24 Μαρτίου 75 χρόνια από την γέννηση του Klaus Dinger

Από το el.wikipedia.org
O Κλάους Ντίνγκερ (Klaus Dinger) γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1946 στο Ντύσσελντορφ πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια στις 21 Μαρτίου 2008 στο Ντύσσελντορφ ήταν Γερμανός μουσικός της πειραματικής μουσικής (ντράμερ), όργανα τύμπανα και τραγουδοποιός, γνωστός κυρίως για τη συμμετοχή του στους Neu!, ένα από τα κυριότερα συγκροτήματα του μουσικού ρεύματος Krautrock. Θεωρείται εφευρέτης του ήχου Motorik.

Kraftwerk
Ο Dinger εμφανίστηκε στη γερμανική μουσική σκηνή όταν έγινε μέλος των Kraftwerk, αντικαθιστώντας τον προηγούμενο ντράμερ του συγκροτήματος κατά την ηχογράφηση του πρώτου τους άλμπουμ. Στο γκρουπ συμμετείχαν οι Ralf Hutter και Florian Schneider. Αργότερα, όταν ο Hutter αποχώρησε, αντικαταστάθηκε από τον Michael Rother. Με αυτή τη σύνθεση, στην οποία χρεώθηκε και η δημιουργία του άλμπουμ, οι Kraftwerk εμφανίστηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή Beat Club. O Hutter επέστρεψε προς το τέλος της ίδιας χρονιάς, αλλά οι Dinger και Rother είχαν ήδη αποφασίσει να αποχωρήσουν και να φτιάξουν το δικό τους συγκρότημα.

Neu!
To 1971, οι Dinger και Rother δημιούργησαν τους Neu! και κυκλοφόρησαν το πρώτο, ομώνυμο τους άλμπουμ, το οποίο θεωρείται κλασσικό παράδειγμα του μουσικού ρεύματος Krautrock. Ο ήχος motorik φαίνεται χαρακτηριστικά στον τρόπο παιξίματος των ντραμς από τον Dinger, στο 10λεπτο τραγούδι ‘Hallogallo’.

Οι Neu! πριν διαλυθούν, το 1975, κυκλοφόρησαν τα άλμπουμ Neu! 2 (1973) και Neu! '75 (1975), τα οποία περιέχουν αντίστοιχα τα ‘Super’ και ‘Hero’, δύο από τα πιο γνωστά τραγούδια του Dinger.

La Dusseldorf
Μετά τους Neu!, o Dinger γνώρισε κριτική και εμπορική επιτυχία με το γκρουπ La Dusseldorf. Κυκλοφόρησαν τρία πετυχημένα άλμπουμ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 (πούλησαν πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα).

La! Neu?
Μετά τους La Dusseldorf, o Dinger έφτιαξε τους La! Neu?. Το όνομα τους ήταν μια έμμεση αναφορά στα προηγούμενα του συγκροτήματα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, κυκλοφόρησαν κάποια άλμπουμ μέσω της Captain Trip Records, της εταιρείας που κυκλοφόρησε το 1996 τα Neu! 4 και Neu! '72 Live!, χωρίς την έγκριση του Rother.

Δισκογραφία
Με τους Kraftwerk
"Kraftwerk" (1970)
Με τους Neu!
"Neu!" (1972)
"Neu! 2" (1973)
"Neu! '75" (1975)
Με τους La Dusseldorf
"La Dusseldorf" (1976)
"Viva" (1978)
"Individuellos" (1981)
Με τους La! Neu?
"Year of the Tiger" (1998)
"Gold Regen (Gold Rain)"


Σχόλια