Ο κίνδυνος είναι δίπλα μας! Εμείς είμαστε εδώ, απέναντι στον κίνδυνο και δίπλα σε σας

Από το propaidi.org
Στην Πρωτοβουλία για το Παιδί αγωνιζόμαστε 13 χρόνια για να ξαναστήσουμε στα πόδια τους παιδιά και νέους που υπήρξαν θύματα κακομεταχείρισης: σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής, σεξουαλικής. Μέσα και έξω από την οικογένειά τους. Από δράστες κακοποιούς κάθε προέλευσης. Συσσωρεύοντας, λοιπόν, πείρα από το πεδίο, από τις δομές φιλοξενίας, από τη διαδικασία τεκμηρίωσης της κακοποίησης, μέσα από την οδυνηρή και μακρόχρονη προσπάθεια επούλωσης των τραυμάτων των παιδιών μας, σας διαβεβαιώνουμε, δυστυχώς, ότι κάθε παιδί, του καθενός το παιδί, μπορεί να πέσει θύμα κακοποίησης. Δεν πρέπει να συμβεί! Για να μην συμβεί όμως, χρειάζεται ενημέρωση και επαγρύπνηση. Όλων. Γονιών, εκπαιδευτικών, συγγενών, γειτόνων. Αλλά κι’ αν συμβεί, πρέπει η αντίδραση να είναι άμεση: για να υποστηριχθεί το παιδί-θύμα και να πιαστεί και να τιμωρηθεί ο κακοποιός που σκορπά τον όλεθρο. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται γνώση, παρατηρητικότητα, σχέση αγάπης με το παιδί και καταφυγή στη βοήθεια των ειδικών.

Δεν χρειαζόμασταν την τρέχουσα φριχτή ειδησεογραφία για να γίνουμε κοινωνοί του προβλήματος. Το βιώνουμε χρόνια τώρα. Το αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα, μεγαλώνοντας παιδιά με βαθιά, μερικές φορές ανεπούλωτα τραύματα. Το ερευνούμε επιστημονικά σε κορυφαίο επίπεδο. Το πολεμούμε στα κακουργιοδικεία, μόνοι εμείς, μάρτυρες κατηγορίας, εναντίον αδίστακτων κακοποιών, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αντιμετωπίζοντας την απειλή των θυτών και τους δαίμονες των θυμάτων. Αλλά αυτό είναι το έργο της παιδικής προστασίας: δεν μπορεί να είναι μία απλή φιλοξενία, ένα κρεβάτι, ένα πιάτο φαΐ, λίγη ψυχαγωγία. Ολοκληρώνεται με τη λύτρωση των θυμάτων, που είναι η τιμωρία του βασανιστή τους.

Ακούγονται πολλά τερατώδη αυτές τις μέρες, με θύτες διάσημους και θύματα που θα βρουν τους πρόσκαιρους σημαντικούς υπερασπιστές τους. Φανταστείτε πόσο χειρότερα είναι τα πράγματα με τα παιδιά των διαλυμένων οικογενειών, των αθλίων, των ανώνυμων. Τα δικά μας παιδιά-θύματα, τις πιο πολλές φορές δεν έχουν κανένα να τους υπερασπιστεί, παρά μόνο εμάς, ούτε καν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Βοηθώντας επομένως το έργο μας, γίνεσαι και εσύ υπερασπιστής τους.

Ο τόπος μας, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, διαθέτει ένα μεγάλο οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της κακοποίησης των ανηλίκων, τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης-πρόληψης, όσο και σε επίπεδο θεραπείας. Αυτό καθιστά αδιανόητη την παθητική στάση στο πρόβλημα. Προτρέπουμε κάθε γονέα, κάθε εκπαιδευτικό, κάθε ευαίσθητο και συνειδητό πολίτη της Βέροιας, της Ημαθίας και της Κ. Μακεδονίας, να κάνει χρήση αυτών των δυνατοτήτων και να προσφεύγει στις υπηρεσίες των Δομών μας. Θα αντιμετωπιστεί με αμεσότητα, κατανόηση, εχεμύθεια και αποτελεσματικότητα, κάθε περιστατικό που χρειάζεται συμβουλευτική, ψυχολογική ή και ψυχιατρική υποστήριξη. Οι καταγγελίες για περιστατικά κακοποίησης μπορούν να διερευνηθούν γρήγορα, και σε στενή συνεργασία με τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές να πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης. Τα θύματα μπορεί να ενταχθούν σε πρόγραμμα συστηματικής ψυχοθεραπείας στο Κέντρο θεραπείας τραύματος.

Παρέχουμε προς χρήση τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής:

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ-ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ
Αναφορά-καταγγελία περιστατικών / Συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη / Θεραπεία τραύματος / Υπηρεσίες Κοινωνικού Λειτουργού
Βενιζέλου 46 Βέροια, τηλ. 2331023700 (όλο το 24ωρο)

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Ημερήσια φροντίδα παιδιών σε κίνδυνο και στήριξη των οικογενειών τους
Σ. Πέτρουλα 7 & Χρ. Σμύρνης, Βέροια, τηλ. 2331072303

ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ
Εγγραφή εθελοντών / Γενικές πληροφορίες / Δωρεές
Ανοίξεως 19 Βέροια, τηλ. 2331029571

Δείτε επίσης:
running365.gr & Πρωτοβουλία για το Παιδί






Σχόλια