Πέθανε ο Lou Ottens, ο άνθρωπος που δημιούργησε την κασέτα

Από το lifo.gr
Ο Lou Ottens, ο Ολλανδός μηχανικός που δημιούργησε την τεχνολογία πίσω από τις κασέτες και τα cd, πέθανε στα 94 του, στο σπίτι του στο Βέλγιο το Σάββατο, όπως αναφέρει το DutchNews.nl.

Αφού σπούδασε μηχανικός, ο Ottens ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία Philips το 1952.

Οκτώ χρόνια αργότερα, ανέβηκε στην ιεραρχία και έγινε επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων της εταιρείας.

Εκεί ακριβώς ήταν, που ο Ottens οδήγησε την ομάδα του στην ανάπτυξη του πρώτου φορητού μαγνητοφώνου.

Δύο χρόνια αργότερα, έφερε επανάσταση στον ήχο αλλάζοντας την μπομπίνα ήχου με κύλινδρο και επινοώντας επί της ουσία, μια μικρογραφία της έκδοσής της, γνωστή σήμερα ως κασέτα.

Όταν η πρώτη πλαστική κασέτα έκανε το ντεμπούτο της σε μια ηλεκτρονική έκθεση του 1963, το σύνθημα ήταν «Μικρότερη από ένα πακέτο τσιγάρα!».

Ο Ottens σχεδίασε ειδικά την κασέτα ώστε να είναι αρκετά μικρή για να χωράει στην τσέπη του σακακιού, εν μέρει επειδή βρήκε ότι άλλα μοντέλα ήταν άσκοπα μεγάλα.

«Με ενοχλούσαν τα αδέξια, μη φιλικά προς το χρήστη συστήματα», είπε χρόνια αργότερα. «Είναι τόσο απλό» είχε πει χαρακτηριστικά.

Αντί να κρατήσει την εφεύρεσή του απόρρητη, όμως, ο Ottens προέτρεψε τη Philips να εγκρίνει το σχέδιό του, ώστε να μπορεί να γίνει βιομηχανικό πρότυπο και να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό.

Η Philips τον άκουσε και έκανε μια συμφωνία με τη Sony για να χρησιμοποιήσει τον πατενταρισμένο μηχανισμό.

Χωρίς να χάσουν χρόνο και ρυθμό, οι ιαπωνικές εταιρείες αντιγράφουν γρήγορα τις κασέτες σε διαφορετικές μορφές, ενώ η Sony παρουσίασε μια τυπική κασέτα σε παγκόσμιο επίπεδο πια.

Συνολικά, πάνω από 100 δισεκατομμύρια πωλήθηκαν παγκοσμίως. Όπως σημειώνεται από τον μουσικό δημοσιογράφο Marc Masters, ο οποίος γράφει ένα βιβλίο για την ιστορία των κασετών, το πρωτότυπο που εφευρέθηκε από την ομάδα του Ottens δημιουργήθηκε αρχικά ως «ευκαιρία για δημοσιογράφους ή λάτρεις της φύσης να κάνουν ηχογραφήσεις σε εξωτερικό χώρο». Όχι ως τρόπος για να ακούσει κάποιος δημοφιλή τραγούδια.

«Καταλήξαμε στα συμπεράσματα ότι η ποιότητα του ήχου ήταν πολύ καλύτερη από ό, τι περιμέναμε. Είπαμε, αν είναι φτιαγμένο για μουσική, θα πρέπει να έχουμε 30 λεπτά ανά πλευρά» είχε δηλώσει ο Ottens σε συνέντευξή του στο παρελθόν.

Και έτσι, γεννήθηκε η κασέτα. Ένα φορητό άλμπουμ μουσικής. Αλλά ο Ottens δεν έμεινε εκεί.

Αρκετά χρόνια αργότερα, άλλαξε ξανά το παιχνίδι. Αυτή τη φορά βοήθησε στην ανάπτυξη του compact disc, ενός νέου προτύπου των Sony-Philips που έφερε επανάσταση στη μουσική βιομηχανία.

Φυσικά, τα CD έγιναν ένα παγκόσμιο φαινόμενο, πουλώντας πάνω από 200 δισεκατομμύρια αντίτυπα και έγινε βασικό υλικό στην παγκόσμια βιομηχανία.

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να νικήσει τον ήχο ενός CD» έλεγε ο ίδιος ενώ πάντα υποστήριζε ότι όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και όχι δική του κληρονομιά.

Σχόλια