Μην απομακρύνεσαι από τους εφήβους, σε έχουν ανάγκη


Από το upbility.gr
Μείνετε συνδεδεμένοι
Οι καθημερινές οικογενειακές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση και διατήρηση ισχυρών σχέσεων με τους εφήβους.

Οικογενειακά γεύματα
Τα τακτικά οικογενειακά γεύματα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλους να συνομιλήσουν για την ημέρα τους ή για ενδιαφέροντα πράγματα που συμβαίνουν ή έρχονται. Πολλές οικογένειες θεωρούν ότι τα γεύματα είναι πιο ευχάριστα όταν η τηλεόραση, τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet είναι απενεργοποιημένα!

Οικογενειακές εκδρομές
Δοκιμάστε να αφιερώσετε χρόνο για διασκεδαστικές οικογενειακές εξορμήσεις. Οι χαλαρωτικές διακοπές ή τα Σαββατοκύριακα μαζί ως οικογένεια μπορούν επίσης να οικοδομήσουν την ενότητα.

Ένας προς έναν τη φορά
Ένας προς έναν τη φορά με το παιδί σας δίνει την ευκαιρία να παραμείνετε συνδεδεμένοι και να απολαύσετε τη συντροφιά ο ένας του άλλου. Μπορεί επίσης να είναι μια ευκαιρία να μοιραστείτε σκέψεις και συναισθήματα. Εάν μπορείτε, προσπαθήστε να βρείτε ευκαιρίες για κάθε γονέα να έχει αυτή τη φορά με το παιδί του.

Γιορτάστε τα επιτεύγματα του παιδιού σας
Το να γιορτάζετε τα επιτεύγματα του παιδιού σας, να μοιράζεστε τις απογοητεύσεις του και να υποστηρίζετε τα χόμπι του βοηθά το παιδί σας να γνωρίζει ότι σας ενδιαφέρει. Μερικές φορές απλώς παρακολουθείστε το να παίζει άθλημα ή μουσική ή κάποια εξωσχολική δραστηριότητα.

Οικογενειακές παραδόσεις
Οι οικογενειακές παραδόσεις, οι ρουτίνες και τα τελετουργικά μπορούν να βοηθήσουν εσάς και το παιδί σας για κοινές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε μαζί μια βραδιά ταινίας, ένα αγαπημένο γεύμα, ένα οικογενειακό απόγευμα ή ένα απογευματινό περίπατο μαζί.

Οικογενειακές υποχρεώσεις
Οι συμφωνημένες οικογενειακές ευθύνες δίνουν στα παιδιά και τους εφήβους την αίσθηση ότι συμβάλλουν σημαντικά στην οικογενειακή ζωή. Αυτές θα μπορούσαν να είναι, δουλειές, ψώνια ή βοήθεια σε μεγαλύτερα ή νεότερα μέλη της οικογένειας.

Οικογενειακοί κανόνες
Οι συμφωνημένοι κανόνες, τα όρια και οι συνέπειες δίνουν στους εφήβους μια αίσθηση ασφάλειας, δομής και προβλεψιμότητας. Βοηθούν το παιδί σας να γνωρίζει ποια πρότυπα ισχύουν στην οικογένειά σας και τι θα συμβεί αν παραβιάσουν αυτά τα όρια.

Οικογενειακές συναντήσεις
Οι οικογενειακές συναντήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων. Δίνουν σε όλους την ευκαιρία να ακουστούν και να συμμετέχουν στην εξεύρεση λύσης.

Επιπλέον υποστήριξη
Εάν πιστεύετε ότι η οικογένειά σας δεν συνδέεται πραγματικά, μπορεί να βρείτε χρήσιμο έναν οικογενειακό σύμβουλο ή άλλη υπηρεσία οικογενειακής υποστήριξης.

"Αν κοιτάξεις καλά μπορείς να δεις το μικρό παιδί στον έφηβο. Ίσως είναι ο τρόπος με τον οποίο παρακολουθεί μια τρομακτική ταινία, ο τρόπος με τον οποίο βουρτσίζει τα μαλλιά του, ο τρόπος που φοράει τις αγαπημένες του κάλτσες μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα ή ο τρόπος που ακόμα και τώρα, κοιμάται με το χέρι του κοντά στο πιγούνι, όπως έκανε όταν ήταν μικρός. Τα παιδιά μας μπορεί να μην είναι πια μικρά, αλλά το μικρό παιδί τους βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια."
Μετάφραση / Προσαρμογή: @upbility.gr
Πηγή: Raising Children Network

Σχόλια