάζεται πλέον να οργανώνονται τα ταξίδια σε αργίες ή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (όταν το κόστος συνολικά είναι υψηλότερο) ή σε κάποια σχολική αργία. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την επιλογή του πότε και του πού θα γίνει ένα ταξίδι.

3. Οι προσδοκίες είναι σαφείς
Είναι πολύ περισσότερο ξεκάθαρο τι προσδοκά κανείς από ένα μακρινό ταξίδι σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό εξοικονομεί σίγουρα χρήματα και πολύτιμο χρόνο και αποτελεί προϋπόθεση για την καλύτερη οργάνωση του ταξιδιού. Σε μεγαλύτερη ηλικία υπάρχει η απαραίτητη εμπειρία ώστε να εστιάζει κάποιος σε αυτό που πραγματικά θέλει, αποφεύγοντας έτσι όσα δεν θα ήθελε.

4. Πιο κοντά στο όνειρο
Σε μεγαλύτερη ηλικία η οικονομική κατάσταση συνήθως είναι καλύτερη. Οι προϋπολογισμοί ενός backpacker διαφέρουν πολύ από τους προϋπολογισμούς ενός πενηντάχρονου. Έτσι συνήθως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί το ταξίδι που κάποιος ονειρευόταν σε νεαρή ηλικία. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ταξιδιώτες είναι ευκατάστατοι, αλλά με όλα τα χρόνια (ή ακόμη και δεκαετίες) δουλειάς που έχουν προηγηθεί, πιθανότατα το «ταξίδι των ονείρων» είναι πλέον εφικτό.

5. Ψηφιακή αποτοξίνωση
Το να καταφέρει κανείς να μην ασχοληθεί με τα εισερχόμενα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση…Πολύ περισσότερο αν έχει λογαριασμούς και στο Twitter, και στο Instagram και στο Snapchat και τα «κουβαλά» μαζί του κάθε φορά που ταξιδεύει.

Ίσως να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά σε αυτή την ηλικία η ευκολία να αφήσετε πίσω όλα αυτά είναι μεγαλύτερη και η επανασύνδεση με την «πραγματικότητα» (τον φυσικό, offline κόσμο) είναι κάτι σαν ευλογία.

6. Ενισχύεται η υγεία και η ευτυχία
Το να αρρωστήσει κάποιος στο εξωτερικό, και μόνο ως υπόθεση, προκαλεί ανησυχία σε οποιασδήποτε ηλικία. Από την άλλη πάντα είναι πιθανό να αρρωστήσει κανείς και στη χώρα του, και πλέον σε οποιοδήποτε μέρος στον πλανήτη, η ιατρική βοήθεια είναι συνήθως εύκολη για τους τουρίστες (ειδικά για όσους έχουν ταξιδιωτική ασφάλιση). Άρα εν τέλει το να αποφασίσει κάποιος σε μεγαλύτερη ηλικία να ξεκινήσει την “περιπέτεια” και να ταξιδεύει θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό τόσο για την υγεία όσο και για την αίσθηση της ευτυχία γενικότερα.
Μετάφραση: Λία Μαλλίδου (από το πρωτότυπο στο roughguides.com )

Σχόλια