Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και οι Εξαδάχτυλες Γάτες του

Από το catisart.gr / Γράφει ο Χόρχε Κάπα
Είναι αρκετά γνωστό ότι πολλοί σπουδαίοι συγγραφείς βρήκαν στο πρόσωπο της Γάτας μια πηγή έμπνευσης και μια εξαιρετική, σιωπηλή συντροφιά. Ο μεγάλος Άλντους Χάξλεϊ είπε: ''Αν θες να γράψεις, πάρε μια γάτα''.

Σήμερα λοιπόν θα ήθελα να σας μιλήσω για την ιδιαίτερη σχέση του μεγάλου συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ με τις περίφημες εξαδάχτυλες γάτες του. Η λατρεία του για τη γάτα συνοψίζεται σε δύο από τα πιο διάσημα αποφθέγματα για το υπέροχο αιλουροειδές:

''Η γάτα έχει απόλυτη, συναισθηματική ειλικρίνεια. Τα ανθρώπινα όντα, για διάφορους λόγους, μπορούν να κρύψουν τα αισθήματά τους. Η γάτα όχι''
και
''H μια γάτα φέρνει την επόμενη''.

Αν και δεν μπορώ πολύ καλά να διακρίνω τα όρια μεταξύ θρύλου και πραγματικότητας θα ήθελα να σας πω μια όμορφη ιστορία για τον Ερνέστο και τις εξαδάχτυλες γάτες του!

Σύμφωνα με αυτή την ιστορία ο Χέμινγουεϊ αφού γύρισε από την Κούβα στο μικρό νησί Key West, στο Μαϊάμι της Φλόριντα, άκουσε πολλές ιστορίες στα μπαρ στα οποία κυκλοφορούσε (γνωστή η λατρεία του για το αλκοόλ), για τις εξαδάχτυλες γάτες της περιοχής που έφεραν γούρι και ασφάλεια στα μεγάλα θαλασσινά ταξίδια (ίσως γνωρίζετε την ιδιαίτερη έλξη που ασκούσε η θάλασσα στον Χέμινγουεϊ) και είχαν… μαγικές ιδιότητες. Ο Καπετάνιος Στάνλεϊ Ντέξτερ άκουσε για το ενδιαφέρον του Χέμινγουεϊ για τις εξαδάχτυλες γάτες και θέλησε να του χαρίσει μια πανέμορφη, λευκή γατούλα με έξι δάχτυλα σε κάθε πόδι. Όλες αυτές οι ιστορίες είχαν εξάψει τη φαντασία του Χέμινγουεϊ και έτσι το δώρο έγινε δεκτό με ενθουσιασμό. Οι γιοι του Χέμινγουεϊ της έδωσαν το όνομα της διάσημης ηρωίδας του παραμυθιού “Χιονάτη” (Snowy White).

Η σχέση του συγγραφέα με τη Χιονάτη ήταν μια σχέση αγάπης και η Χιονάτη άνθισε γεννώντας απογόνους που συνέχισαν τη γενιά της ως τα σήμερα!
Τώρα, εν έτει 2020, πιστεύεται ότι 45 απευθείας απόγονοι της Χιονάτης ζουν και βασιλεύουν στο σπίτι του Έρνεστ στο Key West, που εντωμεταξύ μετατράπηκε σε… “Μουσείο Γατών του Χέμινγουεϊ”. Τις γατούλες φροντίζει εξειδικευμένο προσωπικό. Εξαιτίας όλων αυτών που περιγράφηκαν παραπάνω οι απανταχού εξαδάχτυλες γάτες ονομάζονται πλέον “Γάτες Χέμινγουεϊ”. H εξαδαχτυλία είναι μια ιδιομορφία που οφείλεται σε συγκεκριμένο γονίδιο και πρέπει να πούμε ότι οι εξαδάχτυλες γάτες δεν είναι μια ξεχωριστή ράτσα γάτας άλλα μπορούν να συναντηθούν σε διάφορες φυλές γάτας.

Για την ιστορία να πούμε ότι όλοι οι απόγονοι της Snowy White πήραν ιδιαίτερα ονόματα (και ενίοτε ονοματεπώνυμα) όπως Marilyn Monroe, Truman Capote, “Hairy” Truman. Επίσης το 2017 ο Τυφώνας Ίρμα έβαλε σε μεγάλη δοκιμασία το ιστορικό Μουσείο. Παρόλο που ζητήθηκε να εκκενωθεί ολόκληρο το νησί Key West, 10 άτομα από το προσωπικό επέλεξαν να μη φύγουν από το νησί για να σιγουρευτούν ότι οι γάτες δεν θα κινδυνέψουν. Και πράγματι οι γάτες ξεπέρασαν αλώβητες τη δοκιμασία του Τυφώνα. Τέλος να σας πω ότι όλες οι Γάτες του Μουσείου Χέμινγουεϊ ενταφιάζονται στους κήπους έξω από το Μουσείο, σε ένα ιδιότυπο νεκροταφείο γατών.

ΥΓ: Ας σημειωθεί τέλος ότι η λατρεία του Έρνεστ για αυτό το υπέροχο αιλουροειδές ήταν τέτοια που στα σπίτια του στην Κούβα και στο Key West φρόντιζε κατά κάποιους 150 γάτες ενώ κατά κάποιους άλλους 200 (!!) γάτες!

Ο Χόρχε Κάπα (Γιώργος Κάκαρης) σπούδασε Βιολογία και έκανε μεταπτυχιακά στην Εφαρμοσμένη Γενετική, στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης. Εδώ και 9 χρόνια απολαμβάνει τη ζωή στη γραφική Χίο, ενώ ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και μουσικής καθώς και με τον Τσίτσο, τη γάτα του.

Σχόλια