Απ 'το 1821 στο 1281

Η αισθητική μου ζαλίζεται με: 1. την επιλογή της Γ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη ως Πρόεδρο της επιτροπής ''Ελλάδα 2021'', 2. τον τρόπο που γίνεται ο εορτασμός,  3. την μαζικότητα των αντιδράσεων του κόσμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Λίγο πιο αναλυτικά: 1. Η Γ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη δεν ταιριάζει σε τίποτα όσον αφορά τον ορισμό, το νόημα και την ουσία της επανάστασης, μιας οποιασδήποτε επανάστασης, δηλαδή τι σχέση έχει με επανάσταση. 2. Ο τρόπος - προσκλήσεις των ξένων επίσημων καλεσμένων, πολλοί (για να μην πω όλοι) έχουν τεράστια ευθύνη για τους λόγους της παρούσας σκλαβιάς της χώρας. Ας θυμηθούμε τα μνημόνια, τους δανεισμούς, την κοινωνική αναταραχή, τον μαρασμό ολόκληρων κοινωνικών ομάδων απ' το 2010 και μετά. Δεν αναφέρομαι στους λόγους υποστήριξης της επανάστασης του 1821. 3. Η μαζικότητα των αντιδράσεων του κόσμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σαν να προσπαθούμε οι άνθρωποι να πιαστούμε από κάπου για να ξορκίσουμε το κακό/ά που μας βρήκε/αν, τελευταία τον covid19 και την πανδημία. Σαν αυτή η επέτειος να 'ναι το αντίδοτο, η ανάγκη ενός λαού, ενός έθνους για όσα άνοιξε σε ένα παράλληλο επίπεδο η πανδημία και έχει να κάνει τα σκάνδαλα στον χώρο του αθλητισμού και της τέχνης. 

Σκέφτηκα να γράψω ειρωνικά: ''ζήτω το 1281''. Νοιώθω πως είμαστε πολύ πίσω ως κοινωνία και ανθρώπινα πλάσματα. 

Τελικά έψαξα και βρήκα κάποια γεγονότα που συνέβησαν το 1281. Δείτε συμπτώσεις: το 1281, γεννήθηκε ο Ορχάν, γιος του Οσμάν Α', την ίδια χρονιά πέθανε ο Ερτογρούλ, πατέρας του Οσμάν Α΄. 

Ποιοί είναι όλοι αυτοί; Ο Οσμάν Α΄ ή Οσμάν Γαζής (13 Φεβρουαρίου 1258 - 1 Αυγούστου 1326) ήταν ιδρυτής και σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο πατέρας του ο Ερτογρούλ ή Ερτογρούλ Γαζής (1191/1198 – 1281) ήταν Οθωμανός ηγεμόνας. Η ιστορική του ύπαρξη είναι επιβεβαιωμένη με νομίσματα που κόπηκαν την εποχή του γιου του Οσμάν Α΄, δεν υπάρχουν ωστόσο καθόλου πληροφορίες από την ζωή και τις δραστηριότητες του. Μετά τον θάνατο του πατέρα του (1227) ο Ερτογρούλ που είχε πολλές ηγετικές αρετές αναδείχθηκε αρχηγός της φυλής Καγί. Τέλος ο Ορχάν (1281; - Μάρτιος 1362) ήταν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1336 μέχρι τον θάνατό του το 1362. (el.wikipedia.org/)

Παράξενοι συνειρμοί, άλλαξα με ειρωνική διάθεση την σειρά δυο αριθμών, το 1821 έγινε 1281 κι ήρθε στην επιφάνεια η ίδρυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Της αυτοκρατορίας που φέτος η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια απ' την επανάσταση εναντίον της. Ασθενική, αδύναμη να αντιδράσει (για να μην πω επαναστατήσει), στο εδώ και τώρα, ασθενική κι αδύναμοι πολίτες, πολιτικοί και πολιτική. Νοιώθω ο φόβος να κυριαρχεί σε κάποιους πολύ, σε άλλους λιγότερο, σε κάποιους κυριαρχεί η έπαρση.

Παράξενοι συνειρμοί.... . 

Κι ύστερα διέρρευσε το πρωτοσέλιδο απ' το BHMAGAZINO. Πολλά μπορούμε να πούμε, όμως θα σταματήσω εδώ με έναν ακόμα συνειρμό. Πολλές φορές οι γιορτές, τα θεάματα, οι φαμφάρες γίνονται για να καλύψουν για να το πω κομψά, είναι χαρακτηριστικά καθεστώτων που δεν έχουν σχέση με την δημοκρατία. Αυτό το ξέρουμε καλά απ' την νεότερη ιστορία μας.
β.ψ.

Σχόλια